5 πολυεθνικά finger foods για όλες τις περιστάσεις
Ο λόγος για τα finger foods που συνεχώς κερδίζουν έδαφος τόσο στο γευστικό όσο στο δημιουργικό κομμάτι της γαστρονομίας. Γιατί να αγχώνεστε κάθε φορά που οργανώνετε μια συγκέντρωση στο σπίτι είτε αυτή είναι ένα πάρτι είτε μια μάζωξη φίλων για ταινία; Γιατί να αναρωτιέστε τι θα μαγειρέψετε ή να τρώτε τα ίδια και τα ίδια απ’ έξω;
Τα finger foods σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη γευστική γκάμα καιανάμεσα σε κουζίνες από όλο τον κόσμο αφού είναι μια παγκόσμια αγαπημένη διατροφική τάση. Finger foods δεν είναι μόνο τα τετριμμένα κεφτεδάκια, τυροπιτάκια, πιτσάκια κ.α. που σίγουρα θα έχετε βαρεθεί.
Το COOZINA συγκέντρωσε τις συνταγές από τα top 5 πολυεθνικά finger foods και σας τις παρουσιάζει. Ταξιδέψτε μέσα από τη γεύση σε μέρη μακρινά και εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Ταϊλανδέζικα SpringRolls

Υλικά για 12 κομμάτια
*κ.σ.= κουτάλι σούπας *κ.γ.= κουτάλι γλυκού
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μέτριο κομμάτι τριμμένο τζίντζερ
2 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε λωρίδες
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
½ κούπα τριμμένο λάχανο
4-6 μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες
½ κούπα μικρές βραστές γαρίδες αποφλοιωμένες
2 κούπες φύτρες φασολιών
½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο  χοντροκομμένο
½ κούπα φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο
2 *κ.σ. ηλιέλαιο + για τηγάνισμα
1 συσκευασία με έτοιμα φύλλα για springrolls (θα τα βρείτε σε market με είδη ασιατικής διατροφής ή σε μεγάλα supermarket)
2 κ.σ. Soysauce
2 κ.σ. lime
1 *κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Ρίξτε σε καυτό wok ή αντικολλητικό τηγάνι τις 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και σοτάρετε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και το τσίλι (1΄)μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
2. Έπειτα προσθέστε τα μανιτάρια, τις γαρίδες, το λάχανο, τη soysauce και σοτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν (2΄). Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τις φύτρες φασολιών, τον κόλιανδρο και το βασιλικό. Ελέγξτε πως είναι από αλάτι και προσθέστε soysauce ανάλογα.
Προσοχή! Μην προσθέσετε καθόλου αλάτι σε καμία φάση της συνταγής, η soysauce είναι αρκετά αλμυρή!
3. Απλώστε σε καθαρή επιφάνεια τα έτοιμα φύλλα για springrolls, τοποθετήστε κάθετα σε κάθε φύλλο γέμιση, φροντίστε να μην έχει πολλά υγρά και να μην είναι πολύ η γέμιση ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε τα ρολά. Τυλίξτε τα σε ρολά και βρέξτε τις άκρες με νερό για να κολλήσουν καλά και να μην φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα.
4. Βάλτε ηλιέλαιο σε καυτό wok ή αντικολλητικό τηγάνι, 3 εκατοστά περίπου και όταν ζεσταθεί καλά τηγανίστε τα springrolls για περίπου1΄την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.
Σερβίρονται με έτοιμη γλυκιά Ταϊλανδέζικη τσίλι σος ή με κάποια δικής σας έμπνευσης!
Μπορείτε να τα προετοιμάσετε όταν έχετε χρόνο, να τα καταψύξετε και να τα τηγανίσετε όποτε επιθυμείτε!

Φαλάφελ (Αραβικό)

Υλικά για 30 κομμάτια
½ kg ρεβίθια
1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3-5 σκελίδες σκόρδο
1 ½ κ.σ. αλεύρι
1 ¾ κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
¼ κ.σ. πιπέρι
¼ κ.σ. πιπέρι Καγιέν
¼ κ.σ. τριμμένο κάρδαμο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Βάλτε τα ρεβίθια σε νερό για ένα βράδυ, για να μουλιάσουν.
2. Βάλτε τα στο μίξερ, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλεύρι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
3. Δουλέψτε τα στο μίξερ μέχρι να σχηματιστεί ένα ομογενές μείγμα που θα μοιάζει με μια πάστα με υφή τραχανά.
Προσοχή!Μην τα πολτοποιήσετε τελείως σαν πουρέ, γιατί τότε θα έχετε φτιάξει χούμους!
4. Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει.
5. Σχηματίστε ωοειδής δίσκους ή μπαλάκια και τηγανίστε τα σε καυτό ηλιέλαιο για 4΄-5’ την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Φροντίστε η θερμοκρασία να είναι μέτρια γιατί σε δυνατή ενδέχεται να ψηθούν εξωτερικά και μέσα να είναι ωμοί.
Σερβίρονται με αραβικές πίτες, σος ταχίνι, γιαούρτι, ταμπουλέ, μαρούλι, ψιλοκομμένη ντομάτα κ.α.

BabaGhanoush (Τουρκία)

Υλικά για 10 μερίδες
2 – 3 μέτριες μελιτζάνες(1 ½ kg)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κούπα ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αλείψτε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και ψήστε τις στους 230 βαθμούς για 10’ -15’ μέχρι να ξεροψηθούν εξωτερικά και να μαλακώσουν εσωτερικά ώστε η σάρκα να αποχωρίζεται εύκολα από τη φλούδα. Αφήστε τες να κρυώσουν.
2. Ξεφλουδίστε και ξεσποριάστε τις μελιτζάνες. Κόψτε σε μεγάλα κομμάτια και ρίξτε τα στο μίξερ.
3. Προσθέστε στο μίξερ το ταχίνι, το σκόρδο, το λεμόνι, αλατοπίπερο και μερικές κουταλιές του γλυκού νερό. Δουλέψτε τα στο μίξερ μέχρι να γίνει πουρές, προσθέστε επιπλέον νερό για να μπορέσει να δουλευτεί καλύτερα.
Σερβίρεται με κομμένες ψητές πιτούλες, ελαιόλαδο και έξτρα λεμόνι.

Coxinhas (Βραζιλία)

Υλικά για 20
3 ½ κούπες ζωμό κοτόπουλο
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στα τέσσερα
1 καρότο καθαρισμένο, χοντροκομμένο
1 σέλερι καθαρισμένο, χοντροκομμένο
1 μεγάλο στήθος κοτόπουλο
230 γρ. τυρί κρέμα
σπόρια από 1 καλαμπόκι
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κ.σ. ελαιόλαδο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
Αλατοπίπερο
Προετοιμασία
1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ζωμό κότας, το καρότο, κρεμμύδι, σέλερι και το κοτόπουλο. Βράστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήστε το να ξεκουραστεί.
2. Κόψτε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο ή διαχωρίστε την σάρκα του σε κλωστές. Βάλτε το σε μια μπασίνα και προσθέστε το τυρί κρέμα, το καλαμπόκι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο.
3. Κρατήστε 1 ½ κούπα από το ζωμό. Σε καυτό τηγάνι φτιάξτε ένα roux με το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το ζωμό. Δουλέψτε το μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
4. Σε καθαρή επιφάνεια δουλέψτε τη ζύμη και ανοίξτε την με πλάστη. Κόψτε τη με μεσαίο στρογγυλό κουπάτ. Βάλτε 1 κ.σ. γέμιση σε κάθε ζυμάρι και κλείστε τα σχηματίζοντας στρογγυλές μπουκιές με μυτερή άκρη, σε σχήμα δάκρυ δηλαδή.
5. Χτυπήστε το αυγό με το γάλα. Βάλτε την τριμμένη φρυγανιά σε άλλο πιάτο. Περάστε κάθε conxiha από το αυγό και τη φρυγανιά.
6. Τηγανίστε τα coxinhas σε καυτό λάδι για 7’ -9’ μέχρι να πάρει χρυσοκαφετί χρώμα και να αποκτήσει τραγανή εξωτερική κρούστα.
Σερβίρεται με sourcream, picodigallο, μαγιονέζα ή οποιοδήποτε ντιπ στο οποίο θα μπορούσε να βουτηχτεί.
Προετοιμάστε τα, καταψύξτε τα και τηγανίστε όσα θέλετε όποτε θέλετε!

Bao (Κίνα)

Υλικά για 18 ψωμάκια
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ξηρή μαγιά
50 ml γάλα
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. ξύδι ρυζιού
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
1. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύστε τη μαγιά σε μια κ. σ. ζεστό νερό. Προσθέστε τη στο μείγμα μαζί με το λάδι, το ξύδι, το γάλα και 200 ml νερό. Ζυμώστε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, προσθέστε έξτρα νερό όταν χρειάζεται.
2. Δουλέψτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10’ -15’, τοποθετήστε την σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάστε την με πανί για περίπου 2 ώρες. Μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
3. Δουλέψτε τη ζύμη ξανά και ενσωματώστε το μπέικιν πάουντερ. Δουλέψτε την σχηματίζοντας ένα χοντρό κορδόνι πάχους περίπου 3 cm, κόψτε το σε ίσα μέρη των 3 cm, θα πρέπει να έχετε 18 κομμάτια.
4. Με τις παλάμες των χεριών σας σχηματίστε μπαλάκια με τα κομμένα ζυμάρια, αφήστε τα να ξεκουραστούν για 3’.
5. Με τη βοήθεια ενός πλάστη πατήστε τα μπαλάκια ζύμης σε οβάλ των 3-4 mmσε πάχος.
6. Λαδώστε τα και λαδώστε ένα chopstick, περάστε το μέσα από κάθε ζυμάρι.
7. Αφήστε τα να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 1 ½ ώρα σε ένα ταψί σκεπασμένο με ραντισμένη με λάδι λαδόκολλα.
8. Ψήστε τα στον ατμό με μεσαία θερμοκρασία, για περίπου 8’ . Όσο είναι ακόμα ζεστά ανοίξτε τα στη μέση και γεμίστε τα με τραγανό χοιρινό με σος bbq και λάχανο, καρότο τουρσί.
Για να συντομεύσετε τη διαδικασία μπορείτε να προετοιμάσετε τη ζύμη μέρες πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι τη μέρα που θέλετε να φτιάξετε Bao.
 
Και μην ξεχνάτε τον πρώτο λόγο στο γευστικό αποτέλεσμα έχουν οι φρέσκες, αγνές πρώτες ύλες καθώς και ο σωστός εξοπλισμός επεξεργασίας τους. Διότι ο σωστός μάγειρας και η σωστή μαγείρισσα πέρα από τις τεχνικές γνώσεις πρέπει να έχει στο οπλοστάσιο του και τα σωστά εργαλεία.
Μην διστάζετε λοιπόν! Ανακαλύψτε τα finger foods που σας προτείνουμε και γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας!