Τα 7 πιο συχνά λάθη στο ψήσιμο και πώς να τα αποφύγετε

Αν και οι συνταγές, οι ιδέες και οι συμβουλές για πετυχημένο BBQ που μπορείτε να βρείτε είναι πραγματικά ανεξάντλητες και δεν χρειάζεται να κάνετε "μεταπτυχιακό" για να ψήσετε σωστά. Αποφύγετε τα παρακάτω πιο συχνά λάθη στο ψήσιμο και πάρτε αμέσως προαγωγή σε έμπειρο ψήστη!

1. Ελλιπής εξοπλισμός

Εάν δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για ψήσιμο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχετε και ένα καλό αποτέλεσμα. Η επιλογή των σωστών εργαλείων είναι το πρώτο βήμα αποφυγής λαθών. Επιλέξτε ανθεκτικά και εργαλεία με τις σωστές προδιαγραφές. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από θερμο-ανθεκτικά υλικά και για συχνή χρήση, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και όχι το φτηνό μέταλο ή ακόμη χειρότερα το πλαστικό. Διατηρήστε τα καθαρά και σε καλή κατάσταση, αντικαταστήστε τα πριν αχρηστευτούν.

2. Λανθασμένη αποθήκευση εξοπλισμού

Μην αφήνετε εκτεθειμένη την ψησταριά και τα αξεσουάρ της σε εξωτερικό χώρο, καθώς η φθορά από τις καιρικές συνθήκες θα είναι αναπόφευκτη και κατά επέκταση και η απόδοσή τους στο ψήσιμο δεν θα είναι η επιθυμητή. Αποθηκεύστε τον εξοπλισμό σε κάποια αποθήκη, είτε κάπου όπου δεν θα είναι εκτεθειμένος στη βροχή και στον ήλιο. Μπορείτε κάλλιστα να τον σκεπάσετε με κάποιο ύφασμα ή με ειδικό κάλυμμα.

3 Βρώμικη Ψησταριά

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν την ψησταριά τους το πολύ δύο φορές το χρόνο. Δεν χρειάζεται να καθαρίζετε σε βάθος την ψησταριά κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε. Απλά καθαρίστε την από λίπη, υπολήμματα τροφών, αδειάστε το συρτάρι που πέφτουν τα υγρά καθώς και την περιττή στάχτη κάθε φορά που ολοκληρώνετε το ψήσιμο. Έτσι δεν θα πιάνει φωτιά η σχάρα και μαζί της και το κρέας, εξαιτίας των υπολημμάτων και του λίπους που αναφλέγονται. Επιπλέον, δεν θα μαυρίζει το τρόφιμο και θα έχει σαφώς καλύτερη γεύση. Θα χρειαστεί να καθαρίσετε διεξοδικά την ψησταριά σας μόνο τρεις φορές τον χρόνο.

4 Παράλειψη προετοιμασίας

Πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στη σχάρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως έχετε ετοιμάσει όλα όσα θα χρειαστείτε κατά την διαδικασία του ψησίματος. Βεβαιωθείτε πως όλα τα τρόφιμα είναι έτοιμα για ψήσιμο, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών. Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να τρέχετε να κόβετε τα υλικά σας την τελευταία στιγμή όταν το φαγητό σας θα έχει πάρει ήδη φωτιά! Απλά όταν η ψησταριά έχει πιάσει θερμοκρασία, κουβαλήστε όλα όσα θα χρειαστείτε δίπλα σας.

5 Προθέρμανση ψησταριάς

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν πολλοί ψήστες είναι πως ξεκινούν το ψήσιμο όταν η θερμοκρασία είναι ακόμη χαμηλή. Αφήστε αναμμένη την ψησταριά υγραερίου για 15΄, ώστε να πιάσει θερμοκρασία. Ρυθμίστε την θερμοκρασία ανάλογα με το υλικό που θα ψήσετε. Εάν πρόκειται να σιγοψήσετε κρέας η προθέρμανση στους 90°C είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε. Για κάθε άλλη περίπτωση η θερμοκρασίες ανάμεσα στους 150°C-200°C είναι οι κατάλληλες για να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Το ίδιο ισχύει και για την ψησταριά με κάρβουνο. Όταν ανάψετε τα κάρβουνα, αφήστε τα για τουλάχιστον 20΄ ώστε να ανάψουν για τα καλά. Επιπλέον μην παραλείψετε το λάδωμα της σχάρας καθώς δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το χαραμισμένο κρέας που έχει κολλήσει πάνω της.

6  Λάθος εφαρμογή σως

Είναι γνωστή η μέθοδος της επάλειψης της πρώτης ύλης με σως (συνήθως bbq) κατά την διαδικασία ψησίματος με σκοπό την εισχώρησή της και την απόδοση περισσότερης γεύσης σε αυτή. Ωστόσο, η επάλειψη με μεγάλη ποσότητα σως στην αρχή του ψησίματος, θα την κάψει και θα αλλοιώσει την όποια γεύση της. Για επάλειψη της σωστής ποσότητας θα χρειαστείτε ένα πινέλο με το οποίο θα την ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάνω στο ψητό στο οποίο θα εισχωρήσει γευστικά και θα του χαρίσει την επιθυμητή υφή.

7  Άμεση κατανάλωση ψητού

Το συγκεκριμένο λάθος γίνεται συνήθως εξαιτίας της λαχτάρας μας για το ψητό. Όταν δηλαδή είμαστε πολύ πεινασμένοι και αναποδογυρίζουμε ή «ζουλάμε» τα μπιφτέκια δέκα φορές πάνω στην προσπάθειά μας να ψηθούν πιο γρήγορα. Ακόμη όταν κόβουμε το κρέας πάνω στην σχάρα για να φάμε πριν καλά καλά έχει ψηεθί. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως για να απολαύσουμε το μάξιμουμ της γεύσης θα πρέπει να αφήσουμε το ψητό να ξεκουραστεί για 5΄-10΄ πριν το καταναλώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι χυμοί του θα «καθίσουν» και θα ξεχυθούν με την πρώτη μπουκιά στον ουρανίσκο μας.
Εάν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, να είστε σίγουροι πως θα απολαμβάνετε γευστικά και εύκολα ψητά, χωρίς έξτρα κόπο και χαμένες πρώτες ύλες.
 
#ψησταρια , #bbq