Μπλέντερ, ραβδομπλέντερ, μίξερ, πολυκόφτης: τι χρειάζεστε και για ποια χρήση
Είτε προετοιμάζετε καθημερινά σπιτικό φαγητό είτε μόνο σε ειδικές περιστάσεις απλά για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας, δεν χωρά αμφιβολία πως ένα μπλέντερ-ραβδομπλέντερ, ένας πολυκόπτης ή ένα μίξερ σας είναι πολύ χρήσιμα. Κάθε μια από αυτές τις συσκευές συντομεύει την προετοιμασία του φαγητού, διευρύνει την γκάμα των παρασκευών και βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα της όλης διαδικασίας του μαγειρέματος.
Παρά το γεγονός πως τείνουμε να διευρύνουμε την χρήση τους πέραν του σκοπού για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί, με πολλές φορές μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, δεν παύει η κάθε μιας τους να είναι πολύ αποτελεσματική όταν χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένες εργασίες.
Επειδή λοιπόν η απόφαση της επιλογής της κατάλληλης συσκευής, που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας μπορεί να σας παιδέψει αρκετά, θα αναλύσουμε που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το κάθε μηχάνημα και που όχι καθώς και το τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο από αυτά.

Μπλέντερ

Το μπλέντερ ενδείκνυται για την παρασκευή διαφόρων πουρέ, σος, σαλτσών (όπως η μαγιονέζα και η βινεγκρέτ), παγωτού και η ειδικότητά του είναι τα smoothies. Στην πραγματικότητα το μπλέντερ είναι η μονή συσκευή που μπορεί να πολτοποιήσει τέλεια βατόμουρα και ινώδη λαχανικά δίνοντας στο μείγμα μια απαλή-μεταξένια υφή. Το δοχείο ανάδευσης του μπλέντερ είναι αρκετά φαρδύ και τετραγωνισμένο γεγονός που επιτρέπει στις λεπίδες να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κύμα με την περιστροφή τους, έτσι τα συστατικά περνάνε από τις λεπίδες με μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι σε ένα πολυκόπτη (που τα καταφέρνει καλύτερα στο ψιλοκόψιμο) και δεν υπάρχει κινδύνους υπερχείλισης του μείγματος μιας που φτάνουν μέχρι και τα 3 λίτρα χωρητικότητας. Επιπλέον έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα και δεν λερώνουν καθόλου τον περιβάλλοντα χώρο αφού όλη η δουλειά γίνεται στο δοχείο. Τα σταθερά μπλέντερ υπερέχουν των ραβδομπλέντερ στην περίπτωση μιας “πολυάσχολης” κουζίνας καθώς μπορούμε απλά να το θέσουμε σε λειτουργία και να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες δουλειές μας κάτι που είναι αδύνατον με το χειρός όπου το συνεχές κράτημα του κουμπιού μπορεί να κουράσει και να μας καθηλώσει μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης εργασίας. Επιπλέον το αποσπώμενο πώμα από το καπάκι μας δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε σε δεύτερο χρόνο κάποιο ίσως ξεχασμένο υλικό.
Τα μπλέντερ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα απλά που προορίζονται για απλή χρήση και στα μεγάλης ισχύος που είναι για πιο συχνή χρήση, πολυχρηστικά, ανθεκτικά και που φυσικά κοστίζουν περισσότερο. Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το πόσο συχνά και τι υλικά έχετε σκοπό να πολτοποιήσετε, αναδέψετε κτλ.

 
Απλό μπλέντερ
Πολύ καλά:
Ομογενοποίηση μαγιονέζας, ντιπ, σάλτσες, πολτοποίηση σούπας, smoothies, μίξη κοκτέιλ.
Όχι τόσο καλά:
Βελούδινη υφή smoothies, άλεση ινωδών πρασινάδων και λαχανικών, ρευστοποίηση τροφών.
Καθόλου:
Σπάσιμο πατάτας, κοπή λαχανικών, τρίψιμο ψωμιού, τρίψιμο τυριου, ζύμωμα.
Όγκος:
Είναι πιο μικρά από τα μεγάλης απόδοσης. Περίπου 38 cm σε ύψος με περίπου 20x23 cm καταλαμβανόμενη επιφάνεια.
Ιδανικό:
Σε περίπτωση που θέλετε να παρασκευάσετε ένα απλό smoothie, σούπα κρέμα, ντιπ, μερικά κοκτέιλ λίγες φορές την εβδομάδα και δεν σαν ενοχλεί η μη λεία υφή με κομματάκια.
 
Μπλέντερ μεγάλης ισχύος
Πολύ καλά:
Ομογενοποίηση μαγιονέζας, ντιπ, σάλτσες, πολτοποίηση σούπας, αφράτεμα σαντιγί, τρίψιμο καραμέλας, τρίψιμο πάγου και γενικά σκληρών υλικών.
Όχι τόσο καλά:
Κόψιμο λαχανικών, τρίψιμο ψωμιού.
Καθόλου:
Ζύμωμα, σπάσιμο πατάτας.
Όγκος:
Το ίδιο με το απλό σε ύψος, 38 cm με πολύ μικρότερη καταλαμβανόμενη επιφάνεια 18x20 cm.
Ιδανικό:
Αν ακολουθείτε υγιεινή διατροφή (π.χ. Καθημερινή κατανάλωση super food ροφημάτων ), θέλετε πουρέδες βελούδινης υφής ή απλά θέλετε μια πραγματικά ανθεκτική μηχανή που θα αντέξει χρόνια καθημερινής χρήσης.

Ραβδομπλέντερ

Δύο είναι οι λόγοι για να αγοράσετε ραβδομπλέντερ: μικρές ποσότητες και σούπες κρέμα-βελουτέ. Όπως το αδερφάκι του το σταθερό μπλέντερ έτσι και το χειρός ρευστοποιεί υλικά για smoothies, πολτοποιεί, κάνει πουρέδες, ομοιογενοποιεί (παρότι σε αργό ρυθμό και όχι τόσο άψογα). Ωστόσο το μικρό του πρακτικό μέγεθος αυτόματα το μετατρέπει στην καλύτερη συσκευή για μικρά νοικοκυριά που δεν έχουν ανάγκη την αποδοτικότητα ενός ισχυρού μπλέντερ. Το ραβδομπλέντερ είναι ένα εργαλείο κατάλληλο για την παρασκευή μικρών δόσεων όπως μονών ή διπλών smoothies, μιρκοποσότητας μαγιονέζας, πέστο καθώς και για την ανάμειξη υλικών-πολτοποίηση καυτής σούπας κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χωρίς την μετάγγιση στο δοχείο του μπλέντερ που πολλές φορές ενέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και διαφόρων άλλων ατυχημάτων.
Επιπλέον το ραβδομπλέντερ λόγω της απλής μορφής του ή οποία είναι απαλλαγμένη από δοχείο, καπάκι, περιστρεφόμενα κουμπιά ρύθμισης κτλ. είναι πολύ εύκολο στο καθάρισμα, μια απλή βύθιση της κεφαλής του σε σαπουνόνερο αρκεί για να είναι και πάλι καθαρό. Όταν η κεφαλή του είναι αποσπώμενη μπαίνει άφοβα στο πλυντήριο πιάτων κάνοντας την ζωή σας πιο εύκολη.
Επίσης τα ραβδομπλέντερ σας δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας έως και με 20 διαφορετικές επιλογές ανάλογα με το είδος παρασκευής. Πολλές φορές συνοδεύονται από πολύ χρήσιμα αξεσουάρ όπως, μίνι κοπτήριο, μπολ ανάμειξης, αυγοδάρτη και εξάρτημα μαγιονέζας . Το μίνι κοπτήριο θα σας βοηθήσει πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου για την προετοιμασία φαγητών αφού θα μπορείτε να ψιλοκόψετε στο άψε σβήσε αρωματικά φυτά, ξηρούς καρπούς, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, καρότο καθώς και παιδική τροφή. Επίσης ο αυγοδάρτης θα σας βοηθήσει να παρασκευάσετε μους, σαντιγί και άλλες κρέμες ζαχαροπλαστικής.
Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε και σε ομαδικά μαγειρέματα ή σε σπίτια φίλων και στο εξοχικό μιας που η φορητότητά του του επιτρέπει να μεταφέρεται χωρίς κόπο παντού.
Στην περίπτωση όμως που είστε επιρρεπείς στα ατυχήματα θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πολλοί μάγειρες μέσα σε μια στιγμή απροσεξίας απέκτησαν γδαρμένα δάχτυλα αφού ήρθαν σε επαφή με τις έκθετες-κοφτερές λεπίδες του ραβδομπλέντερ. Να συμπληρώσουμε πως είναι πολύ εύκολο να πιτσιλιστείτε έως και να λουστείτε εσείς και ο περιβάλλων χώρος εάν δεν είστε προσεκτικοί. Μια συμβουλή για την αποφυγή της υπερχείλισης είναι η μη χρήση της ράβδου μέσα σε παραγεμισμένα ποτήρια ή σκευή με σκοπό την ανάδευση του περιεχομένου τους. Το μόνο που θα συμβεί είναι να πλημμυρίσει ο πάγκος σας και να χάσετε μεγάλη ποσότητα από το μείγμα. Τέλος δεν έχει κατασκευαστεί για να φτιάχνει φραπέ ή φρέντο...

 
Ραδομπλέντερ
Πολύ καλά:
Ομογενοποίηση μαγιονέζας, πολτοποίηση σούπας μέσα στο σκεύος μαγειρέματος, ντιπ, σάλτες ,επεξεργασία μικροποσοτήτων παιδικής τροφής ή αρωματικών φυτών με το μίνι κοπτήριο, αφράτεμα σαντιγί (με τη χρήση κατάλληλου εξαρτήματος).
Όχι τόσο καλά:
Βελούδινο πουρέ, τρίψιμο πάγου, επεξεργασία πανιασμένων πρώτων υλών και υλικά σε κοντά σκεύη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εκτόξευσης τους προς κάθε κατεύθυνση.
Καθόλου:
Ζύμωμα, σπάσιμο πατάτας.
Όγκος:
Αρκετά μικρό για χωράει σε ένα συρτάρι κουζίνας, ειδικά στην περίπτωση που η κεφαλή είναι αποσπώμενη. Συνήθως 22 cm περίπου μήκος, δεν ξεπερνούν τα 7 cm σε πλάτος.
Ιδανικό:
Μαγειρεύετε συχνά σούπες κρέμα και δεν θέλετε να μεταγγίζετε το ζεστό υγρό στο δοχείο του μπλέντερ, φτιάχνετε ατομικά smoothies και άλλες συνταγές σε μικρές ποσότητες, το νοικοκυριό σας απαρτίζεται από δύο άτομα, δεν διαθέτετε χώρο για μεγαλύτερη συσκευή.

Πολυκόπτης

Ενώ τα μπλέντερ και τα ραβδομπλέντερ υγροποιούν και πολτοποιούν, οι πολυκόπτες τεμαχίζουν, κόβουν σε φέτες, ψιλοκόβουν και τρίβουν. Συνοδεύονται από μια ποικιλία δίσκων και λεπίδων κατάλληλων για διαφορετικά υλικά. Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι τους χρησιμοποιούν για να επεξεργαστούν λαχανικά, θα σας φανούν πολλοί χρήσιμοι στο τρίψιμο τυριών, στην κοπή αλλαντικών σε φέτες ακόμη και στο τρίψιμο ξερού ψωμιού για γαλέτα.
Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να πολτοποιήσετε μαλακές πρώτες ύλες (όπως ντομάτες για σάλτσα). Οι οριζόντιες λεπίδες του πολυκόπτη είναι μεγαλύτερες από αυτές του μπλέντερ και ο πάτος του δοχείου τους είναι φαρδύτερος. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει ομοιόμορφη κοπή, αποφεύγεται έτσι η πολτοποίηση ευαίσθητων πρώτων υλών κάτι που είναι πολύ πιθανό με την χρήση μπλέντερ χειρός ή μη. Επίσης θα διαπιστώσετε πως ένας πολυκόπτης μπορεί να παρασκευάσει άψογα ντιπ όπως χούμους ή πέστο.
Όπως στο μπλέντερ, έτσι κι εδώ μπορείτε να παρασκευάσετε παγωτό με την επεξεργασία παγωμένων φρούτων και άλλων υλικών. Μέχρι και κατεψυγμένο κρέας μπορείτε να τρίψετε για κιμά.
Σε αντίθεση με το μπλέντερ και το ράβδομλεντερ , ο πολυκόπτης κοστίζει κάπως. Ένας ποιοτικός πολυκόπτης χρειάζεται έναν ισχυρό μηχανισμό για να είναι σταθερός καθώς και για να μην υπερθερμαίνεται. Οι οικονομικοί έχουν ελαφριές βάσεις πράγμα που κάνει τη συσκευή να μετακινείται επικίνδυνα πάνω στο πάγκο κάθε φορά που μπορεί να συναντήσει αντίσταση από κάποιο υλικό.
Ακόμη οι μίνι πολυκόπτες κοινώς «multi», έχουν συνήθως από ένα έως δύο είδη λεπίδων ατσάλινων ή πλαστικών, σε μονή διπλή ή τριπλή σειρά και δυνατότητα ρύθμισης ανάμεσα σε δύο ταχύτητες καθώς και turbo λειτουργία. Οι πρώτες χρησιμεύουν για κόψιμο ψηλό και χονδρό πρώτων υλών ενώ οι πλαστικές για παρασκευή ντιπ, σαλτσών και ίσως κάποιων κρεμών ζαχαροπλαστικής. Παρά το γεγονός πως η δυνατότητές τους είναι κάπως περιορισμένες σε ποσότητες καθώς διαθέτουν δοχείο περί τα 500ml έως 1 λίτρο δεν παύουν να είναι πολύ χρηστικοί, οικονομικοί και σαφώς βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου καθώς συντομεύουν κατά πολύ την μαγειρική προετοιμασία και πλένονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

Πολυκόπτης
Πολύ καλά:
Ντιπ με χοντροκομμένα υλικά, μίξη χούμους, τρίψιμο τυριού, παγωτό, τρίψιμο λάχανου, καρότου, φετάρισμα αλλαντικών.
Όχι τόσο καλά:
Πολτοποίηση σούπας, ζύμωμα.
Καθόλου:
Κοκτέιλ, smoothies, μαγιονέζα, βινεγκρέτ.
Όγκος:
Εξαρτάται από το αν θα είναι mini ή μεγάλος. Οι μεγάλοι τείνουν να καταλαμβάνουν πολύ χώρο 38 cm σε ύψος, και σε καταλαμβανόμενη επιφάνεια 20x22.
Ιδανικό:
Κόβετε συχνά λαχανικά για σάλτσες και μιρεπουά, θέλετε να κόψετε σε φέτες πατάτες και άλλα υλικά χωρίς τη χρήση του χειροκίνητου και αρκετά επικίνδυνου μαντολίνου, τρίβετε πολύ τυρί για διάφορες χρήσεις.

Μίξερ με βάση

Αν είστε λάτρης της ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα μίξερ με βάση. Ένα ποιοτικό μίξερ μπορεί χάρις στους αναδευτήρες ζύμης να αναμειγνύει με ευκολία κρύο βούτυρο με αλεύρι να τα ομοιογενοποιεί σε μια μάζα ζύμης και με την πρόσμιξη επιπλέον υλικών να έχουμε ζύμες για ψωμί, πίτσα, τάρτες, ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα πολλά προϊόντα. Με τους αυγοδάρτες θα είστε σε θέση να χτυπήσετε ασπράδια σε μαρέγκα, να παρασκευάσετε και να αφρατέψετε σαντιγί καθώς και διάφορες κρέμες. Επίσης μερικά μοντέλα διαθέτουν υποδοχή μπλέντερ που τα καθιστά πραγματικά πολυμηχανήματα καθώς συνδυάζουν σε μια συσκευή λειτουργίες δύο.
Φυσικά, σε κάθε περίπτωση με τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας την οποία υπαγορεύει η κάθε συνταγή και με πολύ εύκολη εναλλαγή εξαρτήματος με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η ποιότητα όμως του μίξερ με κάδο συνεπάγεται αρκετό χώρο και βάρος, ειδάλλως κινδυνεύετε να καταλήξετε με ένα ελαφρύ μίξερ που θα κυνηγάτε μέσα στην κουζίνα μαζί με κάθε ανάδευση. Επειδή λοιπόν αυτές οι μηχανές είναι κάπως δυσκίνητες λόγω βάρους καλό θα ήταν να αποκτήσετε μια σε περίπτωση που παρασκευάζεται συχνά ζύμες-γλυκά σε εβδομαδιαία-καθημερινή βάση. Ειδάλλως μπορείτε να αποκτήσετε ένα μίξερ χειρός για να χτυπάτε περιστασιακά βούτυρο με ζάχαρη για μπισκότα ή για να φτιάχνετε σαντιγί.

Μίξερ με βάση
Πολύ καλά:
Χτύπημα βουτύρου και παγωμένων πρώτων υλών, παρασκευή ζύμης για ψωμί, ζύμη για φύλλο, ομογενοποίηση ζάχαρης με αυγά, μαρέγκα .
Όχι τόσο καλά:
Ανάμειξη μικροποσοτήτων.
Καθόλου:
Πολτοποίηση ή κόψιμο οποιουδήποτε υλικού.
Όγκος:
Αρκετά μεγάλος ανάλογα με το μοντέλο, ενδεικτικά, βάση 36x20, ύψος 35cm.
Ιδανικό:
Ζυμώνετε πολύ συχνά (3 ή παραπάνω φορές την εβδομάδα) λατρεύετε τα σπιτικά ζυμαρικά, τούρτες και κάθε είδος γλυκίσματος.

Μίξερ χειρός

Αν χρησιμοποιείτε το μίξερ περισσότερο για την παρασκευή γλυκών και όχι τόσο για ζύμες όπου η ισχύς ανάδευσης θα πρέπει να είναι μεγάλη, το μίξερ χειρός σας κάνει γάντι. Αυτή η φορητή, οικονομική συσκευή χειρός μπορεί με μεγάλη ευκολία να χτυπήσει ασπράδια σε μαρέγκες, μείγμα για κέικ ή σουφλέ, να ομογενοποιήσει σαντιγί με βούτυρο για ζύμη μπισκότων καθώς και να αφρατέψει σε χρόνο dt οποιαδήποτε κρέμα. Κάποιες συνοδεύονται από εξάρτημα για πουρέ πατάτας και αναδευτήρες για ζύμες.
Όπως προαναφέρθηκε υστερούν σε ισχύ σε σχέση με τα μίξερ με κάδο. Για παράδειγμα, ακόμη και με το εξάρτημα για ζύμωμα, το πιο πιθανόν είναι στο τέλος να δουλέψετε τη ζύμη με το χέρι συν του ότι θα έχει κουραστεί να κρατάει το μίξερ και να το γυρίζει τόση ώρα, κάτι που θα είχε τελείως αποφευχθεί με το καδομίξερ μιας που λόγω ισχύος αναδεύει και ζυμώνει ταυτόχρονα. Επιπλέον θα είστε καθηλωμένοι μέχρι να τελειώσετε με το χτύπημα και την ομογενοποίηση των υλικών ενώ στην περίπτωση του σταθερού μίξερ απλά θα το θέτατε σε λειτουργία και θα κάνατε άλλες εργασίες μέχρις ότου να τελειώσει. Παρ' όλα αυτά όταν μιλάμε για περιστασιακή χρήση, το μίξερ χειρός αποδεικνύεται πολύ εύχρηστο και μια πολύ καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με τη χρήση απλού αυγοδάρτη για το χτύπημα αυγών και διαφόρων μειγμάτων ζαχαροπλαστικής.
Επιπλέον τα μίξερ χειρός είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι, ένα μεγάλο συν στην περίπτωση που έχετε μικρή κουζίνα.
Τέλος, Έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα και κουμπί απόσπασης των εξαρτημάτων όπως και τα μεγάλα μίξερ, πλένονται πολύ πιο εύκολα από τα καδομίξερ αφού έχουν πολύ απλό σχεδιασμό με λίγα εξαρτήματα.

Μίξερ χειρός
Πολύ καλά:
Χτύπημα ασπραδιών αυγών, χτύπημα κρέμας, ανάδευση ζύμης για μπισκότα, ανάμειξη γλάσου.
Όχι τόσο καλά:
Ζύμωμα πολύ συμπαγούς ζύμης.
Καθόλου:
Πολτοποίηση ή κόψιμο, ανάμειξη υλικών σε κοντό σκεύος (τα υλικά θα χυθούν παντού).
Όγκος:
Μικρός, συνήθως 20x10x22 cm και ζυγίζουν το πολύ 4 κιλά.
Ιδανικό:
Για περιστασιακή χρήση, χτύπημα αυγών, αφράτεμα σαντιγί, παρασκευή μείγματος για κέικ και μπισκότα, όταν δεν έχετε αρκετό χώρο για ένα μίξερ με κάδο.
#ΚΟΥΖΙΝΑ