Ένα παιδικό cupcake εργαστήριο στην κουζίνα σας
Περάστε αξέχαστες γλυκές στιγμές, μαθαίνοντας στα παιδιά σας πως να δημιουργούν τα δικά τους cupcakes. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι σίγουρα διασκεδαστική και δημιουργική, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα σας φέρει πιο κοντά και θα διδάξει στους μικρούς μας φίλους πολλές χρήσιμες δεξιότητες.
Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι η μαγειρική-ζαχαροπλαστική έιναι ένα δημιουργικό μέσο απασχόλησης παιδιών και μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Οφέλη

Μερικές από τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να ασκήσει είναι:
  • Μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αισθήσεων (γεύση, όσφρηση, ακοή, αφή, όραση).
  • Ανάπτυξη αντιληπτικής ικανότητας των εννοιών όπως βάρος, θερμοκρασία, χρόνος, κόστος, μέτρηση, μεγέθη, σχήματα, χρώματα κ.α.
  • Το σπιτικό φαγητό γίνεται συνείδηση και ακολουθείται από υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Μέσα από τη συνεργασία μαθαίνει να λειτουργεί σαν ομάδα, να πειθαρχεί σε βασικούς κανόνες.
  • Κατανόηση της σπουδαιότητας της υγιεινής, μέσα π.χ. από το υποχρεωτικό πλύσιμο των χεριών.
  • Δημιουργεί αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αίσθηση ανεξαρτησίας μέσα από την ανάθεση και τη σωστή διεκπεραίωση απλών εργασιών.
  • Ανάπτυξη και ενθάρρυνση των δημιουργικών του ικανοτήτων και της φαντασίας του.
  • Χαρά και απόλαυση μέσα από την κατανάλωση του φαγητού-γλυκού.
Στο COOZINA επιλέξαμε την παρασκευή cupcakes ως μέσον δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Το μικρό τους μέγεθος, τα πολύχρωμα διακοσμητικά στοιχεία και το γεγονός πως είναι γλυκά τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στους μικρούς μας φίλους. Επιπλέον, τα σπιτικά γλυκά είναι πάντοτε πολύ πιο υγιεινά από τα έτοιμα. Δεν περιέχουν συντηρητικά και παρασκευάζονται με όση ζάχαρη επιθυμεί ο καθένας.
Πάρτε λοιπόν τα αγγελούδια σας, φτιάξτε μαζί μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε, πηγαίνετε μαζί για να τα εφοδιαστείτε και προτρέψτε τα να μάθουν μαζί σας τη συνταγή. Παρακινήστε τα για να σας προτείνουν δικές τους ιδέες για γεύσεις, διακόσμηση, χρώματα κτλ .

Εξοπλισμός

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός cupcake εργαστηρίου στο σπίτι σας, θα χρειαστείτε κάποιο βασικό εξοπλισμό παρασκευής και διακόσμησης (εκεί κρύβεται και όλη η διασκέδαση!).

Συνταγή για cupcake

Τώρα που έχετε το βασικό εξοπλισμό, ας δούμε τη βασική συνταγή για την παρασκευή cupcakes.
Υλικά (24 cupcakes):
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μπωλ ή στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει. 
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.
  4. Μοιράζουμε με σκουπ ή με κουτάλι το μείγμα στις φόρμες.
  5. Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα.
  6. Τα αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστούν, τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Τα cupcakes καταναλώνονται καλύτερα ζεστά, όμως αν παρασκευάσετε πολλά, μπορείτε να τα καταψύξετε για μελλοντική κατανάλωση.
Μπορούμε να έχουμε γευστικές διαφοροποιήσεις, αν προσθέσουμε:
  • Λεμόνι-ξύσμα από 2 λεμόνια και 4 κ.σ. χυμό λεμονιού αντί για γάλα. 
  • Σοκολάτα-μείον 2 κ.σ. αλεύρι, συν 2 κ.σ. κακάο
  • Τριαντάφυλλο-μείον 1-2 κ.σ. γάλα. Συν 1-2 κ.σ. ροσόνερο
  • Καφέ-χωρίς καθόλου γάλα, 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 4 κ.σ. ζεστού νερού.
Υλικά διακόσμησης:
  • Καραμέλες και ζαχαρωτά
  • Σημαιάκια και mini πινακίδες
  • Σοκολατάκια
  • Φρέσκα φρούτα
  • Γκανάζ
  • Υγρή καραμέλα
  • Σαντιγί
  • Γλάσο
  • Μπισκότα
  • Ζαχαρόπαστα
  • Μαρέγκα
  • Κρέμα βουτύρου

Βασικη συνταγή για βουτυρόκρεμα

Αποτελεί τη πιο δημοφιλή βάση στην διακόσμηση cupcakes.
Υλικά:
  • 227 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 512 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2-3 κ. σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα

Εκτέλεση

  1. Στο κάδο του μίξερ ή σε μπωλ, χτυπάμε το βούτυρο για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη και χαμηλώνουμε τη ταχύτητα (τόσο ώστε να μην φεύγει από το μίξερ). 
  3. Χτυπάμε μέχρι η ζάχαρη έχει ενσωματωθεί με το βούτυρο.
  4. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε για περίπου 3’.
Αν η βουτυρόκρεμα είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται μέχρι να σκληρύνει. Αν πάλι είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε 1 ακόμα κουταλιά κρέμα γάλακτος. Τέλος, μπορούμε να χρωματίσουμε τη βουτυρόκρεμα με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής ή με διάφορα υλικά όπως σοκολάτα,φράουλα κ.α.
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι βασικές συνταγές καθώς και τα tips για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ίσως τα παιδιά να είναι άτσαλα στην κουζίνα και να αφήνουν πίσω τους μεγάλη ακαταστασία. Γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και αγάπη ώστε να περάσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές, χωρίς να ανησυχείτε αν λερώθηκε το χαλί ή ο νιπτήρας.
Χαρίστε χρήσιμες για τη ζωή δεξιότητες και όμορφες παιδικές αναμνήσεις στα μικρά σας. Και να θυμάστε! Οι αγνές πρώτες ύλες, επεξεργασμένες σωστά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
#ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ