Φαγητό στην παραλία. Τι να πάρετε μαζί σας και πώς να οργανωθείτε σωστά
Είτε συχνάζετε σε ερημικές παραλίες, είτε θέλετε να αποφύγετε τις καντίνες για λόγους κόστους και ποιότητας, οι παρακάτω συμβουλές μας θα σας προετοιμάσουν σωστά για να χαρείτε τη θάλασσα για πολλές ώρες χωρίς να πεινάσετε. 
Οι πιο όμορφες παραλίες είναι συνήθως ερημικές με άγρια φυσική ομορφιά, μακριά από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Βέβαια η μη ύπαρξη υποδομών συνεπάγεται εκτός του άπειρου κάλους και δυσκολία ικανοποίησης βασικών ανθρώπινων αναγκών. Η μη ικανοποίηση δύο τέτοιων αναγκών εκδηλώνεται με δίψα και πείνα, που ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθούν καθώς οι ανάγκες μας για ενυδάτωση και ενέργεια είναι μεγάλες.
Φυσικά υπάρχει λύση ώστε να περάσετε ατέλειωτες ώρες στην παραλία απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς να υποφέρετε. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή οργάνωση που ξεκινάει από τη στιγμή που θα σχεδιάσετε την εξόρμησή σας στην παραλία, μέχρι τη στιγμή της αναχώρησης. Η σωστή οργάνωση περιλαμβάνει την έγκαιρη προμήθεια πρώτων υλών καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό συντήρησής τους.
Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός επιβίωσης για πικ νικ στην παραλία. Επιπλέον, συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του COOZINA στον χώρο της εστίασης.
Προσοχή! Να θυμάστε πως η κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ σε συνδυασμό με κολύμπι ενέχει μεγάλο κίνδυνο πνιγμού. Θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ τους το χρονικό διάστημα των 3-5 ωρών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πέψη τους. Απολαύστε λοιπόν την τροφή σας αφού έχετε χαρεί τη θάλασσα κι έπειτα αρκεστείτε στην όμορφη θέα της.

Τι είδους τρόφιμα να προτιμήσετε!

  • Finger Food, βοηθάει στη μείωση των αποσκευών καθώς δεν θα χρειαστείτε μαχαιροπίρουνα, πιάτα κτλ.
  • Φρέσκα κομμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Ατομικά ψωμάκια, αραβικές πίτες, μπαγκέτες, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σάντουιτς, wraps με γέμιση της αρεσκείας σας.
  • Αξιοποιήστε φαγητά που έχουν μείνει στο ψυγείο σας από προηγούμενες μέρες είτε ως γέμιση σάντουιτς, σε σαλάτες, σε πίτες κ.α.
  • Παραλείψτε βαριά φαγητά που είναι πλούσια σε λίπη, αλάτια, καρυκεύματα και κατ' επέκταση δύσπεπτα.
  • Ξηρούς καρπούς, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα που προσφέρουν ενέργεια. Κατά προτίμηση ωμά και ανάλατα.
  • Αποφύγετε πολύ ευπαθή τρόφιμα, κυρίως όσα περιέχουν αυγά, τα ψάρια, τα τυριά, τα αλλαντικά κ.α.
  • Πάρτε μαζί σας παγωμένο ωμό κρέας ή ψάρι, λαχανικά και ψήστε τα στην παραλία
Καλό είναι βέβαια να μην ανάβετε φωτιές στην παραλία. Αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Ψήστε με ειδικό εξοπλισμό και καθαρίστε καλά τον χώρο πριν την αποχώρηση σας από εκεί!

Ωραίο το φαγητό αλλά κάτι θα πρέπει να πιείτε!

  • Πάρτε μαζί σας άφθονο νερό, ειδικά σε περίπτωση που σκοπεύετε να περάσετε ώρες στην παραλία, ανάλογα το πόσα άτομα είστε. Καταναλώστε αρκετό καθώς η αλμύρα της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον καυτό ήλιο οδηγούν σε μεγάλη απώλεια υγρών από τον οργανισμό σας.
  • Φυσικούς χυμούς διαφόρων φρούτων. Προτιμήστε τα λιγότερο γλυκά φρούτα για καλύτερη ενυδάτωση.
  • Παγωμένο τσάι και βότανα. Αποφύγετε τα σκευάσματα του εμπορίου που είναι γεμάτα ζάχαρη και φτιάξτε κρύα ροφήματα με το δικό σας blend βοτάνων καθώς και από διάφορους τύπους τσάι.
  • Καλό θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ καθώς οδηγεί πιο εύκολα στην απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Αν όμως αποφασίσετε να πάρετε μαζί σας, προτιμήστε ελαφριές μπύρες από φρούτα ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθώς και παγωμένο λευκό ξηρό κρασί. Αποφύγετε τα γλυκά-δυνατά ποτά.
  • Τα smoothies αποτελούν μια ακόμη επιλογή γεμάτη βιταμίνες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε όσα περιέχουν γιαούρτι, παγωτό και γάλα που είναι από τις πιο ευπαθείς πρώτες ύλες.
  • Τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά δεν θα πρέπει να είναι στις πρώτες σας επιλογές.
Τώρα που έχετε σχηματίσει μια εικόνα για το ποιά τρόφιμα και ποτά θα ήταν καλό να πάρετε μαζί σας στην παραλία, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά και στον απαραίτητο εξοπλισμό αποθήκευσης, συντήρησής και μεταφοράς τους από την κουζίνα του σπιτιού σας, στην ακρογιαλιά!

Σκεύη για τρόφιμα:

  • Πλαστικό τάπερ που κλείνει αεροστεγώς με επίσης πλαστικό καπάκι. Είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Μειονεκτεί στην διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών εξαιτίας του υλικού κατασκευής του που θερμαίνεται σχετικά εύκολα.
  • Γυάλινο τάπερ από άθραυστο γυαλί, με πλαστικό αεροστεγές καπάκι. Ανθεκτικό, από υλικό που παγώνει εύκολα. Μειονεκτεί από άποψη βάρους καθώς το χοντρό γυαλί από το οποίο είναι κατασκευασμένο είναι αρκετά βαρύ από μόνο του.
  • Ισοθερμικό φαγητοδοχείο. Μια νέας γενιάς σκεύος ιδανικό για ασφαλή μεταφορά φαγητού εκτός ψυγείου. Κατασκευασμένο είτε από ανοξείδωτο ατσάλι είτε από ανθεκτικό πλαστικό. Διατηρεί τη θερμοκρασία του τροφίμου είτε αυτά είναι παγωμένα είτε ζεστά για περισσότερη ώρα. Αποτελεί ιδανικό σκεύος για να απολαμβάνετε, όπου κι αν βρεθείτε, την τροφή σας αναλλοίωτη.
  • Θήκη σάντουιτς, κατασκευασμένη είτε από ανθεκτικό πλαστικό είτε από ισοθερμικό πολυεστερικό υλικό. Για να απαλλαγείτε από τα αλουμινόχαρτα και τις πλαστικές μεμβράνες, που εκτός από χρήμα, σπαταλούν και φυσικούς πόρους από τον πλανήτη μας.
'Εξτρα gadget! Set dressing για μεταφορά καρυκευμάτων και λαδόξιδου, με ασφάλεια χωρίς να λερώνουν οι αποσκευές σας από την διαρροή τους.

Σκεύη για ποτά:

  • Παγούρι ή μπουκάλι ισοθερμικό, κατασκευασμένο από διάφορα υλικά και σε διάφορα μεγέθη. Από ανθεκτικό πλαστικό είτε από ανοξείδωτο ατσάλι. Διατηρεί τα ροφήματα κρύα ή ζεστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την έκθεσή τους στον ήλιο ή στο κρύο.
  • Κούπα θερμός, κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι με εσωτερική πλαστική επένδυση. Διατηρεί για αρκετή ώρα σταθερή θερμοκρασία ροφήματος είτε αυτό είναι ζεστό είτε κρύο. Περιορισμένη σε χωρητικότητα, ενδείκνυται για ατομικό καφέ.
  • Ισοθερμική θήκη για μπουκάλι. Κατασκευασμένη από ισοθερμικό πολυεστερικό υλικό. Σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το μέγεθος μπουκαλιού για το οποίο προορίζεται. Μειονεκτεί ίσως σε χρονική διάρκεια διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας.

Lastbutnotleast..για την μεταφορά των τροφίμων-ποτών:

  • Τσάντα και τσαντάκι ισοθερμική μεταφοράς φαγητού. Κατασκευασμένη από ισοθερμικό πολυεστερικό υλικό. Με ειδικές τσέπες για μαχαιροπίρουνα, πετσέτες. Διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους προστατεύοντας τα τρόφιμα από αλλοιώσεις. Για καλύτερη ψύξη πολύ βοηθητική είναι η τοποθέτηση παγοκύστης στο εσωτερικό της τσάντας.
  • Καλάθι ισοθερμικό μεταφοράς φαγητού. Εξωτερικά κατασκευασμένο από πολυεστερικό υλικό, εσωτερικά από ισοθερμικό υλικό, διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα και υγιεινά κατά τη μεταφορά τους. Ιδανικό για μεταφορά αρκετά μεγάλης ποσότητας τροφίμων.
  • Τσαντάκι μεταφοράς με ψυκτικό gel. Κατασκευασμένο από πολυεστερικό υλικό, περιέχει εσωτερικά ψυκτικό gel. Τοποθετείτε το τσαντάκι στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες, ψύχεται το ειδικό gel και είναι έτοιμο για χρήση.
Επειδή πιο πάνω αναφερθήκαμε στο ψήσιμο στην παραλία, δεν μπορούμε να σας αφήσουμε χωρίς κάποια πρόταση. Ακολουθούν δύο προτάσεις για mini ψησταριές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψήσιμο και τις ψησταριές είτε αυτές είναι υγραερίου είτε κάρβουνου, συμβουλευτείτε τον οδηγό αγοράς καθώς και τις συμβουλές για τέλειο bbq.
  • Lotus Grill: Ιδανική επιλογή για υπαίθριο ψήσιμο, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνετε το ψήσιμο στα κάρβουνα, χωρίς τα συνηθισμένα προβλήματα που συνοδεύουν την αγαπημένη εμπειρία ψησίματος. Εξαιρετικά ασφαλής: τα κάρβουνα τοποθετούνται σε ειδικά προστατευμένο δοχείο στο εσωτερικό της ψησταριάς. Δημιουργούν ελάχιστο καπνό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ψησταριά πραγματικά όπου θέλετε. Το κυριότερο! Άνετη μεταφορά και αποθήκευση χάρη στον ειδικό σχεδιασμό και τη τσάντα μεταφοράς σας που σας δίνεται δώρο.
  • Go Anywhere Weber: Η νέα ψησταριά αερίου της Weber που σας επιτρέπει να ψήσετε οπουδήποτε! Μικρή, ελαφριά και στιβαρή και κατάλληλη για να ψήσετε οπουδήποτε γρήγορα και εύκολα. Σταθερό χερούλι από θερμοανθεκτικό πλαστικό για προστασία από την θερμότητα. Ανθεκτικό στην θερμότητα και την υπεριώδη ακτινοβολία. Τέλος τα αναδιπλούμενα πόδια σας επιτρέπουν να ασφαλίσετε το καπάκι της ψησταριάς για ασφαλή μεταφορά.
Είτε βρεθείτε σε ερημική παραλία είτε όχι, το σπιτικό φαγητό εκτός από το γεγονός πως αποτελεί μια πολύ οικονομική επιλογή, είναι το μόνο που μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά αφού μπορεί να γίνει υγιεινό και σύμφωνα με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Γιατί να εμπιστευθείτε μια απόλαυση, όπως είναι το φαγητό στην παραλία, στα χέρια άλλων; Και όταν έρθει ο xειμώνας, πάρτε τον εξοπλισμό σας και ανακαλύψτε τα όμορφα βουνά της χώρας μας! Και μην ξεχνάτε, μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας, φροντίστε το περιβάλλον για να έχετε κάπου να πάτε στο μέλλον.