Μαγειρεύοντας σε wok: stir frying γλυκόξινο κοτόπουλο με μάνγκο
Η ασιατική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την τεχνική stir frying η οποία ουσιαστικά είναι το γρήγορα ανακάτεμα των ψιλοκομμένων υλικών σε καυτό wok με ελάχιστη λιπαρή ουσία. Το παραπάνω γεγονός καθιστά τη συγκεκριμένη κουζίνα άκρως υγιεινή καθώς η ελάχιστη χρήση λιπαρής ουσίας και το γρήγορα πέρασμα από τη φωτιά επιτρέπει στα υλικά να μην χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, ειδικά στα λαχανικά τα οποία παραμένουν τραγανά και ζωντανά.
Το COOZINA δημιούργησε και μαγείρεψε για εσάς μια κινέζικη συνταγή που συνδυάζει κλασικά γευστικά στοιχεία της συγκεκριμένης κουζίνας. Το γλυκό μάνγκο έρχεται σε αντίθεση με τη ξινή γεύση του ξυδιού και οι καυτερές πιπεριές με το τζίντζερ προσδίδουν μια ήπια αψάδα την οποία ισορροπεί η αλμύρα της σόγιας σος.

Υλικά

  • Στήθος κοτόπουλο, κομματάκια
  • Τζίντζερ τριμμένο ή σε σκόνη
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • Φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • Μανιτάρια κινέζικα, σε φέτες
  • Μάνγκο ώριμο, σε κύβους
  • Ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά), σε φετάκια
  • Πολύχρωμες πιπεριές chili και jalapeños, ψιλοκομμένες
  • Σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
  • Ξύδι ρυζιού
  • Ρύζι μικρόκοκκο ή Γιασεμιού

Εκτέλεση

Σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγο σησαμέλαιο στο wok.
Σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και το αφαιρούμε από το wok.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε συνεχώς για λιγότερο από λεπτό.
Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και το μάνγκο και ανακατεύουμε για περίπου30’’.
 «Σβήνουμε» με σόγια σος και ξύδι ρυζιού.
Προσοχή! Δεν αλατίζουμε καθόλου καθώς η σόγια είναι αρκετά αλμυρή.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στο μείγμα και ανακατεύουμε ώστε να απορροφήσουν τα υλικά το ξύδι και τη σόγια.

Ρύζι ατμού με τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο.

Εκτέλεση
  1. Πλένουμε το ρύζι μέχρι να μην γίνεται άσπρο το νερό και το σουρώνουμε.
  2. Στρώνουμε τουλπάνι σε παραδοσιακό μπαμπού ατμομάγειρα και του βάζουμε ρύζι.
  3. Γεμίζουμε το wok με νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση.
  4. Όταν βράζει τοποθετούμε το μπαμπού με κλειστό καπάκι μέσα στο wok.
  5. Τον αφήνουμε εκεί για περίπου 18΄, συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί.
  6. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σπάμε το ρύζι με πιρούνι.
Φυσικά το ρύζι ατμού γίνεται και σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15΄, με αναλογία 1 ρύζι 2 νερό. Κι έπειτα το αφήνουμε εκτός φωτιάς με κλειστό καπάκι για 5’ περίπου.
Εναλλακτική επιλογή συνοδευτικών είναι τα noodles τα οποία είναι έτοιμα εξίσου εύκολα και γρήγορα, είτε σε βραστό νερό είτε στο wok. Καθώς και το τηγανητό ρύζι σε wok με την προσθήκη αυγού στα υλικά.
Σερβίρετε σε μπολ φαγητού, ατομικά ή στο κέντρο. Προσθέστε chopsticks στο σερβίτσιο και ενθαρρύνετε τους καλεσμένους σας να μάθουν να τα χρησιμοποιούν. Δεν είναι μόνο εύκολο και διασκεδαστικό, αφού μας αναγκάζουν να τρώμε πολύ πιο αργά από τα μαχαιροπίρουνα, απολαμβάνοντας έτσι καλύτερα το φαγητό μας. Άλλωστε δοκιμή κινέζικου χωρίς chop sticks είναι μισή γαστρονομική εμπειρία.
Το μόνο που θα χρειαστεί να έχετε σπίτι για καθημερινό κινέζικο είναι ένα καλό wok από άφθαρτο υλικό-το οποίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε τηγάνι κι ας είναι αντικολλητικό- αφού το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, του επιτρέπει να διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα προς κάθε υλικό σε όλες του τις επιφάνειες. Έτσι τα υλικά δεν καίγονται και είναι έτοιμα σε χρόνο ντε-τε.
Τέλος καλό θα ήταν να έχετε στο ντουλάπι σας κάποιες κινεζικές πρώτες ύλες ώστε να μαγειρεύεται ανά πάσα στιγμή τις αγαπημένες σας συνταγές. Θα τις βρείτε σε μεγάλα σουπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με ασιατικές πρώτες ύλες τα οποία πλέον είναι ουκ ολίγα, με αποτέλεσμα αυτά τα μέχρι πρότινος «εξωτικά» υλικά να μην είναι δυσεύρετα.
Και μην ξεχνάτε οι καλής ποιότητας πρώτες ύλες επεξεργασμένες σωστά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!