Οι βασικοί τύποι μαχαιριών: επίδειξη από τον ελβετό chef Felix Halter [video]

Οι χρήσεις κάθε μαχαιριού

Το μήκος και το σχήμα της λάμας καθορίζουν και τις δυνατές χρήσεις σε κάθε τύπο μαχαιριού. Άλλα μαχαίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές, άλλα είναι σχεδιασμένα μόνο για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις.

Χρησιμοποιώντας το μαχαίρι σεφ

Το παραδοσιακό μαχαίρι σεφ, αλλά και το Santoku, είναι ιδανικά για να κόβεις, να ψιλοκόβεις και να τεμαχίζεις.

Οδοντωτά μαχαίρια

Τα οδοντωτά μαχαίρια είναι ιδανικά για το κόψιμο ψωμιού και κάθε υλικού με σκληρή επιφάνεια ή κρούστα.

Μαχαίρια ζαχαροπλαστικής

Μακριά και φαρδιά, οδοντωτή λάμα, ιδανική τόσο για κόψιμο όσο και για επάλειψη.

Μικρά μαχαίρια

Είτε με ίσια λάμα, είτε οδοντωτά, τα μικρά μαχαίρια είναι απαραίτητα καθημερινά στην κουζίνα για πάρα πολλές χρήσεις.

Μαχαίρια ξεκοκκαλίσματος

Το κρέας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κόψιμο. Μια μεγάλη ποικιλία σε μαχαίρια είναι απαραίτητη τόσο για τη χρήση του κατάλληλου μαχαιριού σε κάθε εργασία, όσο για την ικανοποίηση των διαφορετικών προτιμήσεων κάθε χρήστη.

Κόβοντας φέτες

Μαχαίρια τεμαχισμού, είτε με λεία λάμα είτε με λάμε με αυλακώσεις, ιδανικά για να κόβεις λεπτές φέτες από ζαμπόν, σολόμο, προσούτο, ψητά κλπ.

Φροντίδα και συντήρηση

Η σωστή φροντίδα και προσεκτική συντήρηση των μαχαιριών σας είναι απαραίτητη για να τα διατηρήσετε σε υψηλή ποιότητα, αλλά και για την ασφάλεια των γύρω σας.

Ακονίζοντας τα μαχαίρια σας

Με το τακτικό ακόνισμα διατηρείτε την κόψη των μαχαιριών σας και παρατείνετε τη ζωή τους για πολλά χρόνια.