Οσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χύτρα ταχύτητας, το σύγχρονο σκεύος που σας μαγειρεύει γρήγορα υγιεινά και νόστιμα φαγητά
Γνωρίστε τη χύτρα ταχύτητας, το μαγειρικό σκεύος που θα γίνει ο σύμμαχός σας στο καθημερινό μαγείρεμα. Μειώστε το χρόνο που περνάτε στην κουζίνα και την ενέργεια που ξοδεύετε χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα ή στη γεύση.
Με απλά λόγια, το μαγείρεμα στον ατμό υπό πίεση μας εξασφαλίζει πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό, προετοιμασμένο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας χάριν στην αξιοποίηση ενός αποτελεσματικού, ευέλικτου, ασφαλούς και εύκολου στη χρήση μαγειρικού σκεύους που δεν είναι άλλο από τη χύτρα ταχύτητας. Γεγονός που ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να μαγειρεύουν υγιεινά τόσο για τους ίδιους όσο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά αυτή η δραστηριότητα είναι μια πολυτέλεια και για εκείνους που έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην καθημερινότητα τους.

Η χύτρα ταχύτητας είναι υγιεινή

Ο τρόπος παρασκευής της τροφής μας έχει σημασία! Δεν έχει κανένα νόημα όμως, να καλλιεργούμε ή να αγοράζουμε ποιοτικά λαχανικά και κρέατα τα οποία θα χάσουν σημαντικό μέρος της θρεπτικής τους αξίας με το μαγείρεμα. Έρευνες των ερευνών έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται η διάρκεια του μαγειρέματος ενός φαγητού και όσο η ποσότητα υγρού μέσα στην οποία αυτό μαγειρεύεται, τόσο μεγαλύτερη η απώλεια των θρεπτικών του συστατικών.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τα μέταλλα απλά καταστρέφονται ή μένουν μέσα στο υγρό που συνήθως πετιέται. Οι χύτρες ταχύτητας διατηρούν την ποιότητα των πρώτων υλών ακόμα και μετά την παρασκευή τους, καθώς εκείνες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και με μικρή ποσότητα νερού. Τα λαχανικά παραμένουν τραγανά, με ζωηρό χρώμα και διατηρούν την υφή τους, δηλαδή όσο νόστιμα ήταν από την αρχή, τα κρεατικά παραμένουν χυμώδη και δεν σφίγγουν.
Επιπλέον θα ελαττώσετε την κατανάλωση αλατιού καθώς το μαγείρεμα σε καυτό ατμό ενισχύει τη φυσική γεύση των πρώτων υλών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε ποιοτικά υλικά (όσο το δυνατόν τοπικά και βιολογικά) και είναι βέβαιο πως το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Επιπλέον, θα μπορέσετε να διατηρήσετε μαγειρεμένα λαχανικά ακόμα και κρέας καθώς η χύτρα είναι ιδανική για τη μέθοδο οικιακής κονσερβοποίησης πρώτων υλών.

Η χύτρα ταχύτητας είναι αποτελεσματική

Η μαγειρική σε χύτρα είναι 70% πιο γρήγορη από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής. Γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση σημαίνει λιγότερη σπατάλη χρημάτων και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Σκεφτείτε πως θα έχετε έτοιμο μαγειρεμένο ολόκληρο κοτόπουλο σε 30΄και μοσχάρι ραγού σε 15΄.
Επιπλέον η χύτρα δεν αφήνει υπολείμματα λαδιού, πιτσιλιές και οσμές όπως αφήνουν τα τηγάνια και οι κοινές κατσαρόλες στις εστίες μαγειρέματος. Πολλά γεύματα μπορούν να μαγειρευτούν σε ένα σκεύος και έτσι μειώνεται ο όγκος άπλυτων δηλαδή μειώνεται ο χρόνος που ξοδεύεται στην κουζίνα για τον καθαρισμό σκευών.
Ακόμα η θερμοκρασία της κουζίνας σας όταν μαγειρεύετε δεν θα πιάνει βαθμούς Σαχάρας αλλά θα μειωθεί δραματικά, γεγονός σωτήριο για τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού. Αυτό γιατί η χύτρα ταχύτητας συγκρατεί στο εσωτερικό της τη θερμότητα και τον ατμό.

Η χύτρα ταχύτητας είναι ασφαλής

Οι σύγχρονες χύτρες είναι 100% ασφαλείς και εγγυημένες. Ο σημερινός τους σχεδιασμός έχει πάνω από 6 βαλβίδες-ανοίγματα αερισμού που αποτρέπουν τα ατυχήματα. Απλά δεν γίνεται να ανατιναχθούν! Ο μηχανισμός απελευθέρωσης της πίεσης θα έδινε διέξοδο στην όποια περιττή πίεση υπήρχε. Μια ποιοτική χύτρα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ασφαλής, χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση και θα την έχετε για μια ζωή.

Οδηγίες χρήσης και χρόνοι ανά πρώτη ύλη

Αφού μάθαμε πόσο υγιεινή και αποτελεσματική-ασφαλής είναι η χύτρα ταχύτητας, έχουμε καταρτίσει ένα πίνακα με το χρόνο μαγειρέματος ανά πρώτη ύλη. Ώστε να μην τα μαγειρεύετε παραπάνω από όσο χρειάζεται και σπαταλάτε εκτός από χρόνο και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αφού τοποθετήσετε τις πρώτες ύλες σας στην χύτρα ταχύτητας με λίγο νερό, τις αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα σκεπάζετε την χύτρα ταχύτητας με το καπάκι της. Όταν αρχίσει να ανεβαίνει η βαλβίδα της, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία ανάλογα με τη διαβάθμιση της θερμοκρασίας της κουζίνας σας, π.χ. αν έχει 1-3 το χαμηλώνετε στο 1, αν έχει 1-9 το χαμηλώνετε στο 3 ή 4 και στην περίπτωση που μαγειρεύετε σε φωτιά, μειώνεται την έντασή της σε μέτρια.
Συμβουλευτείτε όπως και να έχει τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ορθή χρήση της εκάστοτε χύτρας ταχύτητας.
Ανάλογα με τον όγκο φαγητού που μαγειρεύετε επιλέξτε ανάμεσα σε χύτρες χωρητικότητας που κυμαίνονται από 4,5 μέχρι 10 λίτρα.Με ηλεκτρονικά προγράμματα μαγειρέματος ή πιο συμβατικές.
 

Χρόνοι μαγειρέματος σε χύτρα ταχύτητας

Πρώτη ύλη Λεπτά μαγειρέματος
Λαχανικά - Όσπρια  
Αγκινάρα 6΄-8΄
Σπαράγγια 1΄-2΄
Πράσινα Φασόλια 2΄-3΄
Μπρόκολο 2΄-5'
Πατάτες 5΄-7'
Σπανάκι
Άσπρα ξερά φασόλια 6΄-8΄
Φακές 7΄-8΄
Ρεβίθια 9΄-14΄
Πράσο 2΄-4΄
Κρέατα-Πουλερικά  
700γρ μοσχάρι σε κομμάτια 10΄-15΄
Κεφτεδάκια μοσχαρίσια 450-900 γρ 4΄-9΄
Κοτόπουλο στήθος με κόκαλο1-1/2κιλό 8΄-10΄
Ολόκληρο κοτόπουλο 1-/12 κιλό 20΄-30΄
Κοτόπουλο σε κύβους
Πάπια ολόκληρη 1/2-2 κιλά 25΄-30΄
Αρνί μπούτι 35΄-40΄
Χοιρινό σε κύβους 20΄-25΄
Στήθος γαλοπούλας ολόκληρο 20΄-30΄
Θαλασσινά  
Καβούρι 2΄-3΄
Ψάρι ολόκληρο 5΄-6΄
Ψάρι Φιλέτο 2΄-3΄
Αστακός 700-900γρ 2΄-3΄
Μύδια 2΄-3΄
Γαρίδες 1΄-2΄

Αρχικά
μπορεί να σας ξενίζει το μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητας. Εξερευνήστε τις μαγειρικές δυνατότητες αυτού του εύχρηστου μαγειρικού σκεύους. Όταν διαπιστώσετε από πόσο κόπο και χρόνο σας γλιτώνει, δεν θα προλαβαίνει να μπει στο ντουλάπι!
#ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ