Πώς να φτιάξετε φρέσκα, λαχταριστά ζυμαρικά με τις δικές σας πρώτες ύλες
Τα ζυμαρικά είναι από τα δημοφιλέστερα φαγητά ανά τον κόσμο. Κάθε λαός τους έχει δώσει διαφορετικό σχήμα και τα συνοδεύει με δικούς του συνδυασμούς υλικών, σαλτσών κ.α., χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι κλασικές συνταγές που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα. Παρ'όλα αυτά, πολλές φορές τείνουν να χαρακτηρίζονται ως εθνικό φαγητό της Ιταλίας που ομολογουμένως φημίζεται για την παράδοσή της στη λεγόμενη “pasta”.
Για την ιστορία τα ζυμαρικά δεν έχουν ξεκάθαρη καταγωγή καθώς αυτή συνδέεται με πολλούς μύθους και αντιφάσεις. Έλληνες, Ιταλοί, Κινέζοι και Άραβες διεκδικούν την πατρότητά τους.
Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται πως ο Ήφαιστος έφτιαξε ένα εργαλείο που παρήγαγε κορδόνια από ζύμη. Επίσης, η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη ζυμαρικών ανάγεται στο 1000 π.χ. στην αρχαία Ελλάδα όπου η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια.
Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο, αφού υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία “rishta”. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσον αυτά προÏ‹πήρχαν της Ελληνικής εκδοχής.
Ακολουθεί βήμα προς βήμα η βασική συνταγή παρασκευής ζυμαρικών για να δημιουργήσετε τα αγαπημένα σας μακαρόνια μόνοι ή διασκεδάζοντας το με τη δική σας παρέα.

Υλικά

(Για 450 γρ. ζυμαρικών)
300 γρ. αλεύρι δυνατό
3 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Παρασκευή ζύμης
1. Ζυγίζουμε με ακρίβεια το αλεύρι σε ηλεκτρονική ζυγαριά.
2.  Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι.
3. Προσθέτουμε το νερό.
4. Και το ελαιόλαδο.
5. Προσθέτουμε τα αυγά.
6. Τέλος το αλάτι.
7. Πλάθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια καλά ομογενοποιημένη ζύμη.
8. Μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
9. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με σελοφάν και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για περίπου 60’.
 
Άνοιγμα και κοπή ζύμης σε μακαρόνια.
1. Παίρνουμε ένα κομμάτι στο μέγεθος της παλάμης μας και το πατάμε ελαφρά με το χέρι ή με πλάστη, προσθέτοντας αλεύρι για να μην κολλήσει στη μηχανή.
2. Βιδώνουμε τη μηχανή των ζυμαρικών σε στερεή επιφάνεια είτε σε τραπέζι είτε σε πάγκο εργασίας.
3. Περνάμε το ζυμάρι από την πιο φαρδιά σκάλα της μηχανής.
4. Την διπλώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι ανάμεσα και στις εξωτερικές επιφάνειες της ζύμης.
5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία λεπταίνοντας κάθε φορά τη σκάλα ανοίγματος της μηχανής.
6. Από την τελευταία σκάλα θα έχουμε ένα μακρύ λεπτό φύλλο ζύμης. Αν θέλετε τα μακαρόνια σας πιο χοντρά παραλείψτε την τελευταία σκάλα.
7. Κόβουμε το λεπτό φύλλο ζύμης σε κομμάτια των 20 περίπου εκατοστών.
8. Περνάμε τα φύλλα ένα, ένα από τα μαχαίρια της μηχανής.
   



9. Επιλέγουμε το πιο λεπτό για σπαγγέτι και το πιο χοντρό για λιγκουίνιο. Πολλές μηχανές διαθέτουν πρόσθετα αξεσουάρ για την παρασκευή διαφόρων ειδών ζυμαρικών.














10.
Τέλος σχηματίζουμε «φωλιές» για να αποξηραθούν, ώστε να τα αποθηκεύσουμε και να τα βράσουμε σε δεύτερο χρόνο ή τα κρεμάμε σε κοντάρι και τα αφήνουμε απλωμένα εκεί ώστε να αποξηραθούν. Επίσης υπάρχει και η επιλογή να τα καταναλώσουμε άμεσα και να τα βράσουμε επιτόπου αμέσως μετά την παραγωγή τους.

11. Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια, όταν αυτά έρθουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Σουρώνουμε και τα περνάμε από λάδι ή βούτυρο και τα συνοδεύουμε με σάλτσα της αρεσκείας σας ή σκέτο σκορδόλαδο και παρμεζάνα.

Ξεκινήστε από τα πιο απλά σχήματα ζυμαρικών κι έπειτα αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να δημιουργήσει με τα διάφορα εξαρτήματα της μηχανής (ηλεκτρικής ή χειροκίνητης) που διαθέτουν μαχαίρια για σχηματισμό διαφόρων σχεδίων όπως: Φιδέ ψιλο και χοντρό, Τρενέτε, Φετουτσίνι, Λαζάνι, Λαζανάκι, Παπαρδέλα, Ραβιόλι, Νιόκι κ.α. Και μην μείνετε μόνο στο σχήμα αλλά προσθέστε χρώμα στη ζύμη με την προσθήκη διαφόρων πρώτων υλών. Θα έχετε πορτοκαλί με καρότο, ντομάτα, πράσινο με σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά, κόκκινο με παντζάρι, πιπεριά γλυκιά ή καυτερή και μαύρο με μελάνι σουπιάς. Επίσης δώστε τους γεύση με σκόρδο, μπαχάρια, αρωματικά φυτά και βότανα και άλλα πολλά υλικά αρκεί να έχετε φαντασία και διάθεση για δημιουργία!
Ελπίζουμε πως σας φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός μας και πάνω από όλα πως το διασκεδάσατε! Περιμένουμε με ενδιαφέρον να διαβάσουμε στα σχόλια τα αποτελέσματα της πρώτης σας απόπειρας δημιουργίας φρέσκων ζυμαρικών. Και να θυμάστε οι αγνές- τοπικές πρώτες ύλες επεξεργασμένες καταλλήλως και με το σωστό εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!