Πώς να οργανώσετε μια mini κουζίνα στο γραφείο σας
Δεν χρειάζεται να λιμοκτονείτε κάθε φορά που υπάρχει φόρτος εργασίας στο γραφείο σας ή να περιμένετε την ώρα που θα επιστρέψετε σπίτι για να «φάτε σαν άνθρωποι». Επιπλέον το να καταφεύγετε στην «εύκολη» λύση του έτοιμου φαγητού, θα βλάψει μακροπρόθεσμα τόσο την υγεία σας όσο την «τσέπη» σας. Ακόμα και τα σκεύη μιας χρήσεως όπως πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα θα σας ζημιώσουν με το παραπάνω καθώς επιβαρύνουν και το περιβάλλον.
Αρχικά αυτό που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, είναι πόσο χώρο διαθέτετε. Ας πούμε, υπάρχει μόνο μια επιφάνεια κενή; Υπάρχει κάποιο άδειο έπιπλο; Υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο, έστω και πολύ μικρό, το οποίο θα μπορούσατε να διαμορφώσετε;
Ας δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και πως αυτή θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μια εύχρηστη-λειτουργική «κουζινίτσα».

Ελάχιστος χώρος, έως μια κενή επιφάνεια ή ολόκληρο έπιπλο

Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε και πολλές επιλογές. Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος καλό θα ήταν να σκεφτείτε την αγορά ενός επίπλου. Στην κενή επιφάνεια- έπιπλο που έχετε στη διάθεσή σας, που πιθανότατα είναι κάποια ραφιέρα-συρταριέρα θα μπορούσατε να τοποθετήσετε κάποιες μικροσυσκευές παρασκευής σνακ, ροφημάτων και τα «παρελκόμενά» τους (αλεσμένος καφές, ζάχαρη, κούπες, ποτήρια, κουτάλια του γλυκού, μικρά πιάτα, καλαμάκια, χαρτικά κ.α.).
Κάποιες από αυτές είναι:
  • Βραστήρας: Ιδανική συσκευή για να έχετε σε δευτερόλεπτα ζεστό νερό για το τσάι, τα σουπερ δυναμωτικά ροφήματα με βότανα ή τον στιγμιαίο καφέ που θα σας τονώσουν για να συνεχίσετε την εργασία σας με πνευματική διαύγεια.
  • Mini αποχυμωτής ή ηλεκτρικό στυπτήριο: Ιδανικά για να παρασκευάζετε φρέσκους χυμούς με φρούτα που μόλις έχετε προμηθευτεί από το γειτονικό σας μανάβικο. Έτσι θα λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που δεν θα έχουν χαθεί από το φρεσκοστιμένο χυμό σας.
  • Τοστιέρα: Για να ψήνετε τοστ, αραβικές, σάντουιτς που δεν αναδύουν πολλούς καπνούς.
  • Φρυγανιέρα: Για να παίρνετε το πρωινό σας ρόφημα μαζί με ζεστό, τραγανό ψωμί με δυναμωτικό μέλι, ταχίνι, μαρμελάδα, βούτυρο κ.α.
  • Αφροποιητής: Για τους λάτρεις του κλασικού μας frappe.
  • Καφετιέρα: Σε αυτή την κατηγορία μικροσυσκευών υπάρχουν αρκετές επιλογές, ηλεκτρικές και χειροκίνητες.
    • Με κάψουλες: Η συγκεκριμένη είναι η πιο εύχρηστη για το γραφείο και ειδικά για την περίπτωση του μηδαμινού ελεύθερου χώρου, καθώς οι κάψουλες πιάνουν ελάχιστο χώρο, καθεμία από αυτές είναι αεροστεγώς κλεισμένες και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να λερώσετε με τον καφέ που μπορεί να πέσει καθώς γεμίζετε τη μηχανή. Χωρίζονται σε απλές για espresso ή σε αυτές που παρασκευάζουν ποικιλία ροφημάτων (ζεστών και κρύων).
    • Φίλτρου: Η συγκεκριμένη χρειάζεται φίλτρα και αλεσμένο καφέ, επιπλέον παρασκευάζει μόνο ζεστό καφέ. Σε περίπτωση που θέλετε κρύο προσθέτετε πάγο στην κανάτα της καφετιέρας και περιμένετε μέχρι να κρυώσει.
    • Espresso: Βγαίνε στην κλασική της εκδοχή ή σε εκείνη που μοιάζει με τις επαγγελματικές, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, αυτόματη ή προγραμματιζόμενη, με τη δυνατότητα παραγωγής ατμού για αφρόγαλα. Χρειάζεται αλεσμένο καφέ.
    • Κλασική κανάτα με πρέσα: Είναι μια χειροκίνητη επιλογή, που παρασκευάζει περιορισμένη ποσότητα καφέ. ΠροÏ‹ποθέτει την ύπαρξη ζεστού νερού.
    • Pour over: Άλλη μια χειροκίνητη επιλογή. Είτε πλαστική είτε κεραμική, παρασκευάζει 2 ή 4 φλιτζάνια καφέ ανάλογα με το μέγεθός της. Χρειάζεται φίλτρα μιας χρήσης και κανάτα ή φλιτζάνι για να πέφτει ο έτοιμος καφές. Επιπλέον υπάρχουν οι εκδοχές με ενσωματωμένη γυάλινη κανάτα ή δοχείο χωρητικότητας από 360-700 ml, κάποιες παρασκευάζουν κρύο καφέ.
Επειδή όμως δεν αρκούν μόνο τα ροφήματα και τα σνακ για να είστε πλήρης καλό θα ήταν να παίρνετε μαζί σας σπιτικό φαγητό το οποίο, εφόσον δεν υπάρχει ψυγείο στον χώρο σας, καλό θα ήταν να μεταφέρετε με ασφάλεια σε ειδικές ισοθερμικές τσάντες και θήκες. Μέσα σε αεροστεγώς κλεισμένα ταπερ και φαγητοδοχεία, όπου θα παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι τη στιγμή που θα τα καταναλώσετε.

Ξεχωριστό δωμάτιο

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως μπορείτε να οργανωθείτε άνετα, μέχρι και να μαγειρέψετε γρήγορα και απλά στο εργασιακό σας περιβάλλον. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί η ύπαρξη ή μη ενός μικρού ψυγείου καθώς θα καταστήσει ακόμη πιο άνετη την αποθήκευση των πρώτων υλών.
Βέβαια ακόμα και να μην έχετε, υπάρχει λύση! Την ώρα του διαλλείματός σας μπορείτε να περπατάτε για να χαλαρώνετε και για να καθαρίζετε το μυαλό σας μέχρι την κοντίνη αγορά και να προμηθεύεστε φρέσκα υλικά για το γεύμα της ημέρας, που θα ετοιμάζετε στο γραφείο. Ας δούμε λοιπόν μικροσυσκευές που θα σας λύσουν τα χέρια:
  • Ειδικό σκεύος για αργό μαγείρευμα: Ιδανικό για να μαγειρεύετε εν ώρα εργασίας χωρίς να έχετε συνέχεια το νου σας για να μην καεί το φαγητό. Μαγειρέψτε άνετα τηγανιτές πατάτες, κρέας, ψάρι, λαχανικά ακόμα και κέικ! Διατηρήστε καθαρό το χώρο σας καθώς το γυάλινο καπάκι της συσκευής δεν επιτρέπει τη διαρροή λαδιών και υγρών. Επιπλέον το αποσπώμενο εσωτερικό δοχείο κάνει τον καθαρισμό του μια ολιγόλεπτη διαδικασία.
  • Mini ατμομάγειρας: Με τρία επίπεδα χωρητικότητας 6,5 lt, που θα πει με τρία διαφορετικά μπολ, ένα για κάθε παρασκευή. Μπορείτε π.χ. να μαγειρεύετε ταυτόχρονα κρέας ή ψάρι μαζί με τις γαρνιτούρες του (ρύζι, λαχανικά κ.α.). Το μαγείρεμα στον ατμό αποτελεί έναν από τους πλέον υγιεινούς τρόπους παρασκευής ενός φαγητού. Διαθέτει συλλέκτη χυμών για εύκολο καθάρισμά.
  • Σχάρα Teppanyaki: Η συγκεκριμένη συσκευή προϋποθέτει την ύπαρξη καλού εξαερισμού στον χώρο, για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών. Κατά τα άλλα αποτελεί μια ακόμη πολύ υγιεινή επιλογή ψησίματος φαγητού(κρέας, λαχανικά, ψάρι, πιτάκια). Η συσκευή είναι άνετη στην αποθήκευση καθώς δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και είναι εύκολη στο καθάρισμα.
  • Ηλεκτρική ψησταριά-Grill: Επιλέξτε μικρή σε μέγεθος, με καπάκι, με αποσπώμενες πλάκες και συλλέκτη υγρών για εύκολο καθάρισμα. Ψήστε κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.α. Επιβάλλεται η ύπαρξη καλού εξαερισμού.
  • Εστία υγραερίου-γκαζάκι: Προμηθευτείτε ασφαλές γκαζάκι με την σφραγίδα αξιόπιστης εταιρίας, καθώς μια πιθανή διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα. Παρασκευάστε γρήγορα καλοψημένο ελληνικό καφέ και espresso καθώς και κάποια μικρογεύματα. Με ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρόλα μπορείτε να μαγειρέψετε άνετα το γεύμα της ημέρας. Και σε αυτή την περίπτωση η ύπαρξη καλού εξαερισμού είναι πολύ σημαντική.
Τέλος μαζί με τις όποιες συσκευές καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και τον απαραίτητο εξοπλισμό σερβίσματος-οργάνωσης. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά:
Η εργασία είναι μια υγιής συνήθεια χάριν της οποίας όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμελούμε την σωματικά μας υγεία. Πολλές φορές οι καθημερινοί φρενήρεις-πιεστικοί ρυθμοί στο χώρο εργασίας μας κάνουν να ξεχνάμε τις προσωπικές μας ανάγκες με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό, μυοσκελετικό σύστημα και όχι μόνο.
Μην διστάζετε, οργανώστε μια πολύχρωμη mini κουζίνα στο γραφείο σας, προσθέστε μερικά αρωματικά φυτά που θα δώσουν φρεσκάδα και γεύση στον χώρο σας και δείτε τη διάθεση και την αποδοτικότητα σας να ανεβαίνουν για τα καλά!