Συντήρηση τροφίμων σε κενό αέρος (βακιουμ), φρέσκα και οικονομικά
Πολλές φορές στην κουζίνα μας ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστούμε να πετάξουμε τρόφιμα επειδή έχουν αλλοιωθεί με τον χρόνο. Γι' αυτό το λόγο έχουν επινοηθεί διάφοροι μέθοδοι που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε τα τρόφιμά μας «ζωντανά» λίγο παραπάνω.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος, που συναντάται κυρίως στις επαγγελματικές κουζίνες, είναι η φύλαξη των προϊόντων σε σφραγισμένες συσκευασίες, τα λεγόμενα vacuum packs (μτφ: συσκευασίες σε κενό αέρος). Ευτυχώς για εμάς, πλέον η τεχνολογία αυτή έχει γίνει πολύ πιο προσιτή και μπορούμε να την εισάγουμε και στη δική μας οικιακή κουζίνα, επωφελούμενοι από τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει.

Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί το vacuum;

Vacuum ονομάζουμε τη μέθοδο συσκευασίας όπου αφαιρούμε τον αέρα από τη συσκευασία πριν σφραγιστεί. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του οξυγόνου με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του τροφίμου. Ως γνωστόν, η επαφή των τροφίμων με τον αέρα (και κατά συνέπεια με το οξυγόνο) είναι ο κύριος λόγος που τα τρόφιμα αλλοιώνονται. Με την αφαίρεση του αέρα, επιτυγχάνεται μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων!

Πέραν όμως από το προφανές όφελος για την οικονομία του νοικοκυριού, η αγορά μιας τέτοιας μηχανής στο σπίτι μπορεί να αποφέρει επιπλέον κέρδη.
  • Αποφεύγεται το «κάψιμο» της κατάψυξης. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στη θέση να πετάξουμε ένα τρόφιμο από την κατάψυξη γιατί είχε αλλοιωθεί από την επαφή του με τον παγωμένο αέρα; Αν όμως έχουμε αφαιρέσει από το τρόφιμο τον αέρα και το αποθηκεύσουμε σε μια συσκευασία, τότε το φαινόμενο του «καψίματος» θα εξαλειφθεί μια για πάντα από τον καταψύκτη μας!
  • Μεγιστοποιείται η ασφάλεια των τροφίμων. Με την αφαίρεση του αέρα απομακρύνονται και αναερόβιοι οργανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων. Ιδιαιτέρως χρήσιμο για σπίτια με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, που έχουν αυξημένη ευαισθησία στις τροφές που καταναλώνουν.
  • Μερικοί λάτρεις του φαγητού, όπως και οι επαγγελματίες, συνδυάζουν τη συσκευασία vacuum με μαγείρεμα sous-vide, δηλαδή σε κενό αέρος και με σταθερή θερμοκρασία. Μια επίσκεψη σε επαγγελματικές κουζίνες θα σας πείσει ότι το μηχάνημα αυτό πλέον είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για τους πλέον απαιτητικούς «δοκιμαστές» των εργαλείων της κουζίνας...τους chef!
  • Ένα άλλο θετικό που μας παρέχει μια τέτοια συσκευή είναι ότι μας βοηθάει να οργανώσουμε τον χώρο μας. Αφαιρώντας τον αέρα μπορούμε να εξοικονομήσουμε άφθονο χώρο για ακόμα παραπάνω τρόφιμα προς αποθήκευση, αλλά και να τα έχουμε οργανωμένα (πολλές σακούλες έχουν επάνω ετικέτα για να γράψουμε το είδος του τροφίμου και την ημερομηνία συσκευασίας του).
  • Ο χρόνος είναι χρήμα. Για αυτούς που θέλουν να κερδίζουν χρόνο, οι συσκευές vacuum είναι το απαραίτητο εργαλείο. Μπορείς να έχεις στον καταψύκτη φαγητό έτοιμο, μεριδοποιημένο, και το μόνο που θα έχεις να κάνεις επιστρέφοντας από τη δουλειά...είναι να το αποψύξεις και να το απολαύσεις!

Πώς να διαλέξω συσκευαστή;

Οι ποιότητες, οι τύποι και τα είδη των συσκευών διαφέρουν και γι' αυτό το λόγο το πιο σημαντικό είναι να καθορίσετε μόνοι σας τι ακριβώς ψάχνετε από το μηχάνημα.
  • Πρόκειται να το έχετε μόνιμα στο σπίτι ή θα το μετακινείτε; Αν δεν έχετε σκοπό να μετακινείστε από το σπίτι στο εξοχικό, τότε είναι προτιμότερο να αγοράζετε μια πιο σταθερή συσκευή που αποδίδει καλύτερα και  θα σας δώσει περισσότερες επιλογές. Αν πάλι σκοπεύετε να αλλάζετε συχνά κουζίνες, τότε ο φορητός με μπαταρίες είναι αυτό που σας ταιριάζει απόλυτα!
  • Τι έχετε σκοπό να αποθηκεύετε σε κενό αέρος; Η πλειοψηφία των συσκευών λειτουργούν πολύ καλά σε στερεά τρόφιμα. Τι γίνεται όμως στα υγρά; Οι συσκευές εξωτερικού κενού (ανοιχτού τύπου) ενδέχεται να μην αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε τέτοιες απαιτητικές καταστάσεις προτιμώνται οι συσκευές εσωτερικού κενού ή αλλιώς "κλειστού τύπου". Είστε κάποιος που θέλει συχνά να αποθηκεύει τις σάλτσες, τους ζωμούς και τις σούπες; Τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά ενός ακριβότερου μοντέλου και πάντα σε συνάρτηση με την απόσβεση που θα σας κάνει.
  • Προσέξτε τις δυνατότητες του κάθε μοντέλου στην αγορά. Κάποια έχουν την ικανότητα να υπολογίζουν την πίεση που υπάρχει στη συσκευασία και να σφραγίζουν όταν αυτή είναι η κατάλληλη. Ιδανικό για περιπτώσεις που βάζουμε π.χ. ολόκληρα βάζα μέσα σε σακούλες. Σε άλλες πάλι συσκευασίες ορίζουμε μόνοι μας τον χρόνο που θα κάνει για να αφαιρέσει τον αέρα και να σφραγίσει τη συσκευασία. Πολύ πρακτικό εάν χρησιμοποιούμε σακούλες σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις.
  • Τα «έξτρα» κάνουν τη διαφορά: δείτε τι σας παρέχει η κάθε συσκευή, πλέον των δεδομένων. Κάποιες συσκευές μπορεί να φανούν σωτήριες, έχοντας ενσωματωμένο αισθητήρα υπερχείλισης υγρών. Άλλες πάλι έχουν ενσωματωμένο κόπτη της σακούλας στο επιθυμητό μέγεθος, για μεγαλύτερη οικονομία αλλά και πλήρη έλεγχο της συσκευασίας. Μερικές συσκευές, από την άλλη, έχουν το πλεονέκτημα ότι λόγω μεγέθους και κατασκευής είναι κατάλληλες να μπουν και στο πλυντήριο πιάτων!
  • Τι σακούλες ταιριάζουν; Κυκλοφορούν διαφορετικές σακούλες, ανά είδος και ανά μέγεθος. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κοιτάξετε πάντα τι εξυπηρετεί εσάς. Το ρολό με τις σακούλες έχει το θετικό ότι μπορείτε να κόψετε τη σακούλα στο επιθυμητό μέγεθος, ενώ από την άλλη εάν θέλετε να συσκευάζετε τρόφιμα με το ίδιο πάντοτε μέγεθος, τότε αυτές με την στάνταρ διάσταση θα σας βολεύουν περισσότερο.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πάντοτε το σωστό εργαλείο για την κουζίνα είναι αυτό που θα το χρησιμοποιούμε πιο συχνά και θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε απόσβεση των χρημάτων που δαπανήσαμε για την απόκτησή του. Όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις σας, σίγουρα θα υπάρχει η ιδανική συσκευή vacuum για την κουζίνα σας, που θα σας δώσει τις λύσεις που εσείς έχετε ανάγκη για να κάνετε την COOZINA σας μοναδική!

του σεφ Δημήτρη Αγγελίδη
#ΚΟΥΖΙΝΑ