Στολή σεφ: τα ρούχα του μάγειρα κάνουν τον επαγγελματία
Εδώ που τα λέμε η στολή του μάγειρα είναι κάπως ντεμοντέ και μπορεί να μοιάζει αστεία σε κάποιους. Ειδικά στους νέους μαθητευόμενους μάγειρες που δεν έχουν συνηθίσει να μπαίνουν σε στιλιστικά καλούπια. Ωστόσο κάθε κομμάτι έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένο από συγκεκριμένα υλικά ώστε να υπηρετεί τον σκοπό του.
Στα μέσα του 19ου αιώνα ο πρώτος γάλλος chef Marie-Antoine Careme, ο αγαπημένος της παρισινής αυλής, εισήγαγε τη στολή στις κουζίνες. Λέγεται πως το λευκό χρώμα για τη σταυροκουμπωτή μπλούζα του μάγειρα επιλέχτηκε για να συμβολίζει την καθαριότητα που είναι μείζονος σημασίας για τον ίδιο και την κουζίνα του.
Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται η στολή εργασίας στην κουζίνα καθώς και σε τι χρησιμεύει το καθένα ξεχωριστά.

Σακάκι

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της στολής σας και στο οποίο θα πρέπει να επενδύσετε αρκετά. Ωστόσο αν είστε νεοεισερχόμενοι στο χώρο. Μπορεί να μην είστε ενήμεροι σχετικά με το πόσο αναγκαία είναι η προσεκτική και ποιοτική επιλογή του.
Αρχικά, ας δούμε πως κατασκευάζονται τα σακάκια των σεφ, καθώς δεν υπάρχουν μόνο βαμβακερά σακάκια. Κατασκευάζονται από διπλές στρώσεις βαμβακιού και από ύφασμα που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια. Ενώ η μαγειρική σε οικιακή κουζίνα μπορεί να είναι ασφαλής έως θεραπευτική, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την επαγγελματική κουζίνα. Εργάζεστε με επαγγελματικό εξοπλισμό, δηλαδή με βαριά, κοφτερά και επικίνδυνα εργαλεία. Μέσα σε χωροταξικά περιορισμένο περιβάλλον που πιάνει υψηλές θερμοκρασίες, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πέσει πάνω σας και το αντίστροφο, κρατώντας κάποιο καυτό υγρό ή κάποια καυτή κατσαρόλα που αναδίδει τσουρουφλιστούς ατμούς. Επίσης, είναι σύνηθες να παραπλησιάζετε στις εστίες φωτιάς για να δοκιμάσετε το φαγητό. Στην προηγούμενη περίπτωση, αν φορούσατε τα καθημερινά σας ρούχα, σίγουρα θα είχε πάρει φωτιά το μανίκι σας.
Μαντέψτε! Ένα καλής ποιότητας σακάκι σεφ δεν θα έπιανε φωτιά!
Η αλήθεια είναι πως δεν κάνει μαγικά, ωστόσο το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο θα σας προφυλάξει από πολλούς τραυματισμούς. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει υλικά, τα οποία σας προστατεύουν όχι μόνο από τους λεκέδες και το κάψιμο, αλλά σας διατηρούν άνετους και δροσερούς. Καθώς το ύφασμα διαθέτει πόρους κυρίως στην πλάτη ώστε να αναπνέει και έτσι να μην ιδρώνετε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σας επιτρέπει να ασχολείστε άνετα με τη μαγειρική χωρίς να ασφυκτιάτε.
Ωστόσο η ασφάλεια δεν είναι ο μόνος λόγος για να φοράτε σακάκι στην κουζίνα. Εκτός από προστασία, σας προσδίδει επαγγελματική εμφάνιση και κάνει τον επαγγελματικό σας περίγυρο να σας πάρει στα σοβαρά.
Επιπλέον το κλασικό σταυροκουμπωτό σακάκι έχει σχεδιαστεί για τις περιπτώσεις που θα λερωθείτε. Απλά φέρνετε την πίσω όψη μπροστά και έτσι μπορείτε να βγείτε με καθαρό σακάκι στη σάλα, σαν να μην λερωθήκατε ποτέ.
Αν είστε νέος ή νέα στον χώρο και ακόμα αμφιβάλετε για τη χρησιμότητα του μαγειρικού σακακιού, θα χρειαστείτε λίγες καυτές μαγειρικές βραδιές και ένα με δύο καψίματα για να αλλάξετε σύντομα γνώμη.

Παντελόνι

Αντίστοιχα το παντελόνι σεφ είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό. Έχει κορδόνι ή λάστιχο στη μέση για να εφαρμόζει καλά στο εκάστοτε σωματότυπο και να χαρίζει άνεση κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ακόμα καλύπτει όλο το πόδι για πλήρη προστασία.
Στην περίπτωση που πέσει καυτό υγρό πάνω στο παντελόνι,το υλικό του είναι κατασκευασμένο έτσι που σας προστατεύει από τυχόν εγκαύματα και τραυματισμούς. Επιπλέον, σε περίπτωση που θέλετε να βγείτε από την κουζίνα, τα διακοσμητικά μοτίβα του παντελονιού κρύβουν και καμουφλάρουν τους λεκέδες.
Τέλος οι πολλαπλές τσέπες στα πλαϊνά και πίσω είναι συνήθως αδιάβροχες. Είναι ιδανικές για να αποθηκεύετε τη λίστα προετοιμασίας, τα κλειδιά της αποθήκης ή άλλων επαγγελματικών χώρων της κουζίνας. 

Ποδιά

Ίσως σκεφτείτε πως όλες οι ποδιές έχουν σχεδιαστεί με τον ίδιο τρόπο. Ούτως ή άλλως είναι ένα κομμάτι ύφασμα δεμένο γύρω από τη μέση ή το λαιμό για να σας προστατεύει από τους λεκέδες. Και εν τέλει αναρωτιέστε γιατί να χρειάζεστε επαγγελματική ποδιά ενώ μπορείτε να αγοράσετε μια φτηνιάρικη με ελάχιστα χρήματα;
Σε μια επαγγελματική κουζίνα, η ποδιά έχει πολλές χρήσεις. Αρχικά για να προστατεύει από τους λεκέδες. Βέβαια μια ποδιά κατασκευασμένη από ποιοτικό υλικό προστατεύει καλύτερα. Αν σκεφτείτε πως μπορεί να έχετε επενδύσει σε καλά σακάκια σεφ, σε φωτεινά λευκά, και πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα λερώσετε κατά την διάρκεια της εργασίας. Δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να βασίζεστε σε ένα λεπτό ύφασμα για να προστατέψετε το σακάκι σας από τα λάδια, το κρασί και άλλους δύσκολους λεκέδες. Θα νιώθατε ασφαλείς εάν ξέρατε πως ο λεκές δεν θα διαπεράσει την ποδιά ποτίζοντας και το σακάκι σας.
Επιπλέον οι επαγγελματικές ποδιές έχουν χαρακτηριστικά που δεν θα τα βρείτε στις «οικιακές» ποδιές. Όπως ανθεκτικές τσέπες, για να έχετε συνέχεια μαζί σας τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Για παράδειγμα θα μπορείτε να έχετε πάνω σας ένα ψαλίδι χωρίς να ανησυχείτε αν θα τρυπήσει το ύφασμα ή χειρότερα το δέρμα σας.
Και φυσικά οι επαγγελματικές ποδιές είναι από χοντρό, ανθεκτικό, πυρίμαχο ύφασμα. Το τελευταίο σημαίνει πως η λωρίδα της ποδιάς που περνάτε στο λαιμό σας δεν πρόκειται να λαμπαδιάσει όταν βρεθείτε κοντά σε φωτιά (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα προσέχετε..)

Καπέλο

Ίσως η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό όταν φαντάζεστε ένα σεφ είναι το περίφημο ψηλό λευκό καπέλο.
Το καπέλο δεν υπάρχει απλά για να ολοκληρώσει το μαγειρικό σας στυλ. Προστατεύει τόσο εσάς όσο τους πελάτες σας. Τους πελάτες, αφού συγκρατεί τα μαλλιά σας μακριά από το φαγητό τους. Ακόμα και τα κοντά μαλλιά μπορεί να πέσουν, χωρίς εσείς να το καταλάβετε. Με αποτέλεσμα να καταστρέψετε την βάρδια σας ακόμα και τη φήμη σας. Η μόνη λύση είναι ένα καπέλο που καλύπτει όλο το τριχωτό της κεφαλής. Επιλέξτε ανάμεσα σε σκούφο, καπέλο και μπαντάνα.
Τέλος το καπέλο προστατεύει το μάγειρα/ισσα που έχει μακριά μαλλιά, ώστε αυτά να μην πιαστούν από κάποιο μηχάνημα ή από την πόρτα και να μην καούν σε περίπτωση που έρθουν πολύ κοντά σε κάποια εστία φωτιάς.

Μαντίλι λαιμού

Ίσως σκεφτείτε ως βασανιστική την προσθήκη περισσότερου υφάσματος στη στολή σας ενώ βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ατμούς. Ωστόσο το μαντίλι λαιμού θα σας διατηρήσει δροσερούς.
Όταν δεθεί γύρω από το λαιμό σας, θα προστατέψει το δέρμα σας από τον ιδρώτα και θα τον αφήσει έξω από το φαγητό. Μπορεί ακόμα να μη δεθεί και να χρησιμοποιηθεί για να σκουπίζετε τον ιδρώτα του προσώπου σας.

Παπούτσια

Όταν κάποιος εργάζεται όρθιος για 12 ώρες τη μέρα ή παραπάνω, δεν μπορεί να βασίζεται σε απλά καθημερινά παπούτσια. Επιπλέον, υπάρχει η περίπτωση να σας πέσει ένα βαρύ σκεύος ή κάποιο αιχμηρό εργαλείο ή να ρίξετε καυτό νερό στα πόδια σας.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα χρειαστείτε ανατομικά υποδήματα, από αντιολισθητικό και ανθεκτικό. Θα σας προσφέρουν επιπλέον προστασία από διάφορα μακροχρόνια μυοσκελετικά προβλήματα υγείας.
Είτε είστε ήδη επαγγελματίες είτε νεοεισερχόμενοι στο μαγικό-απαιτητικό κόσμο της γαστρονομίας, επενδύστε σε ποιοτικά επαγγελματικά ρούχα κουζίνας. Αυτά θα αποτελέσουν την «πανοπλία» που θα σας θωρακίσει απέναντι σε τραυματισμούς . Ταυτόχρονα θα σας προσφέρει σοβαρή,καθαρή και επαγγελματική εμφάνιση.