Στρώνοντας το γιορτινό τραπέζι. Συμβουλές και κανόνες για να είναι όλα στη θέση τους.
Οι ειδικές περιστάσεις όπως οι γιορτές των Χριστουγέννων, απαιτούν πιο επίσημο στρώσιμο τραπεζιού οπό ότι συνηθίζεται στην καθημερινότητα ή σε απλά δείπνα. Ευτυχώς η τέχνη του σωστού στρώσιμου ενός τραπεζιού δεν είναι και τόσο δύσκολη, αρκεί να κατανοήσετε κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τη σωστή τοποθέτηση των κατάλληλων σερβίτσιων και μαχαιροπίρουνων, για κάθε είδος πιάτου.
Βασικοί κανόνες για το στρώσιμο επίσημου τραπεζιού:
  • Όταν αρχίζουμε να τρώμε ξεκινάμε με τα μαχαιροπίρουνα απέξω προς τα μέσα που βρίσκονται  αριστερά και δεξιά.
  • Τα πιρούνια μπαίνουν αριστερά του πιάτου και μαχαίρια δεξιά.
  • Σε κάθε πιρούνι αντιστοιχεί ένα μαχαίρι.
  • Η θέση που έχει το πιρούνι σαλάτας μας λέει πότε θα σερβιριστεί η σαλάτα. Αν τοποθετηθεί αριστερά από το μεγάλο πιρούνι δείπνου σημαίνει πως η σαλάτα θα σερβιριστεί πριν το κυρίως πιάτο. Αν βρίσκεται δεξιά του τότε θα σερβιριστεί μετά το κυρίως. 
  • Το κουτάλι της σούπας μπαίνει δίπλα λίγο πιο πέρα και κάτω από τα μαχαίρια.
  • Τα ποτήρια μπαίνουν μπροστά από το πιάτο και δεξιά, ανάλογα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Τα μικρά πιάτα ψωμιού - βουτύρου είναι πάνω στο κυρίως πιάτο και στα αριστερά.
  • Τα μαχαιροπίρουνα θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τα εξωτερικό χείλος του μεγάλου πιάτου που έχει πάνω του την διπλωμένη πετσέτα.
  • Το ποτήρι του νερού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το μαχαίρι του δείπνου, του λευκού κρασιού στα δεξιά και του κόκκινου μπροστά στο κέντρο.

Ας δούμε λοιπόν τι αλλάζει, ανά παρασκευή, στο τραπέζι μας.

Με τη σαλάτα

Η σαλάτα σερβίρεται σε πιάτο μεσαίου μεγέθους και τρώγεται με το πιρούνι που έχει πιο φαρδιά δόντια από τα άλλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να κόψουμε. Καθαρίζεται και επαναφέρεται στο τραπέζι.

Με τη σούπα

Η σούπα σερβίρεται με ζεστό βαθύ πιάτο που βρίσκεται πάνω από το κυρίως πιάτο. Τρώγεται με κουτάλι που βρίσκεται τέρμα έξω στα δεξιά μας. Όταν όλοι οι καλεσμένοι τελειώσουν και ακουμπήσουν το κουτάλι τους πάνω δεξιά στο πιάτο, τότε απομακρύνουμε το βαθύ πιάτο και το πιρούνι.

Με το ψάρι

Σερβίρουμε το ψάρι σε ρηχό μεσαίου μεγέθους πιάτο. Χρησιμοποιούμε το κοντό, φαρδουλό πιρούνι που βρίσκεται έξω αριστερά και το πιρούνι ψαριού που είναι έξω δεξιά. Όταν οι καλεσμένοι τοποθετήσουν τα μαχαιροπίρουνά τους διαγώνια στο πιάτο τότε μαζεύουμε τα χρησιμοποιημένα.

Με το κυρίως πιάτο

Έχουμε καθαρίσει το τραπέζι για το κυρίως πιάτο. Το πιάτο για το κυρίως μπορούμε τα το φέρουμε με το φαγητό ή άδειο. Όπως και να έχει θα πρέπει να προθερμάνουμε το πιάτο, εκτός κι αν πρόκειται να έχουμε κρύα παρασκευή για κυρίως. Τρώμε με το μεγάλο πιρούνι για κυρίως και με το ανάλογο μαχαίρι.

Για γλυκό

Φέρνουμε το γλυκό σε μικρό πιάτο μαζί με τον καφέ ή το τσάι με κουταλάκι. Χρησιμοποιούμε το πιρούνι και το κουτάλι για επιδόρπιο τα οποία έχουμε στήσει από την αρχή του δείπνου, οριζόντια μπροστά από το μεγάλο πιάτο. Τα δόντια του πιρουνιού κοιτάζουν προς τα δεξιά και το κουτάλι προς τα αριστερά. Έχουμε μαζέψει όλα τα ποτήρια, εκτός από τα ποτήρια του νερού.
Πολύ καλή η σωστή τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων, πιατικών, ποτηριών. Όμως για να είναι όμορφο το τραπέζι μας θα ήταν ωραίο τα σερβίτσια μας να είναι κομψά και ευπαρουσίαστα. Όμορφες πορσελάνες, πιατέλες και μπολ σερβιρίσματος, αστραφτερά μαχαιροπίρουνα και κρυστάλλινα ποτήρια με τις καράφες συνδυασμένα με όμορφα σουπλά, τραπεζομάντιλα, πετσέτες, μύλους διακριτικά καλόγουστα διακοσμητικά, κεριά και άλλα στοιχεία θα απογειώσουν την εικόνα του δείπνου μας.
Γιατί ως γνωστών δεν αρκεί μόνο το νόστιμο φαγητό για να περάσει κανείς καλά, η ωραία ατμόσφαιρα, ο φροντισμένος χώρος και κυρίως η εικόνα του τραπεζιού μας απογειώνουν τις αισθήσεις. Μας κάνουν να νιώθουμε πως βρισκόμαστε στο δικό μας μοναδικό βασίλειο.
#χριστουγεννα , #christmas