Τα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα στη σύγχρονη εποχή
Το COOZINA έψαξε, έμαθε και σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα κάποια από τα ελληνικά κλασικά αποστάγματα καθώς και κάποιες δημιουργικές προτάσεις για απολαυστικά ποτά.

Ούζο

Το ούζο είναι μείγμα οινοπνεύματος, νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων (κορίανδρος, μάραθος, αστεροειδής γλυκάνισος, νυχάκι, ρίζα αγγελικής, κ.α.) με κυρίαρχο τον γλυκάνισο. Είναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 20%. Ωστόσο παράγονται και ούζα που είναι προϊόντα απόσταξης και σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Η απόσταξη γίνεται σε ειδικά καζάνια, τα οποία είναι κατά προτίμηση φτιαγμένα από χαλκό. Μετά την ανάμειξη των συστατικών ακολουθεί το «βράσιμο» του μίγματος, περισσότερες από μία φορές. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως ανάμεσα σε 40 και 50 αλκοολικούς βαθμούς.  
Ο «Λέσβιος οίνος» έχει βαθιά τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Το ούζο ήταν πολύ διαδεδομένο στην Βυζαντινή αυτοκρατορία, η παραγωγή και η κατανάλωσή του συνεχίστηκε κατά την Οθωμανική περίοδο και ήταν δημοφιλές ποτό στις περιοχές της σύγχρονης Τουρκίας και στη Μέση Ανατολή. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας η παραγωγή και κατανάλωσή του αυξήθηκε κατά τόπους. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, βρήκε γόνιμο έδαφος στην Μιτηλήνη για να ριζώσει. Με αποκορύφωμα το 1967 όταν 17 παραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την ΕΠΟΜ που έβαλε το ούζο σε κάθε ελληνικό σπίτι καθώς και με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο με προστατευμένη ονομασία προέλευσης.
Ένα ισορροπημένο ούζο, μπορεί να περιέχει μέχρι 46% αλκοόλη ώστε να μπορεί να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ανεπηρέαστο από τις κλιματολογικές συνθήκες και να αντέχει στον χρόνο, διατηρώντας τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες. Τέλος το ούζο με γλυκάνισο, πίνεται σκέτο, ή με πάγο, με ξηρούς καρπούς, αλλά συνοδεύει κυρίως ψαρομεζέδες ως ορεκτικό δίπλα στο κύμα.
Ouzotini
Υλικά για 2
½ κούπα χυμό ανανά
¼ κούπας ούζο
¼ κούπας βότκα
1 κ.γ. χυμό λάιμ
½ κούπα πάγο
Ζάχαρη για το χείλος του ποτηριού
Εκτέλεση
1. Προσθέτουμε σε σέικερ τα υγρά και χτυπάμε καλά.
2. Το μεταφέρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι για Martini αφού έχουμε περάσει το χείλος του από ζάχαρη.
Melon dip cocktail
Υλικά για 6
1 μέτριο πεπόνι
150 ml ούζο
90 ml χυμό λεμονιού
90 ml σιρόπι (νερό, ζάχαρη)
Πάγο
12 φρέσκα φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε καλά το πεπόνι.
2. Προσθέτουμε στον πολτό, το ούζο, το λεμόνι, το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά.
3. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο, γαρνιρισμένο με φύλλα μέντας.

Τσίπουρο

Ξεκίνησε την πορεία του πριν από περίπου επτά αιώνες στα μοναστήρια του Άγιου Όρους. Έχει 36 με 45 βαθμούς αλκοόλης. Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή του περιορίζονταν κατ’ οίκον. Αποστάζεται από τα παραπροιόντα του κρασιού, ώστε να μην μένει τίποτα ανεκμετάλλευτο από το αμπέλι. Τα στέμφυλα αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη παραγωγής τους, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά τη συμπίεση του σταφυλοπολτού. Τα κουκούτσια αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας.
Επίσης είναι δυνατή η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, ή και έτοιμου κρασιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια. Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος κ.ά. ή στην Κρήτη φύλλα καρυδιάς. Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, αφού έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του. H πώληση αποσταγμάτων για απ' ευθείας κατανάλωση ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1988.
Πίνεται κρύο, είτε με συνοδεία κρύου νερού ή με πάγο. Ιδανικοί γευστικοί σύντροφοι του τσίπουρου θεωρούνται τα παστά, ο παστουρμάς και οι ελιές. Οι μοναχοί το προσφέρουν συνοδεία λουκουμιού, ένας συνδυασμός που προσδίδει τεράστια ενέργεια.
Τρελή Ροδιά
Υλικά για 1
½ λάιμ
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη
Τριμμένο πάγο
Σόδα για συμπλήρωμα
30 ml τσίπουρο με ρόδι (σε ένα μπουκάλι βάζουμε ρόδι σπασμένο και τσίπουρο για 1 εβδομάδα)
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το λάιμ σε ψηλό ποτήρι με τη ζάχαρη και τα πατάμε για να λιώσουν.
2. Προσθέτουμε το τριμμένο πάγο, το τσίπουρο και συμπληρώνουμε με σόδα.
Agourinia
Υλικά για 1
½ λάιμ
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη
30 ml τσίπουρο με αγγούρι (σε ένα μπουκάλι βάζουμε τσίπουρο και κομμένο αγγούρι για 1 εβδομάδα)
4, 5 φέτες φρεσκοκομμένο αγγούρι
Τριμμένος πάγος
Σόδα για συμπλήρωμα
Εκτέλεση
1. Σε ένα ψηλό ποτήρι βάζουμε το λάιμ με τη ζάχαρη και τα πιέζουμε με ένα γουδάκι για να λιώσουν.
2. Προσθέτουμε το τσίπουρο, τις φέτες αγγουριού, τον τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με σόδα.

Λικέρ Μαστίχα

Η μαστίχα γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες , είναι το αρωματικό δάκρυ που μας χαρίζει το μαστιχόδεντρο, αλλιώς Σχίνος,  το οποίο ευδοκιμεί αποκλειστικά στη νότια Χίο. Η συγκομιδή είναι μια αρκετά χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, καθώς για 20-30 κιλά, μπορεί κάποιος να ασχολείται 3 μήνες. Επίσης γίνεται στο χέρι με τσιμπιδάκι κόκκο, κόκκο.
Το λικέρ μαστίχας παράγεται από την απόσταξη των κρυστάλλων Μαστίχας μέσα σε χάλκινους παραδοσιακούς άμβυκες χωρητικότητας 1.000 λίτρων. Το 1954 έγινε η πρώτη απόσταξη, σήμερα υπάρχουν πολλοί παραγωγοί, άλλοι δημιουργούν πιο απαλά και άλλοι πιο έντονα λικέρ μαστίχας.
Η τοπική παράδοση θέλει τη Μαστίχα να σερβίρεται σαν επιδόρπιο ποτό, παγωμένο, είτε με συνοδεία καφέ. Επιπλέον σήμερα έχει κατακτήσει τα μοντέρνα εστιατόρια όπου σερβίρεται ως απεριτίφ σε κολονάτο ποτήρι με τριμμένο πάγο. Καθώς και τα cocktail bar όπου έχει αναδειχθεί ως η βασίλισσα των βάσεων για Mediterranean cocktails, αποκτώντας διεθνή φήμη.
Med
Υλικά
30 ml λικέρ Μαστίχα
8 ml σιρόπι (ζάχαρη, νερό)
Σόδα για συμπλήρωμα
2 φέτες λεμόνι
6 φύλλα φρέσκο βασιλικό
Τριμμένο πάγο
Εκτέλεση
1. Ομογενοποιούμε το λεμόνι, το βασιλικό και το σιρόπι σε ένα ψηλό ποτήρι.
2. Προσθέτουμε πάγο, το λικέρ και το βασιλικό και αναδεύουμε καλά.
3. Γαρνίρουμε με έξτρα βασιλικό.
Fresh
¼ από μεγάλο αγγούρι
45 ml λικέρ Μαστίχα
20 ml gin
10 ml λεμόνι
8 ml σιρόπι
πάγο
Εκτέλεση
1. Στο shaker ομογενοποιούμε το αγγούρι, το χυμό λεμόνι, το σιρόπι.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με πάγο και χτυπάμε καλά μέχρι να νιώσουμε το shaker στα χέρια μας παγωμένο.
3. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου Martini και γαρνίρουμε με μια λεπτή φλοίδα αγγουριού.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά ελληνικά παραδοσιακά ποτά, απλά είναι τα πιο βαριά ονόματα της ελληνικής ποτοποιίας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε τα εξής: Κίτρο Νάξου, Κονιάκ Μεταξά, Λικέρ Κουμ κουάτ Κέρκυρας, Μαυροδάφνη Πατρών, Ρακόμελο, Λικέρ Τεντούρα Πατρών, Φατουράδα Κυθήρων.
Πρόκειται για ένα γευστικό θησαυρό με συνταγές που έχουν τις απαρχές τους στα βάθη των αιώνων και κρύβουν μια «συγκινητική» αυθεντικότητα. Τα συγκεκριμένα ποτά δεν έχουν μόνο εφαρμογές στο δημιουργικό bartending αλλά και στη σύγχρονη γαστρονομία. 
Γευτείτε λοιπόν, τα ελληνικά ποτά για μια τουλάχιστον φορά στη ζωή σας. Αποφασίστε ποια ταιριάζουν στα γούστα σας και αξιοποιήστε τα με τόλμη και φαντασία εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αγαπημένους σας!
#ΚΡΑΣΙ-ΠΟΤΑ