Δέκα μαγειρικοί μύθοι που αντέχουν στο χρόνο
Αναμφίβολα θα έχουμε πάρει σαν δεδομένο έναν τουλάχιστον από τους δέκα μαγειρικούς μύθους που ακολουθούν. Ας δούμε λοιπόν τι πράγματι ισχύει, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, χωρίς περιττές κινήσεις και σπατάλη υλικών.

1. Οι μαρινάδες μαλακώνουν το κρέας

Ακόμα και οι πιο όξινες μαρινάδες, μπορούν να εισχωρήσουν στο κρέας το πολύ δυόμισι εκατοστά κάτω από την επιφάνειά του. Μπορούν ωστόσο, να επηρεάσουν την γεύση της εξωτερικής του επιφάνειας.
Ο κόπανος θεωρείτε ένα εργαλείο που όντως τρυφεροποιεί το κρέας, ωστόσο του στερεί αρκετούς από τους χυμούς του.

2. Το σοτάρισμα θωρακίζει τους χυμούς του κρέατος

Το πέρασμα του κρέατος από καυτή επιφάνεια μπορεί να του δώσει ωραίο χρώμα, τραγανή υφή και αν έχει καλυφθεί με καρυκεύματα, μια εύγευστη επίστρωση. Αλλά η αλήθεια είναι, πως το κρέας χάνει την υγρασία του αν έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε ξηρή θερμότητα.
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει την υγρασία του, είναι το αργό μαγείρεμα , στο οποίο το κρέας ξεκουράζεται για αρκετή ώρα σε υγρά.

3. Η επάλειψη πουλερικών με μουστάρδα ή υγρά κάνει την πέτσα τους τραγανή

Το αντίθετο συμβαίνει, αφού όταν περιχύνουμε ψητό κοτόπουλο με ζωμό, δικά του υγρά ή με μουστάρδα κ.α. δεν αφήνουμε την πέτσα του να γίνει τραγανή. Ίσα-ίσα που το μουσκεύουμε κι έτσι δεν γίνεται να στεγνώσει και εν τέλει να γίνει τραγανό.
Για να έχουμε τέλεια τραγανή πέτσα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως το πουλερικό είναι καλά στεγνωμένο. Αρχικά ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15΄ κι έπειτα χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και φροντίζουμε να κάνουμε επάλειψη περιοδικά στο κοτόπουλο με το πηχτό λίπος που έχει μείνει στο ταψί (δεν πρέπει να είναι νερουλό.)

4. Τα μακαρόνια δεν κολλάνε αν βάλουμε λάδι στο νερό που βράζουν

Η προσθήκη λαδιού στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια είναι απλά χάσιμο χρόνου και χρήματος.
Απλά προσθέστε λάδι ή σάλτσα αφού τα έχετε σουρώσει.

5. Είναι σημαντική η χρήση καλής ποιότητας ελαιόλαδου στο τηγάνι

Εάν χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας ελαιόλαδο για σοτάρισμα ή για τηγάνισμα, απλά καταστρέφετε ένα ποιοτικό λάδι.
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μετά το μαγείρεμα ή σε κρύα πιάτα, αφού κανονικά προορίζεται για να προσθέσει γεύση και όχι για μαγειρική χρήση. Η γεύση του απλά θα χαθεί στο καυτό τηγάνι, το οποίο χρειάζεται ένα απλό λάδι, για να ενισχυθεί η αντικολλητική του ιδιότητα.

6. Το λιώσιμο σκόρδου με πρέσα αναδεικνύει τα αρώματά του

Η πρέσα για σκόρδο, κοινός σκορδοστούμπι, σπάει τις σκελίδες σε ανόμοια κομματάκια και στραγγίζει τα έλαιά του με αποτέλεσμα το σκόρδο να έχει πολλές πιθανότητες να καεί κατά το σοτάρισμα.
Το κομμένο σε ομοιόμορφες φέτες, σκόρδο, βοηθάει πολύ καλύτερα στην ανάδειξη των αρωμάτων του κατά τη διάρκεια της μαγειρικής.

7. Το μούλιασμα ξηρών φασολιών, πριν το μαγείρεμα, βελτιώνει την γεύση και την υφή τους

Οι απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα διίστανται, αλλά οι περισσότεροι σεφ επιμένουν πως είναι περιττό τόσο το μούλιασμα φασολιών σε ζεστό νερό για αρκετές ώρες όσο για μια νύχτα σε κρύο νερό. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η επιτάχυνση του μαγειρέματος και ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με πουρέ.

8. Η προσθήκη πατάτας σε πολύ αλατισμένη σούπα μειώνει την αλμυρή αίσθηση

Αν προσθέσουμε κομμάτια πατάτας σε μια «λύσσα» σούπα θα έχουμε μια εξίσου «λύσσα» σούπα με πατάτες.
Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε την αλμύρα είναι να προσθέσουμε ένα ανάλατο υγρό, όπως είναι το νερό. Μερικοί μάγειρες προσθέτουν επίσης ζάχαρη για να μειώσουν κάπως το αλάτι.

9. Όταν μαγειρεύουμε με κρασί ή αποστάγματα εξατμίζεται όλο το αλκοόλ τους

Δεν εξατμίζεται όλο το αλκοόλ στις γρήγορες παρασκευές. Μόνο αν μαγειρέψουμε κάτι για ώρες, μόνο τότε θα έχει εξατμιστεί σχεδόν όλο. Αν για παράδειγμα μαγειρέψουμε για 20’ ή λιγότερο, θα μείνει πάνω από το 50% του αλκοόλ (ακόμα κι αν το φλαμπάρουμε). Ακόμα λιγότερο αλκοόλ εξαφανίζεται όταν ψήνουμε στο φούρνο, γιατί βυθίζεται και παραμένει στα υγρά και την εκάστοτε λιπαρή ουσία.

10. Τα μανιτάρια δεν πρέπει να ξεπλένονται γιατί απορροφούν νερό

Αληθεύει πως τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο συνεπάγεται πως βγάζουν πολλά υγρά όταν τα σοτάρουμε κάτι που δυσκολεύει την διαδικασία και την απόκτηση χρώματος. Ωστόσο δεν θα απορροφήσουν νερό εάν τα πλύνετε.
Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε, είναι να τα περάσετε με βούρτσα που θα αφαιρέσει αποτελεσματικά όλη την εξωτερική βρωμιά.
Γράψτε μας στα σχόλια και για τους δικούς σας μύθους που ανατρέψατε μαγειρεύοντας τα αγαπημένα σας πιάτα.