Καπνιστά χοιρινά παϊδάκια στο φούρνο: Εύκολα, γρήγορα & οικονομικά

Ένας μοναδικός τρόπος για να έχουμε σπιτικό κρέας με αξεπέραστη καπνιστή γεύση. Η low budget εκδοχή του καπνίσματος, μια τεχνική που ακόμα και κάποιος αρχάριος θα μπορούσε να πετύχει, με ελάχιστο κόπο. Ακολουθεί η συνταγή, βήμα-βήμα, με εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα!

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια (1 ή 2 πλευρές)

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 35 γρ.  γλυκιά πάπρικα
  • 30 γρ.  καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. αλάτι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ.  σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κ.σ. σπόρους κύμινο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 30 γρ. Μουστάρδα
  • 30 ml Worcestershire σως
  • 30 ml μηλόξυδο
  • 100 γρ.  καπνιστή σως

Εκτέλεση

Για το μείγμα μπαχαρικών

Αναμιγνύουμε την πάπρικα, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, το αποξηραμένο κρεμμύδι,τη ρίγανη, τους σπόρους κόλιανδρο, τους σπόρους κύμινο,το μπούκοβο, το μαύρο πιπέρι και τα αλέθουμε σε μπλέντερ ή σε μύλο μπαχαρικών.

Για τη σως

  1. Αναμιγνύουμε τρεις κ.σ. του μείγματος μπαχαρικών, το τριμμένο κρεμμύδι, τη μουστάρδα, την Worcestershire σως,το μηλόξυδο και την καπνιστή σως.
  2. Τα ομογενοποιούμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι
  3. Το αφήνουμε να πάρει βράση και έπειτα το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20'.

Για τα παϊδάκια

  1. Σκουπίζουμε καλά το κρέας και απλώνουμε πάνω του το μείγμα μπαχαρικών.
  2. Κάνουμε καλό μασάζ και στις δύο πλευρές ώστε να καλύψει όλες του τις επιφάνειες.
  3. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από τη καπνιστή σως.
  4. Έπειτα το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στη συντήρηση.
  5. Το αφήνουμε το λιγότερο δύο ώρες, ώστε η γεύση του μείγματος μπαχαρικών να εισχωρήσει καλά στο εσωτερικό τους.

  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς.
  7. Τυλίγουμε το κρέας καλά με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε σχάρα μέσα σε ταψί με χαρτί ψήσιματος και το αφήνουμε να ψηθεί για δύο ώρες.

  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, το επαναφέρουμε στο φούρνο με την πλευρά που έχει το ψαχνό (προς τα πάνω). Και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 1 ½ ώρα  μέχρι να μπορούμε να καρφώσουμε στο κρέας, μια οδοντογλυφίδα χωρίς αντίσταση.
  9. Για τελείωμα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 260 βαθμούς και απλώνουμε στο κρέας το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών ή την καπνιστή σως. 
  10. Το επαναφέρουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει σκούρο καφέ χρώμα, σχεδόν μαύρο.
  11. Τέλος, το αφήνουμε για 5' και το κόβουμε σε κομμάτια. Το συνοδεύουμε με τη σως που έχουμε φτιάξει και με σαλάτα της αρεσκείας μας.

Να σημειώσουμε πως αντί για καπνιστή σως, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό καπνό, τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα με μπαχαρικά. Επίσης μπορούμε να μειώσουμε το μπούκοβο και το πιπέρι σε περίπτωση που δεν μας αρέσουν τα καυτερά.

#ψησταρια , #bbq