Ψιλοκομμένο, σε φέτες ή τριμμένο; Υπάρχουν κοπτικά εργαλεία για όλα

Κάθε παρασκευή απαιτεί διαφορετική επεξεργασία της πρώτης ύλης. Μια εργασία που επαναλαμβάνεται συνέχεια στην κουζίνα, είναι η κοπή των συστατικών. Κοπή μπορεί να είναι το άλεσμα του πιπεριού, το λιώσιμο της σκελίδας, το τρίψιμο του τυριού ή και το κόψιμο του κρέατος. Γι΄ αυτό σας παρουσιάζουμε τα διάφορα «κοπτικά» είδη.

Μαχαίρι



Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πιο παλιό εργαλείο κοπής. Αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας, μαχαίρι. Το μαχαίρι εξελίχθηκε μαζί με τον άνθρωπο. Ξεκινάνε μαζί από την προϊστορία ως μέρος των λίθινων εργαλείων  και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Τα διάφορα είδη μαχαιριών έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικούς τρόπους κοπής και διαφορετικά υλικά. Το μαχαίρι του σεφ θα λέγαμε πως χρησιμοποιείται για το μεγαλύτερο εύρος εργασιών στην κουζίνα. Το πριονωτό προορίζεται κυρίως για τροφές με σκληρή επιφάνεια και ούτω καθεξής (διαβάστε περισσότερα εδώ). Η υπεροχή του μαχαιριού απέναντι στα μηχανικά μέσα κοπής, είναι ότι δεν ταλαιπωρεί την πρώτη ύλη και δεν της στερεί τα υγρά της που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και γεύση. Το σημείο στο οποίο μειονεκτεί είναι κυρίως το ότι απαιτεί μια σχετική δεξιοτεχνία, σωστή συντήρηση και επιπλέον δεν μπορεί να μετατρέψει εύκολα την πρώτη ύλη σε μορφή πάστας. Φτάνει δηλαδή ως ένα σημείο, που είναι να ψιλοκοπεί η πρώτη ύλη. Τέλος, απαιτεί πάντα και μια επιφάνεια κοπής, κάτι που συνεπάγεται περισσότερος χρόνος για καθάρισμα.

Ψαλίδι

 

 


Το ψαλίδι είναι άλλο ένα εργαλείο για να κόβουμε τις πρώτες ύλες για τη μαγειρική μας. Ενδείκνυται για ωμό και ψητό κρέας, ψάρι και οστρακόδερμα. Για παράδειγμα η κοπή ενός μεγάλου κομματιού σε κύβους μπορεί να γίνει εύκολα με ειδικό ψαλίδι κουζίνας. Ένα πουλερικό (ψημένο ή όχι) μπορεί να κοπεί στη μέση ή και σε μικρότερα κομμάτια. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί με το μαχαίρι στο εύρος των κοπών, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με εντόσθια ή το άνοιγμα σκληρού κέλυφους ενός αστακού. Εκεί, όλη η διαδικασία γίνεται παιχνίδι.

Μαντολίνο

Μαντολίνο, το εργαλείο αυτό είναι ένας πολυκόπτης με αρκετές εφαρμογές στην κουζίνα, κυρίως όσον αφορά τα λαχανικά. Με τη βοήθειά του, μπορούμε να επιτύχουμε διάφορες κοπές. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα αλλαγής λεπίδων το καθιστά ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ χρόνο και κόπο. Η βασική κοπή για κάθε μαντολίνο είναι σε φέτες. Το πάχος συνήθως ρυθμίζεται είτε από τη βάση, είτε μετακινώντας τη λεπίδα σε διάφορα επίπεδα. Μια άλλη πολύ γνωστή κοπή που κάνει το μαντολίνο είναι η κυματιστή, δηλαδή πάλι σε φέτες αλλά με αυλακώσεις στην επιφάνειά τους και συνηθίζεται για τις πατάτες. Μια ανάλογη κοπή είναι αυτή που μοιάζει με βάφλα. Επιπλέον, ζουλιέν και μπαστουνάκια είναι άλλες δύο χρήσιμες κοπές που μπορεί να έχει ένα μαντολίνο. Το μαντολίνο μπορεί να αντικαταστήσει το μαχαίρι και να επιτύχει κοπές ακριβείας, καθώς είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να κόψει λαχανικα (είτε για μαγείρεμα, είτε για σαλάτες) και να έχουν όλα το ίδιο πάχος και σχήμα, αλλά δεν κατέχει καλά την τέχνη του μαχαιριού.

Τρίφτης


Το τρίψιμο επίσης θεωρείται μια μορφή κοπής. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη και είδη στους τρίφτες. Ο πιο κλασικός είναι ο ορθογώνιος με τη λαβή, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για να τρίψουμε τυρί και επιλέγοντουμε μια από τις τέσσερεις πλευρές του για να έχουμε το επιθυμητό πάχος και τρίψιμο. Επιπλέον μπορούμε να τρίψουμε και λαχανικά, όπως κρεμμύδια για μαγειρευτά φαγητά, καρότο για σαλάτες, ντομάτες για σάλτσα κ.α. Δεύτερο είδος τρίφτη είναι ο μακρόστενος λεπτός(zester) με πλαστική λαβή που συνήθως προορίζεται είτε για να αφαιρέσουμε το ξύσμα εσπεριδοειδών, είτε για να τρίψουμε μικρή ποσότητα τυριού απευθείας στο πιάτο μας. Τέλος, υπάρχουν οι περιστροφικοί τρίφτες, οι οποίοι έχουν μια κυκλική οπή για το υλικό που θέλουμε να τρίψουμε και λειτουργούν με μια περιστρεφόμενη μανιβέλα. Αυτοί είναι ιδανικοί για πολύ λεπτό τρίψιμο σκληρών τυριών, όπως η παρμεζάνα. Η συγκεκριμένη εκδοχή τρίφτη βγαίνει και σε ηλεκτρική για να μην καταπονούμε τα χέρια μας με την επαναλαμβανόμενη κίνηση. Υπάρχουν και ειδικοί μικροσκοπικοί τρίφτες για μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο.

Πρέσα σκόρδου


Η πρέσα σκόρδου ή αλλιώς σκορδοστούμπι, είναι το μοναδικό εργαλείο το οποίο μπορεί να μας δώσει πάστα σκόρδου σε χρόνο ρεκόρ. Κανένα από τα παραπάνω εργαλεία δεν μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά στο σκόρδο. Ακόμα και ο τρίφτης απλά θα σπαταλούσε μεγάλη ποσότητα από την ήδη μικροσκοπική σκελίδα σκόρδου, καθώς μεγάλη ποσότητα από τα αρώματα θα έμενε πάνω στην επιφάνεια  του τρίφτη.

Μύλος πιπεριού


Όταν επιθυμούμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, εννοείται πως ο τρίφτης δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να το έχουμε. Σε αυτήν την περίπτωση ο μύλος είναι το μοναδικό εργαλείο, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε αν επιθυμούμε τους κόκκους μας χοντροσπασμένους ή σε σκόνη. Το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιούμε για να αλέσουμε κρυστάλλους αλατιού.

Ηλεκτρικοί κόπτες

Τέλος, στο εμπόριο κυκλοφορούν και ηλεκτρικά μηχανήματα όπως μπλέντερ και πολυκόπτεςπου μπορούν να μας δώσουν διάφορες κοπές και ψιλοκομμένα υλικά σε χρόνο ρεκόρ.Αυτές οι συσκευές εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τους απαιτητικούς ρυθμούς της σημερινής καθημερινότητας και χάριν στην πολυμορφία τους μπορούν να έχουν διαφορετικές εφαρμογές μέσα στην κουζίνα μας.

Ίσως ένα παραδοσιακό εργαλείο όπως το μαχαίρι ή ο μύλος, μπορεί να μας δίνουν μια πιο μερακλήδικη αίσθηση αλλά η λειτουργικότητα έχει τον πρώτο λόγο όταν θέλουμε να έχουμε έτοιμο σπιτικό φαγητό μέσα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

#ΕΡΓΑΛΕΙΑ