Tex Mex Party: Ethnic & πικάντικες συνταγές για ένα πρωτότυπο γεύμα!

Ο χαρακτηρισμός Tex-Mex προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων Texan & Mexican. Όπως καταλαβαίνετε, είναι η κουζίνα που προέρχεται από την ένωση (fusion) δύο εθνικών κουζινών, των Η.Π.Α. και του Μεξικό την οποία δημιούργησαν οι επονομαζόμενοι Tejanos ή Texanos, κάτοικοι του Τέξας, κρεολοί Ισπανικής ή Μεξικανικής καταγωγής. Αρχικά ήταν δημοφιλής μόνο στο Τέξας κι αργότερα επεκτάθηκε στις Νοτιοδυτικές πολιτείες μέχρι να αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις.

Τέλος αρκετοί συγχέουν την Μεξικανική κουζίνα με τη Tex Mex, ωστόσο παρά το γεγονός πως χρησιμοποιεί υλικά που παραδοσιακά ανήκουν στην Μεξικανική κουζίνα, περιέχει και υλικά τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την κουζίνα των απόγονων των Μάγιας.

Συνταγές Tex Mex

Migas με στραπατσάδα, τσιπς τορτίγιας και καυτερές πιπεριές

Migas στα Ισπανικά σημαίνει καβούρι, η συνταγή όμως δεν περιέχει κανένα θαλασσινό. Η κλασική συνταγή περιέχει μπαγιάτικο ψωμί σε συνδυασμό με ποικίλα συστατικά . Ωστόσο η tex-mex εκδοχή του δεν μοιάζει και τόσο με την κλασική.

Υλικά

  • 8 αυγά
  • αλάτι
  • 2 ώριμες ντομάτες σε κύβους
  • 16 καλαμποκίσιες τορτίγιες, 8 κομμένες σε λωρίδες και 8 ολόκληρες
  • ηλιέλαιο για το τηγάνι
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 1 κρεμμύδι
  • πιπέρι
  • καυτερή σος
  • πουρέ φασολιών για το σερβίρισμα
  • 1 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μπασίνα χτυπάμε τα αυγά μαζί με αλάτι.
  2. Αλατίζουμε την ντομάτα, αφού την έχουμε κόψει σε κύβους και την τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίζει.
  3. Βάζουμε λίγο λάδι σε καυτό τηγάνι και ψήνουμε τις τορτίγιες μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά τους και να γίνουν τσιπς. Τις μεταφέρουμε σε αποροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε.
  4.  Αφού ψιλοκόψουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5΄.
  5. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα αυγά, τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια.
  6. Προσθέτουμε τα ¾ από τα τσιπς  τορτίγιας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  7.  Προσθέτουμε την ντομάτα και τα υπόλοιπα τσιπς τορτίγιας και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Σερβίρουμε πάνω στις ολόκληρες τορτίγιες με καυτερή σος, πουρέ φασολιών και αβοκάντο.

Τραγανά Τυρένια Tacos

Τραγανά τυρένια τάκος με γέμιση κιμά

Υλικά

  • 150 γρ. Τριμμένο τυρί (οποιοδήποτε ημίσκληρο τυρί που λιώνει)
  • 8 τορτίγιες καλαμποκιού

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε 15 γρ. τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι. Μειώνουμε την θερμοκρασία σε μέτρια.
  2. Όταν το τυρί αρχίσει να λιώνει, βάζουμε μια τορτίγια πάνω στο τυρί καλύπτοντας την μισή του επιφάνεια.
  3. Αφήνουμε το τυρί να ψηθεί μέχρι να αποκτήσει χρυσοκαφετί χρώμα. Απομακρύνουμε το τηγάνι  από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το τυρί και να σκληρύνει.
  4. Με μια σπάτουλα απομακρύνουμε την τορτίγια από το τηγάνι και τη γεμίζουμε. Πιθανές γεμίσεις: ψητό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε κρέας σε κομματάκια, κιμάς, λαχανικά, στραπατσάδα κ.α.
  5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τις υπόλοιπες τορτίγιες.

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό τσίλι και καλαμποκίσια ζυμαρικά (dumplings)

Υλικά

Για το τσίλι

  • 1 ½ κιλό χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 5 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
  • 1 ½ κούπες σπιτικό ή τυποποιημένο ζωμό κότας
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ινδική καρύδα χωρίς γλυκαντικές ουσίες
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά χαλαπένιος
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 μπουκάλι μπύρα
  • 1 ½ κ.σ. νισεστέ
  • 2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Καυτερή σος

Για τα ζυμαρικά

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα γάλα
  • 1 κούπα τριμμένο τσένταρ
  • Φύλλα κόλιανδρο για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Για το τσίλι:

  1. Σκουπίζουμε καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα σε όλες του τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε γάστρα. 
  2. Σωτάρουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 2'. Προσθέτουμε ζωμό κότας και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε μέχρι οι πιπεριές να γίνουν λιώμα.
  4. Μεταφέρουμε τις πιπεριές σε μπλέντερ και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την καστανή ζάχαρη, την τριμμένη καρύδα, το κύμινο και τη Worcestershire sauce. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
  5. Μέσα στην γάστρα με το χοιρινό προσθέτουμε την πάστα, το κρεμμύδι, την πιπεριά χαλαπένιος και τις ντομάτες κονκασέ.
  6. Σε μια μπασίνα μεσαίου μεγέθους, διαλύουμε το νισεστέ στην μπύρα και προσθέτουμε το μείγμα στην γάστρα.
  7. Προσθέτουμε τα κόκκινα φασόλια. Και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί στην γάστρα για περίπου 6 ώρες, μέχρι να διαλύεται και να μπορεί να μετατραπεί σε ίνες.
  8. Αφού αποσύρουμε το κρέας από την σάλτσα, το διαλύουμε με την βοήθεια δύο πιρουνιών και το επαναφέρουμε, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Αν επιθυμούμε το φαγητό μας πολύ καυτερό, προσθέτουμε και την καυτερή σος.

Για τα ζυμαρικά:

  1. Σε μεγάλη μπασίνα, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
  3. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο μείγμα με το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Ανοίγουμε το ζυμάρι με πλάστη και κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ.
  5. Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε στρογγυλού δίσκου τριμμένο τσένταρ ή οποιοδήποτε τυρί επιθυμούμε και κλείνουμε τα ζυμάρια ενώνοντας τις άκρες του στην κορυφή, σαν πουγκί.
  6. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τσίλι και βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι τα ζυμαρικά να ψηθούν καλά, για περίπου 1 ώρα.