Σπιτική λαγάνα: 4 εκδοχές για να διαλέξετε!

Βασική συνταγή για λαγάνα

Υλικά

  • 2 ½ κούπες αλεύρι για ζύμωμα
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Σουσάμι για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό, αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για 5' για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το  ελαιόλαδο και το αλάτι. Αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό ή το αντίθετο, προσθέτουμε ανάλογα αλεύρι ή νερό.  
  3. Σχηματίζουμε ζύμη και ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5-7 λεπτά. 
  4. Απλώνουμε ελαιόλαδο σε μια μπασίνα και τοποθετούμε το ζυμάρι, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 90', μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
  6. Πατάμε τη ζύμη, σχηματίζουμε ορθογώνιο σχήμα.
  7. Την τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί.
  8. Πιέζουμε με τα δάχτυλα για να σχηματίσουμε λακουβίτσες.
  9. Καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30΄.
  10. Απλώνουμε ελαιόλαδο στην επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ατομικές λαγάνες

Υλικά

  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 350 γρ. γιαούρτι
  • Βούτυρο με σκόρδο και μυρωδικά

Για το βούτυρο

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μια χούφτα φρέσκα μυρωδικά, βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο κ.α.
  • 40 γρ. Βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υλικά και αναμιγνύουμε με πιρούνι.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε και σχηματίζουμε μια ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
  3. Βάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο μπωλ και καλύπτουμε με πιάτο, και το αφήνουμε.
  4. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τον πλάστη και κόβουμε τη ζύμη στη μέση, κόβουμε τα μισά σε 6 ισομεγέθη κομμάτια (στο μέγεθος μπάλας του γκολφ).
  5. Πατάμε με τα χέρια και χρησιμοποιούμε πλάστη για να σχηματίσουμε στρογγυλά επίπεδες ατομικές λαγάνες.
  6. Χαράσσουμε τα ζυμάρια σε έξι λωρίδες, αφήνοντας 3 εκατ. στα άκρα τους.
  7. Τοποθετούμε γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να σχηματιστούν οι γραμμές. 
  8. Όταν οι λαγάνες είναι έτοιμες, απλώνουμε το αρωματικό βούτυρο για να λιώσει πάνω τους.

Για το βούτυρο

  1. Πολτοποιούμε το σκόρδο με πρέσσα.
  2. Στοιβάζουμε σε ξύλο κοπής τα φύλλα από τα αρωματικά και τα ψιλοκόβουμε. 
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τα αρωματικά.

Λαγάνα με ελιές


Υλικά

  • 400-450 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ελιές μαύρες ή πράσινες χωρίς κουκούτσι
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξηρό

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml χλιαρό νερό και βάζουμε και 2 κουταλιές από το αλεύρι μας και την αφήνουμε για 20-30 να ενεργοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε σε μεγάλη μπασίνα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι, το υπόλοιπο χλιαρό νερό, τη μαγιά και το αλάτι το ψιλό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε το ζυμάρι για 2 περίπου ώρες, σκεπασμένο, σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
  4. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας, σκορπίζουμε πάνω τις ελιές, τις πιέζουμε λίγο να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο.
  5. Το αφήνουμε για 30' να φουσκώσει σκεπασμένο.
  6. Ψήνουμε για 15'-20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Λαγάνα με λιαστή ντομάτα

  • Υλικά
  •  400 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ μέλι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 βαζάκι λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 2 κ.σ. κάππαρη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε  το αλεύρι σε μια μπασίνα, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και αρχίζουμε να διαλύουμε την μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα και έπειτα το ξαναζυμώνουμε. Το αφήνουμε για 1 1/2 ώρα ακόμα.
  4. Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι μας και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομμάτια και την κάππαρη και διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο.
  5. Στη συνέχεια απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί λίγο σουσάμι και ανοίγουμε λίγο το ζυμάρι, κάνουμε λακκούβες. Ρίχνουμε κι από πάνω λίγο σουσάμι.
  6. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την λαγάνα σε όλη την επιφάνειά της και την αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 20'-30'.

Πλησιάζουν τα κούλουμα οπότε να η ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποια ή όλες τις συνταγές για σπιτική λαγάνα, εντυπωσιάστε του καλεσμένους σας και πειραματιστείτε με κάθε είδους υλικά της αρεσκείας σας.