Διακοπές & Γαστρονομία: Ελληνικοί προορισμοί για νέες γευστικές εμπειρίες!

Νεμέα

Είναι γεγονός πως τα ελληνικά κρασιά, παρά την εξαιρετική τους ποιότητα, δεν έχουν αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που τους πρέπει.

 Ωστόσο γίνονται φιλότιμες προσπάθειες ώστε να αναδειχθούν μέσα από τον τουρισμό. Μια τέτοια προσπάθεια είναι οι δρόμοι του κρασιού που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι  Δρόμοι κρασιού της Κορινθίας που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της αμπελουργικής ζώνης των οίνων ΠΟΠ Νεμέα, που είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, τόσο σε έκταση αμπελώνων, όσο και σε παραγωγή (2η σε γεωγραφική έκταση). Η ζώνη, σε μικρό τμήμα της, εκτείνεται και στην Αργολίδας. Είναι μια πρωτοβουλία της ένωσης αμπελουργών της περιοχής η οποία έχει βρει μιμητές σε όλη τη χώρα. Κάποιος μπορεί να συνδιάσει τις επισκέψεις σε οινοποιϊα συνοδεία άλλων τοπικών προϊόντων μαζί με την περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Σαντορίνη

Κάθε προϊόν αυτού του νησιού είναι ξεχωριστό, αρκετά από αυτά μάλιστα είναι προστατευμένα με ονομασία προέλευσης. Λευκές μελιτζάνες, φάβα, ντοματίνια, κάπαρη, τυριά, λουκάνικα και φυσικά μοναδικά κρασιά, μέχρι και τοπική μπύρα που φιλτράρεται μέσα από ηφαιστειακή πέτρα, αποτελούν μέρος αυτής της μοναδικής παραγωγής. Τι άλλο να ζητήσει κανείς, μοναδικό τοπίο σε συνδιασμό με εξίσου μοναδικές γεύσεις.

Τήνος

Το νησί φημίζεται για την εκπληκτική αρχιτεκτονική των περιστερώνων της, τους μαρμαροτεχνίτες, τη μεγαλόχαρη και...την αγκινάρα της. Ο κάμπος της Κόμης βρίσκεται στο εύφορο μέρος του νησιού. Οι αγγινάρες που παράγονται στην Τήνο είναι οι πιο γευστικές που μπορεί να δοκιμάσεις κανείς. Εκτός αυτού το νησί λόγο της αρκετά μεγάλης παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, παράγει απίθανα τυριά, κοπανιστή, βολάκι, καρίκι, πέτρωμα είναι μόνο μερικά από τα μοναδικά τυριά της Τήνου. Φρουτάλια με λούζα και βολάκι ίσως η καλύτερη επιλογή για να γεμίσει το στομάχι μετά από μια κοπιαστική μέρα στη θάλασσα.

Κρήτη

Ως γνωστόν η κρητική κουζίνα αποτελεί για την γαστρονομία της χώρας μας, ένα κεφάλαιο από μόνη της. Η μέρα ξεκινάει με στάκα, σφακιανές, μαραθόπιτες και καλτσούνια και συνεχίζεται με αντικριστό, χοχλιούς, ντάκους και φυσικά ρακές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κρητική λεβεντιά, χαρίζουν σε κάθε επισκέπτη αίσθηση αυθεντικότητας και κάνουν κάθε επίσκεψη αξέχαστη.

Ήπειρος

Η Ήπειρος γενικότερα αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικό προορισμό. Ο λόγος είναι απλό, γιατί είναι συνδεδεμένη με νομαδικά φύλλα που λόγω της ενασχόλησής τους με την κτηνοτροφία, παρήγαγαν άφθονα τυριά και βούτυρο, τα οποία εννοείται πως χρησιμοποιούσαν πολύ στη μαγειρική τους. Τα Ιωάννινα είναι γνωστά για ένα αρκετά περίεργο έδεσμα, τα βατραχοπόδαρα τα οποία μπορείς κάθε επισκέπτης να γευτεί στις παραδοσιακές ταβέρνες στο νησάκι της κυρα Φροσύνης αγναντεύοντας τη λίμνη Παμβώτιδα. Στην Ήπειρο φυσικά υπάρχουν και τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια με την απίθανη αρχιτεκτονική, από θέμα γαστρονομίας κυνήγια και γευστικότατες παραδοσιακές πίτες θα χορτάσουν και του πιο απαιτητικούς.

Βόλος

Γιατί λέτε; Μα φυσικά για τα Βολιώτικα τσιπουράδικα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το απαύγασμα θαλασσινών θησαυρών, από ψαράκια μέχρι πιο σπάνια όντα του βυθού όπως φούσκες και πετροσωλήνες. Φρέσκα μέσα από τον Ευβοϊκό κόλπο, με την παράδοση κάθε ποικιλίας που έρχεται να μεγαλώνει με κάθε νέο καραφάκι τσίπουρο και να είναι πάντα διαφορετική.

Σίφνος

Το νησί του Τσελεμεντέ δεν θα μπορούσε να λείψει από τους γαστρονομικούς προορισμούς. Το μισό νησί το κατοικούν αγγειοπλάστες και το άλλο μισό μάγειρες. Αυτό λέει τα πάντα, καθώς οι αγγειοπλάστες δημιούργησαν μοναδικά σκεύη ειδικά για συγκεκριμένες συνταγές. Οι πιο γνωστές είναι το μαστέλο και η ρεβιθάδα. Το πρώτο είναι αρνάκι που ψήνεται σε πήλινη γάστρα, μαζί με άνηθο και κόκκινο κρασί, το δεύτερο είναι ρεβίθια που ψήνονται σε πήλινη κατσαρόλα, μέσα σε ξυλόφουρνο, για μια ολόκληρη νύχτα και σερβίρονται κάθε Κυριακή. Τέλος δεν λείπουν τα τυριά, με σημείο αναφοράς τη γυλομένη μανούρα με την έξτρα πικάντικη γεύση της.

Μεσολόγγι

Ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του αυγοτάραχου, καθώς παράγει το καλύτερο της χώρας, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει έναν απίστευτο πλούτο θαλασσινών με κορυφαία επιλογή τα χέλια, τα οποία όταν ψηθούν είναι ασυναγώνιστα. Επιπλέον η περιοχή παράγει πολύ καλής ποιότητας αφρίνα, που δίνει αυθεντική γεύση σε όποιο πιάτο κι αν προστεθεί. Τέλος στην πόλη λειτουργεί ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ούζου της χώρας, που παράγει εδώ και δεκαετίες ούζο μοναδικής ποιότητας.