Επιστροφή στα σχολεία: υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων για γονείς

Επιστροφή στα σχολεία και στα θρανία. Αυτό συνεπάγεται τα κεφάλια μέσα και για τους γονείς. Kαθημερινή προετοιμασία, πακετάρισμα φαγητού για να έχουν τα παιδιά κάτι υγιεινό, πριν το μεσημεριανό γεύμα. Φυσικά, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, ώστε τα τρόφιμα να έχουν μόνο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όχι παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα βακτήρια προκαλούν συχνά τροφικές δηλητηριάσεις και αναπτύσσονται πολύ εύκολα όταν τα ευνοούν οι θερμοκρασίες, συγκεκριμένα ανάμεσα στους 4 και στους 60 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε 2 ώρες, αυτοί οι μικροοργανισμοί, μπορούν να πολλαπλασιαστούν με ραγδαίους ρυθμούς. Έτσι για να βεβαιωθούμε πως είναι ασφαλή τα γεύματα και τα σνακ που πακετάρουμε θα πρέπει να ακολουθούμε τους τέσσερις βασικούς κανόνες για την ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων: Πλένουμε - Διαχωρίζουμε - Μαγειρεύουμε - Ψύχουμε

Συμβουλές για πακετάρισμα

  • Εάν το γεύμα/σνακ περιέχει ευπαθή υλικά όπως κρέας, αυγά, τυρί ή γιαούρτι, θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε, με δύο παγοκύστες, το λιγότερο. Τα επιβλαβή βακτήρια στην περίπτωση των ευπαθών τροφίμων πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να καθιστούν το τρόφιμο μη ασφαλές για κατανάλωση.
  • Εκτός από τις παγοκύστες, παγωμένοι χυμοί ή παγοκυψέλες μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές ψύξης. Τα τοποθετούμε στην καταψύκτη τουλάχιστον το προηγούμενο βράδυ ώστε να προλάβουν να παγώσουν καλά. 
  • Πακετάρουμε τα φαγητά που περιέχουν ευπαθή υλικά σε φαγητοδοχεία και ισοθερμικές τσάντες ώστε να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία, διότι αν πακετάρουμε απλά σε πλαστική σακούλα ή σε χαρτί τα τρόφιμα θα αλλοιωθούν πολύ γρήγορα ειδικά κατά τις θερμές ημέρες και με τη μεταφορά στην σχολική τσάντα η οποία έχει σχεδιαστεί για βιβλία και όχι για τρόφιμα. 
  • Αν σκοπεύουμε να πακετάρουμε κάποιο ζεστό γεύμα, όπως σούπα ή άλλα μαγειρευτά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα ισοθερμικό φαγητοδοχείο. Γεμίζουμε το σκεύος με βραστό νερό, το αφήνουμε για λίγα λεπτά κι έπειτα το αδειάζουμε και το γεμίζουμε με το ζεστό τρόφιμο. Συμβουλεύουμε τα παιδιά να κρατούν το φαγητοδοχείο κλειστό μέχρι τη στιγμή που θα καταναλώσουν το φαγητό, έτσι ώστε να διατηρηθεί μια θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών.


Ισοθερμικό, ανοξείδωτο φαγητοδοχείο απο την Ecolife

  • Αν προετοιμάσουμε το φαγητό των παιδιών το προηγούμενο βράδυ, θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε στη συντήρηση του ψυγείου. Το επόμενο πρωί θα το τοποθετήσουμε στο κατάλληλο ισοθερμικό σκεύος ή τσάντα ώστε να διατηρηθεί σωστά. 
  • Εάν προετοιμάζουμε φαγητό για μια ομάδα ατόμων θα πρέπει να τοποθετήσουμε αρκετές παγοκύστες ή άλλες πηγές ψύξης ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα ευπαθή τρόφιμα θα διατηρηθούν σωστά μέχρι να καταναλωθούν. Έπειτα τα τοποθετούμε σε ατομικά τάπερ & τσάντες. Δεν σερβίρουμε ποτέ σε ένα σκεύος από το οποίο τρώνε όλα τα παιδιά.

 


Μία από τις πολλές και πρακτικές, ισοθερμικές τσάντες της Iris Barcelona

Συμβουλές για Αποθήκευση

  • Αν γίνεται, το παιδικό γεύμα θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ψυγείο.
  • Αφήνουμε ελαφρώς ανοιχτό το καπάκι του φαγητοδοχείου μέσα στο ψυγείο, ώστε ο ψυχρός αέρας να διαχέεται σε όλο το τρόφιμο και να το διατηρεί κρύο.

Συμβουλές για Κατανάλωση

  • Προμηθευόμαστε μαντηλάκια καθαρισμού για πριν και μετά την κατανάλωση του φαγητού.
  • Μετά το γεύμα, πετάμε τα αποφάγια που έχουν μείνει εκτός ψύξης, τη χρησιμοποιημένη συσκευασία μια χρήσης και τις σακούλες. Δεν επαναχρησιμοποιούμε συσκευασίες μιας χρήσης γιατί μπορεί να υπάρξει επιμόλυνση με άλλα τρόφιμα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.