Φοιτητική κουζίνα: 5 εύκολες συνταγές!

Γρήγορες και οικονομικές συνταγές για φοιτητές που θέλουν να απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό, ακόμη κι αν βρίσκονται μακριά από την κουζίνα της μαμάς!

Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα

Υλικά

  • ½ κούπα κινόα 
  • 3 κούπες νερό 
  • 1 κούπα ντοματίνια σε κύβους
  • 1 κούπα αγγούρι σε κύβους
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
  • ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένη μέντα
  • 4-5 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί. Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και έπειτα αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. 
  2. Την αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  3. Τη μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπωλ, προσθέτουμε την τομάτα, το αγγούρι, την πιπεριά, τα μυρωδικά, το χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Νούντλς με σόγια σως και φρέσκο κρεμμύδι

Υλικά 

  • 1 συσκευασία στιγμιαία νούντλς
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο 
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε φετάκια

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και προσθέτουμε τα νούντλς, βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, (συνήθως για 5-7 λεπτά).
  2. Ενώ βράζουμε τα νούντλς, χτυπάμε σε ένα μικρό μπωλ με αυγοδάρτη την καστανή ζάχαρη με τη σόγια σως.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το μπούκοβο. Χτυπάμε το αυγό με αυγοδάρτητο προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί.
  4. Όταν τα νούντλς μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το αυγό.
  5. Προσθέτουμε τη σως και ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάει παντού η σως. 
  6. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμύδι και τα φύλλα κόλιαντρου και έτοιμο για σερβίρισμα. 

Ψητό Σάντουιτς φέτα - σπανάκι

Υλικά

  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • Μία πρέζα αλάτι και πιπέρι
  • 2 ψωμάκια σάντουιτς (τσιαπάτα)
  • 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
  • 3 μέτρια κομμάτια φέτα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε φετάκια το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά  στο τηγάνι με ελαιόλαδο, το οποίο έχουμε αφήσει να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να μην βγάζει ζουμιά και αλατοπιπερώνουμε. 
  2. Κόβουμε τα ψωμάκια και τα γεμίζουμε με το ¼ της τριμμένης μοτσαρέλας, τη φέτα και το σπανάκι. Καλύπτουμε το σπανάκι με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
  3. Μεταφέρουμε τα σάντουιτς σε τοστιέρα και πατάμε καλά τις πλάκες ώστε να γίνουν τραγανά και να λιώσει καλά το τυρί, σερβίρουμε ζεστά.

Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα

Υλικά

  • 1 πακέτο λαζανάκι
  • 1 βαζάκι κόκκινη σάλτσα
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ρίγανη 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 πρέζα πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Όταν βράσει, προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε για 5' - 7΄,
  2. Σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού. 
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
  6. Αν δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό.
  7. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10΄σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα.

Μπαστουνάκια τοστ με γέμιση μερέντα

Υλικά

  • 10 φέτες ψωμί του τοστ
  • 5 κ.σ. μερέντα
  • 6 αυγά
  • ½ κούπα γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βανιλίνη
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα φύλλο σιλικόνης στο ταψί.
  2. Απλώνουμε μια κουταλιά μερέντα σε μια φέτα του τοστ και τη σκεπάζουμε με μία άλλη φέτα από πάνω. Έπειτα, κόβουμε με οδοντωτό μαχαίρι το τοστ σε τρία ίσα κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες φέτες του τοστ και τη μερέντα.
  3. Μέσα μια μπασίνα ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη. Βουτάμε κάθε μπαστουνάκι του τοστ στο μείγμα με τα αυγά. 
  4. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια στο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 8' από τη μια πλευρά. Ύστερα, τα γυρίζουμε με σπάτουλα και τα ψήνουμε για άλλα 7' μέχρι να ροδίσουν. 
  5. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε με σιρόπι σφενδαμού.