Μαγειρέψτε εύκολα & γρήγορα: Τα βασικά εργαλεία & σκεύη για κάθε κουζίνα!

Για να γίνει η μαγειρική μια εύκολη-γρήγορη διαδικασία, απλά θα πρέπει να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε εργασία. Δεν χρειάζεται να τα αποκτήσουμε όλα μαζί, θα χτίσουμε σιγά σιγά το κουζινικό μας οπλοστάσιο. Πριν όμως τα αποκτήσουμε, ας μάθουμε ποιά εργαλεία και σκεύη χρειαζόμαστε για μια λειτουργική κουζίνα. Η χρήση των σωστών εργαλείων θα κάνει την προετοιμασία και την επεξεργασία των τροφίμων μια διαδικασία που μοιάζει περισσότερο με αυτοματοποιημένη παρά με μια χειρωνακτική αγγαρεία. Με τα σκεύη και τα εργαλεία που ακολουθούν, ετοιμαστείτε για γρήγορες και εύκολες μαγειρικές δημιουργίες μέχρι να πείτε κύμινο! 

1. Ταψιά

Μπορούμε να ψήσουμε πολλά πράγματα πάνω σε ταψιά. Λαχανικά, κρέας, καβούρδισμα ξηρών καρπών και μπισκότα είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές που μπορούμε να φτιάξουμε.


2. Σχάρα

Μία έξυπνη λύση είναι να τοποθετήσουμε ένα ταψί από κάτω και να ψήσουμε οποιοδήποτε κρέας, έτσι το λίπος θα μένει στο ταψί και θα έχουμε ένα πολύ πιο άπαχο φαγητό. 


3. Σωτέζα

Χάριν στα ψηλά τοιχώματα μπορούμε να σωτάρουμε οποιοδήποτε υλικό (εξού και η ονομασία). Επίσης, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ομογενοποίηση ζυμαρικών με σάλτσες, χωρίς να πετάγονται ζουμιά παντού. 


4. Wok

Με τη μαγειρική τεχνική stir-frying μπορούμε να έχουμε σε χρόνο ρεκόρ πεντανόστιμο, υγιεινό και καλομαγειρεμένο φαγητό. Επιπλέον ένα καλής ποιότητας αντικολλητικό γουοκ είναι απαραίτητο για κάθε κουζίνα, αφού δεν χρειάζεται να μαγειρέψουμε σε αυτό μόνο ασιατικές συνταγές.


 

5. Αντικολλητικό τηγάνι

Κάθε νοικοκυριό που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανητά αυγά, κρέπες κ.α. γίνονται τέλεια σε αντικολλητική επιφάνεια με ελάχιστη λιπαρή ουσία. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην χρησιμοποιούμε μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χαράξουν και να καταστρέψουν τον αντικολλητικό πάτο του τηγανιού. 


6. Γκριλιέρα

Ιδανικό για να απολαμβάνουμε ψητό κρέας, θαλασσινά, λαχανικά και πολλά άλλα, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη κι αν δεν διαθέτουμε ψησταριά. Μερικές εκδοχές του μπαίνουν και στο φούρνο. 


7. Πυρίμαχο σκεύος ψησίματος

Ένα πυρίμαχο σκέυος είναι ιδανικό για την προετοιμασία φαγητών στο φούρνο, όπως ρεβίθια, μακαρόνια φούρνου, γίγαντες, τάρτες, σουφλέ κ.α. 


8. Καπάκι πολλαπλών χρήσεων

Δεν διαθέτουν όλα τα τηγάνια καπάκι, αυτό το πολυχρηστικό εργαλείο μπορεί να ταιριάξει με σχεδόν κάθε μεγέθους τηγάνι, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε και να αφήσουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέσα στο τηγάνι. 


9. Μαντεμένιο τηγάνι

Αυτό το «σκυλί» μπορεί να αντέξει κυριολεκτικά για μια ζωή. Διαχέει τη θερμότητα απίστευτα καλά, μπορεί να μεταφερθεί από την εστία στο φούρνο. Με αυτό μπορούμε να σωτάρουμε, να ψήσουμε, να σιγοβράσουμε και να τηγανίσουμε, με άλλα λόγια...μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!


10. Τοστιέρα - Γκριλιέρα

Απαραίτητο εργαλείο για όλους. Μια τοστιέρα-γκριλιέρα είναι ότι πρέπει όχι μόνο για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας σνακ αλλά είναι ιδανική αν θέλουμε να ψήσουμε φαγητό για λίγα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο μας γλιτώνει από κατανάλωση ενέργειας και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για προθέρμανση. 


11. Χύτρα

Αυτό το σκεύος ίσως να μην είναι απαραίτητο για το καθημερινό μαγείρεμα, ωστόσο είναι πολύ βολικό όταν έχουμε να βράσουμε 2 κιλά ζυμαρικά, να μαγειρέψουμε για πολύ κόσμο ή να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα ζωμού και να την έχουμε για το μαγείρεμα μας. 


12. Γάστρα

Ιδανική για πεντανόστιμο σιγομαγειρεμένο φαγητό και σούπες. Επίσης, στη γάστρα μπορούμε να ψήσουμε και ψωμί. Μπαίνει άνετα σε ξυλόφουρνο ακόμα και στο τζάκι πάνω στα κάρβουνα. 


13. Κατσαρολάκι

Ιδανικό για σάλτσες, βράσιμο μικρής ποσότητας, βραστά αυγά κ.α.


14. Ατμομάγειρας (απλός ή ηλεκτρικός)

Αυτό το μικρό σκεύος (ή συσκευή) μπορεί να κάνει θαύματα στην κουζίνα. Απλά βάζουμε μέσα τα υλικά μας και μετά από μερικές ώρες έχουμε γευστικότατα & θρεπτικά γεύματα αφού βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων μας!


15. Μαχαίρι του Σεφ

Αυτό το μαχαίρι χρησιμοποιείται για το 90% της προετοιμασίας στην κουζίνα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγοράσουμε κάποιο μαχαίρι σεφ καλής ποιότητας που θα το ακονίζουμε και θα το συντηρούμε σωστά. Έτσι, το μαχαίρι σεφ θα μας συνοδεύει στις μαγειρικές μας δραστηριότητες για πολλά χρόνια. Κριτήριο επιλογής, πέραν της ποιότητας, θα πρέπει να είναι το κατά πόσο το αισθανόμαστε βολικό στο χέρι μας.


16. Οδοντωτό μαχαίρι

Χάριν στα δόντια που διαθέτει η λάμα του  μπορούμε να κόψουμε εύκολα διάφορα υλικά χωρίς να τα τραυματίσουμε. Είναι ιδανικό για ευαίσθητα λαχανικά όπως ντομάτες, για ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα.


17. Μαχαίρι γενικής χρήσης

Ένα μικρό μαχαίρι κατάληλο για όλες τις εργασίες που χρειάζονται περισσότερη λεπτομέρεια.


18. Στεγνωτήρας λαχανικών

Ιδανικό για να στεγνώνουμε τις φρεσκοπλυμένες πράσινες σαλάτες και τα αρωματικά μας σε χρόνο ντετέ. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο χωρίς να κινδυνεύουν να μουχλιάσουν λόγω υγρασίας. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σουρωτήρι.


19. Μπλέντερ

Πολύ χρήσιμη συσκευή που μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούμε να κόψουμε και να αναδεύσουμε οτιδήποτε θέλουμε.


20. Ραβδομπλέντερ

Καλό για πολτοποίηση απευθείας μέσα στο μαγειρικό σκεύος χωρίς να λερώνουμε έξτρα σκεύη. Πλένεται πανεύκολα και πιάνει ελάχιστο χώρο στην κουζίνα. 


21. Μπωλ διαφόρων μεγεθών

Κάθε νοικοκυριό χρειάζεται οπωσδήποτε ένα σετ με μπωλ, για τη σωστή προετοιμασία και την τοποθέτηση των υλικών. 


22. Επιφάνειες κοπής

Καλό θα ήταν να έχουμε μία επιφάνεια για ωμό κοτόπουλο, μία για τα υπόλοιπα ωμά κρεατικά, μία για ψάρια, μία  για λαχανικά και μία για όλα τα άλλα, ώστε να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις.  


23. Σουρωτήρια διαφόρων μεγεθών

Γιατί να χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο σουρωτήρι για να στραγγίξουμε μια κονσέρβα μανιτάρια; Υπάρχουν διάφορα σουρωτήρια ιδανικά για κάθε περίσταση. Για παράδειγμα, κάποια σουρωτήρια διαθέτουν πολύ μικρές τρύπες που μας βοηθούν να πλύνουμε εύκολα το ρύζι και τα όσπρια ή κάποια άλλα που είναι κατάλληλα για να σουρώσουμε ζωμούς.  


24. Τρυπητή κουτάλα

Μπορούμε να «ψαρεύουμε» υλικά όπως ζυμαρικά ή λαχανικά καθώς αυτά βράζουν, Επίσης, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο κατά το τηγάνισμα του φαγητού.


25. Μεγάλο σουρωτήρι

Είναι χρήσιμο για να σουρώνουμε ολόκληρες κατσαρόλες με ζυμαρικά, βραστές πατάτες κ.α.

26. Τάπερ

Υπάρχουν στην αγορά τάπερ σε διάφορα μεγέθη και σχήματα για να καλύψουν κάθε σου ανάγκη. Είναι κατάλληλα για την αποθήκευση του μαγειρεμένου φαγητού αλλά και των υλικών προκειμένου να διατηρούνται φρέσκα. Τα περισσότερα μπωλ μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας.                    

27. Ξύστρες

Βοηθούν πολύ στο καθάρισμα του πάγκου καθώς και των σκευών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να κόψουμε-διπλώσουμε ζύμες. 

28. Mεζούρες μαγειρικής

Είναι χρήσιμες για να μετράμε την ποσότητα στα υλικά μας, ειδικά για τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Επιπλέον, μπορούμε άνετα να χτυπήσουμε αυγά, σως και βινεγκρέτ μέσα σε αυτά τα κύπελλα και να την ενσωματώσουμε οπουδήποτε επιθυμούμε. 


29. Μεγάλη σπάτουλα

Σπάτουλες με φαρδιά βάση είναι κατάλληλες για να μπορούμε να αναποδογυρίσουμε εύκολα ευαίσθητα κομμάτια ψαριού ή μπιφτέκια χωρίς αυτά να διαλυθούν. Επίσης είναι χρήσιμες για το τηγάνι και την ψησταριά.


30. Αναδευτήρας

Ιδανικό για να «χτυπήσουμε» αυγά. Το κλασικό αυτό εργαλείο θα μας βοηθήσει επίσης να ομοιογενοποιήσουμε βινεγκρέτ, σάλτσες κ.α.


31. Σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ)

Από καλής ποιότητας σιλικόνη ώστε να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λιώνει. Κατάλληλη για ανακάτεμα και για να μην μένει σταγόνα σάλτσας ή κρέμα πάνω στο σκεύος. 


32. Λαβίδα

Για πανεύκολο πιάσιμο υλικών, μετακίνηση και για αναποδογύρισμα του φαγητού.


33. Αποφλοιωτής

Φροντίζουμε αυτός που θα επιλέξουμε να διαθέτει κοφτερή λεπίδα, ώστε να μπορούμε πανεύκολα και χωρίς πίεση να αποφλοιώνουμε οποιοδήποτε υλικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει για να βγάζουμε νυφάδες από τυριά. 


34. Τρίφτης για ξύσμα

Αυτό το εύχρηστο εργαλείο σου λύνει χέρια, καθώς μπορείς να έχεις στο λεπτό ξύσμα από λεμόνι, τζιντζέρ, πορτοκάλι κ.ά.


35. Ξύλινες κουτάλες

Είναι ανθεκτικές και διαρκούν μια αιωνιότητα. Ιδανικές για ευαίσθητες και αντικολλητικές επιφάνειες. 


36. Ανοιχτήρι

Αρκεί να είναι κοφτερό και η κονσέρβα θα ανοίγει σχεδόν από μόνη της. Επίσης, ανοίγει και το κρασί και αφαιρεί τα καπάκια της μπύρας,των αναψυκτικών κτλ.


37. Στίφτες χειρός

Για να μην πέφτουν κουκούτσια στο φαγητό παρά μόνο ο χυμός. Συγκεκριμένα ο αποχυμωτής χειρός πιάνει ελάχιστο χώρο και δεν θέλει ιδιαίτερο καθάρισμα.


38. Κουτάλια μεζούρες

Βοηθούν πολύ κατά την προετοιμασία συνταγών, για παράδειγμα αρτοποιίας, που χρειάζονται μέτρημα ακόμη και τα καρυκεύματα. Επίσης, γιατί να λερώνουμε τα κουτάλια του σερβίτσιου και να μην χρησιμοποιούμε αυτά τα ειδικά κουτάλια μεζούρες που μας δίνουν και ένα μπούσουλα στην ποσότητα των υλικών που προσθέτουμε. 


39. Κούπες μεζούρες

Για τον ίδιο ακριβώς σκοπό με τα κουτάλια, απλά για άλλα υλικά εκτός από τα καρυκεύματα.