Συνταγή: Μπισκοτένια Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Μια δοκιμασμένη συνταγή, για χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου σε σχήμα ζαχαρωτού. Θα ξετρελάνουν μικρούς μεγάλους

Επίσης αυτά τα όμορφα μπισκότα φτιάχνονται πανεύκολα καθώς δεν έχουν περίπλοκο σχήμα και πολλές λεπτομέρειες, δεν χρειάζονται καν κουπατ. Η ζύμη είναι μαλακή, σαν πλαστελίνη εύκολη ακόμη και για τα παιδιά, να παίξουν μαζί της. Πρώτα θα φτιάξουν «φίδια» με το ζυμαράκι τους κι έπειτα θα τα μπερδέψουν σε μια μαγκουρίτσα. Θα βοηθήσει πολύ αν η ζύμη είναι κάπως παγωμένη ώστε να μην κολλάει στα χέρια ή λιώνει.  

Ίσως, σε μερικά παιδιά, να μην αρέσει η μέντα, μπορείτε εναλλακτικά να τους δώσετε γεύση με εκχύλισμα αμυγδάλου. Βέβαια ο συνδυασμός βανίλια-μέντα, είναι κάπως πιο ιδιαίτερος, αλλά και το αμύγδαλο-βανίλια είναι πολύ γευστικό!

Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε και με άλλα χρώματα, αρκεί να έχετε μια όμορφη παλέτα από χρώματα ζαχαροπλαστικής για να πειραματιστείτε με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς

Μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια για αυτά τα μπισκότα: είναι καλύτερα τη δεύτερη μέρα. Δεν ξέρουμε το λόγο, αλλά τα έχουμε δοκιμάσει και βγάλαμε αυτό το συμπέρασμα. Την πρώτη μέρα είναι γευστικά όπως κάθε μπισκότο βουτύρου. Τη δεύτερη όμως...απογειώνονται, βγαίνουν όλα τα αρώματα & οι γεύσεις και δεν μένει μπαστούνι όρθιο.

Ευχόμαστε τα μπισκότα να αρέσουν σε εσάς και την οικογένειά σας, όσο στην ομάδα του COOZINA! Ακολουθεί η συνταγή!

Υλικά για 24 μπισκότα

  • 1 κούπα ανάλατο βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ. βανιλίνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα μέντας  (ή ½ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου)
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ με ¾ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • ½ με ¾ κ.γ. λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ομογενοποιημένη κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανιλίνη και τη μέντα.
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι και το αφήνουμε να αναδευτεί, μέχρι να μην φαίνεται αλεύρι στο μείγμα μας.
  3. Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής για να ανακατέψουμε τη ζύμη μερικές φορές ώστε να γίνει ομοιόμορφη χωρίς κομματάκια με αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη και αφήνουμε το ένα κομμάτι στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε στο ένα κομμάτι το χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα, ώστε να απλωθεί παντού το χρώμα. Μπορούμε να το αναδεύσουμε και στο μίξερ, προσθέτουμε έξτρα χρώμα αν δούμε πως η ζύμη μας δεν έχει έντονο, λαμπερό κόκκινο χρώμα. Αν δεν θέλουμε το χρώμα της ζύμης, μπορούμε να χρωματίσουμε με λευκό χρώμα το άλλο κομμάτι ζύμης.
  5. Ανοίγουμε τα δύο ζυμάρια σε στρογγυλούς δίσκους πάχους 2,5 cm, τυλίγουμε την μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μπορεί να συντηρηθεί έως 3 μέρες. Η ψύξη θα βοηθήσει στο σχηματισμό των μπισκότων.
  6. Όταν θέλουμε να ψήσουμε τα μπισκότα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τη μια σχάρα στο πρώτο ράφι του φούρνου και μια άλλη στο τελευταίο. Απλώνουμε δυο χαρτιά ψησίματος ή φύλλα σιλικόνης για ψήσιμο σε ταψιά.

 

Βγάζουμε τα ζυμάρια από το ψυγείο και τους αφαιρούμε τη μεμβράνη. Παίρνουμε 2 κ.σ. από τη ζύμη και την απλώνουμε σε "κορδόνια" που έχουν μήκος περίπου 15 cm. Ενώνουμε τα δύο "κορδόνια' στην κορυφή τους και τα τυλίγουμε το ένα στο άλλο στριφογυριστά. Τα μεταφέρουμε στο ταψί και λυγίζουμε την μια πλευρά τους σε σχήμα γάντζου ώστε να έχουν το σχήμα μπαστουνιού.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Αν το ζυμάρι αρχίσει να σπάει καθώς ανοίγετε τα κορδόνια ή σκληραίνει, τοποθετήστε την ξανά στο ψυγείο για να παγώσει για άλλα 15' . Όταν έχουμε τελειώσει με τα μπαστουνάκια, τοποθετούμε τα ταψιά στο ψυγείο, για 15' πριν τα ψήσουμε - αυτό θα βοηθήσει ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους όταν θα ψηθούν.

Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι οι άκρες των μπισκότων να αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε στο ταψί για 10' κι έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.

Τα αποθηκεύουμε σε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα κι έπειτα τα τοποθετούμε σε αεροστεγές τάπερ. Διατηρούνται για 2 εβδομάδες.

Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε και να μοιραστείτε αυτή σας την εμπειρία μαζί μας! Καλές γιορτές, γεμάτες εκπλήξεις και πολύ πολύ αγάπη!

#χριστουγεννα , #christmas