Σπιτικά σνακ για το σχολείο: γευστικές & υγιεινές συνταγές για τους μικρούς μας φίλους!

Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά και να προτιμούν το σπιτικό φαγητό, κάτι που γίνεται σχετικά εύκολα όταν είναι παρόντες. Τι συμβαίνει όμως στο σχολείο που κυριαρχούν πολλά ετοιματζίδικα και δεν είναι τόσο υγιεινά σνακς; Ο μόνος τρόπος να τα αποφύγουμε είναι να προετοιμάσουμε δικά μας «έξυπνα» σνακς.

Σπιτικά κράκερ τσένταρ

Υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γίνεται και ολικής)
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 4 κ.γ. ανάλατο βούτυρο, σε κομματάκια
  • 200 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • 3-4 κ.σ. νερό  

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με αλατοπίπερο.Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με κομματάκια. 
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το τριμμένο τυρί μέχρι να έχουμε πάλι ένα μείγμα με κομματάκια.
  3. Έπειτα χτυπάμε με 3-4 κ.σ. νερό. Ρίχνοουμε 1 κ.σ. τη φορά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη σε σχήμα μπάλα. 
  4. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη, την μεταφέρουμε σε βαθύ μπωλ και την βάζουμε στο ψυγείο για 20' ή εκτός ψυγείου για μία μέρα. 
  5. Πατάμε τη ζύμη με πλάστη πάνω σε σιλικόνη. Χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να κόψουμε τη ζύμη σε κομμάτια και διαλέγουμε μικρά σχήματα για να ψηθούν εύκολα.
  6. Ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε σιλικόνη ψησίματος στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι τα κράκερ να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Μπάρες βρώμη-μπανάνα

Υλικά

  • 2 μεγάλες, ώριμες μπανάνες
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κούπες βρώμη
  • ½ κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  • ¼ κούπας αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
  • ¼ ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς & περνάμε ένα ταψί με ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  2. Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη βανίλια, τη βρώμη, του ξηρούς καρπούς, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, και το πατάμε με σπάτουλα, ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο ή κανέλα. 
  4. Ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανό το μείγμα.
  5. Μεταφέρουμε το ψημένο μείγμα σε σχάρα, για να κρυώσει και όταν είναι ακόμη χλιαρό κόβουμε σε μπάρες. 
  6. Οι μπάρες μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν συνιστούμε το ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.

Μπισκότα παρμεζάνας

Υλικά

  • 1 κούπα βρώμη
  • ¼ κούπας ζεστό νερό
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
  • 1 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • ½ κ.γ. αφρίνα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε φύλλο ψησίματος από σιλικόνη σε ένα ταψί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε τη βρώμη μαζί με το νερό.
  3. Σε ένα μικρό μπωλ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, την καστανή ζάχαρη και τα αυγά. Περιχύνουμε το μείγμα στη βρώμη και ανακατεύουμε καλά. 
  4. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το δενδρολίβανο και το μαύρο πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την παρμεζάνα.
  6. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  7. Παίρνουμε γεμάτες κουταλιές του γλυκού από το μείγμα και τις βάζουμε στο ταψί. Θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Τις πατάμε με σπάτουλα σιλικόνης, ώστε να έχουμε δίσκους μέτριου πάχους. Πασπαλίζουμε κάθε δίσκο με λίγη αφρίνα.
  8. Ψήνουμε για 15-17 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.Τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Ψητά ρεβίθια με μπαχαρικά, δενδρολίβανο και θυμάρι

Υλικά

  • 800 γρ. μουλιασμένα ρεβίθια, στεγνωμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • ¾ αλάτι
  • 1 κσ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. φρέσκο, ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
  • 1 κ.γ. φρέσκο, ψιλοκομμένο, θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς
  2. Ψήνουμε τα ρεβίθια σε αντικολλητικό ταψί για 10'. Τα ανακατεύουμε και τα ψήνουμε για άλλα 10', μέχρι να γίνουν τραγανά. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, τα πιέζουμε και κοιτάμε εάν είναι τραγανά απο έξω και μαλακά μέσα. 
  3. Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με την πάπρικα, το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το ξύσμα λεμόνι, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. 
  4. Μεταφέρουμε τα ψημένα ρεβίθια σε ένα μπωλ, τα περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και ανακατεύουμε καλά. 
  5. Τα μεταφέρουμε πάλι στο ταψί και τα ψήνουμε για ακόμη 4-5 λεπτά. 
  6. Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά. 

Αυτά ήταν μόνο κάποιες ιδέες για σπιτικά σνακ, τα οποία θα μπορούσαν να καταναλώσουν τα παιδιά μέχρι να επιστρέψουν από το σχολείο για το κύριο γεύμα της ημέρας. Καλό θα ήταν να συνοδεύονται με΄φρούτα, γάλα και φρεσκοστυμμένους χυμούς ώστε να προσλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

Θα χαρούμε να μάθουμε τις δικές σας ιδέες για σπιτικά παιδικά σνακ, για το σχολείο και όχι μόνο!