Tα απαραίτητα εργαλεία & σκεύη για τη ζαχαροπλαστική!

Είτε η ζαχαροπλαστική είναι το πάθος σας, είτε απλά σας αρέσει να φτιάχνετε ανά καιρούς κάποιο σπιτικό γλυκό, τα παρακάτω σκεύη και εργαλεία δε θα πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας! Όλη η διαδικασία θα γίνει πλέον μια πολύ εύκολη υπόθεση. 

1. Ταψιά

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ταψιά από διάφορα υλικά, μεγέθη και σχήματα. Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό ταψί, το οποίο θα σας δώσει τη δυνατότητα να ψήσετε είτε μεγάλες είτε πιο μικρές ποσότητες χωρίς τον κίνδυνο να κολλήσουν τα γλυκά στον πάτο του. 

2. Σχάρα ζαχαροπλαστικής

Είναι απαραίτητη καθώς πάνω στη σχάρα μπορούμε να κρυώσουμε κέικ, μπισκότα χωρίς τον κίνδυνο να μαλακώσουν από τους εγκλωβισμένους υδρατμούς.

3. Κουπ-πατ

Μια συλλογή από κουπ-πατ διαφόρων μεγεθών και σχεδίων μας βοηθούν να δώσουμε σχήμα και να διακοσμήσουμε όμορφα τα γλυκά μας. Επίσης, μας εξυπηρετούν για να κόψουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.

4. Κόσκινο

Απαραίτητο για να κοσκινίζουμε το αλεύρι, καθώς έτσι το αφρατεύουμε και απομακρύνουμε τυχόν σκουπιδάκια που μπορεί να περιέχει. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό κόσκινο και για να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

5. Χούφτες

Μας βοηθούν να κόβουμε ζύμες, να τελειοποιούμε την επιφάνεια μια τούρτας ή της διακόσμησης που έχουμε τοποθετήσει στα γλυκά μας. Μια ακόμη χρήση της χούφτας είναι η εύκολη απομάκρυνση αλεύρων από τον πάγκο εργασίας. 

6. Μίξερ

Το μίξερ, είναι απαραίτητή συσκευή για την ομογενοποίηση των υλικών μας για να «χτυπάμε» και να αφρατεύουμε κρέμες. Επιπλέον, με το εξάρτημα του γάντζου μπορούμε να παρασκευάσουμε και ζύμες.

7. Φύλλο σιλικόνης

Εκτός από το ταψί, το φύλλο σιλικόνης είναι και αυτό άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο. Είναι πάρα πολύ εύχρηστο, αντικολλητικό και μπορούμε να ψήσουμε με μεγάλη ευκολία στην επιφάνειά του. Ακόμη και λεπτές στρώσεις διακοσμητικής καραμέλας ή μπισκότων. Θα πρέπει απλά να επιλέξουμε καλής ποιότητας σιλικόνη για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στο φούρνο. 

8. Μπλέντερ

Για γρήγορο τεμαχισμό υλικών (ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, μπισκότα) καθώς και για ανάδευση μικρών ποσοτήτων.

9. Κουτάλια μεζούρες

Επειδή αρκετές φορές δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά με τα απλά κουτάλια του γλυκού ή της σούπας. Οι μεζούρες μας γλιτώνουν από λανθασμένες ποσότητες υλικών. 

10. Μεζούρα κανάτα

Ιδανική για να υπολογίζουμε και τα βασικά υλικά που συναντάμε σε κάθε συνταγή ζαχαροπλαστικής όπως γάλα, λάδι, νερό κ.α. . 

11. Μπωλ προετοιμασίας

Καλό θα ήταν να έχουμε, τουλάχιστον, δύο μεγάλα μπωλ προετοιμασίας στην κουζίνα μας. Σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής έχουμε πάνω ένα μείγμα να φτιάξουμε. Επιλέγουμε μεταλλικά, γυάλινα ή πλαστικά μπωλ ανάλογα με τις ανάγκες μας και τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. 

12. Παλέτα

Η παλέτα ζαχαροπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, όπως τελειοποίηση επιφανειών, για να μαζέψουμε την κρέμα που μένει στο σκεύος, για να κόψουμε βούτυρο κ.α. 

13. Πινέλο

Το πινέλο ζαχαροπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περάσουμε με λιπαρή ουσία το σκεύος, να αλείψουμε με αυγό τη ζύμη κ.α.

14. Σουρωτήρι

Τα μικρά σουρωτήρια είναι ιδανικά για να πασπαλίζουμε με κακάο ή ζάχαρη άχνη πάνω από τα γλυκά. 

15. Πλάστης

Υπάρχουν διάφοροι πλάστες στην αγορά, όπως μονοκόμματοι ή με λαβές στις άκρες, ξύλινοι ή από τεφλόν για διακοσμητική χρήση κ.ά. Καλύτερα να επιλέξουμε κάποιον αρκετά πλατύ ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να απλώνουμε την εκάστοτε ζύμη και να το ρολάρουμε με ευκολία. 

16. Ζυγαριές

Η ζαχαροπλαστική απαιτεί μετρήσεις ακριβείας.Σε περίπτωση που ένα από τα υλικά είναι λιγότερο ή παραπάνω είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Σε αυτό μας βοηθούν οι ζυγαριές οι οποίες υπολογίζουν τα υλικά με ακρίβεια γραμμαρίου.

 

17. Τρίφτης ξύσματος 

Μας λύνει τα χέρια καθώς δεν θα χρειαστεί να πάρουμε το μεγάλο τρίφτη για μια μικρή ποσότητα ξύσματος. 

18. Σπάτουλα σιλικόνης

Ή αλλιώς μαρίζ, η απόλυτη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής πολλαπλών χρήσεων. 

19. Κουτάλες

Η ξύλινη κουτάλα είναι απαραίτητη για τη ζαχαροπλαστική καθώς μπορεί να χρησιμεύσει τόσο για την προετοιμασία των συνταγών όσο και για το σερβίρισμα των γλυκών. Εαν θέλουμε να μεταφέρουμε ζεστές κρέμες σε σκεύη σερβιρίσματος, η μεταλλική κουτάλα είναι ιδανική.

20. Αναδευτήρας (αυγοδάρτης)

Ενας αναδευτήρας βοηθά να «χτυπάμε» αυγά, είτε τους κρόκους είτε σε μαρέγκα, χωρίς να θέτουμε σε λειτουργία το μίξερ.