Top 10: Oι δέκα καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο!

The Culinary Institute of America (CIA), Αμερική

To C.I.A. είναι ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό κολλέγιο, βρίσκεται στην Αμερική, και εξειδικεύεται στην εκπαίδευση πάνω στην τέχνη της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Hyde Park, με παρακλάδια στις εξής περιοχές: St. Helena, Napa, California, San Antonio, Texas, Singapore. Η συγκεκριμένη σχολή ήταν η πρώτη του είδους στις ΗΠΑ και διαθέτει την μεγαλύτερη ένωση μαγείρων στην Αμερική. Προσφέρει προπτυχιακά μαθήματα στον ξενοδοχειακό τομέα καθώς και μαθήματα για επαγγελματίες καθώς και ερασιτέχνες. Διαθέτει εστιατόρια που λειτουργούν εξ ολοκλήρου από τους μαθητές που φοιτούν στην εκάστοτε σχολή.

Le Cordon Bleu, Παρίσι

H πιο διάσημη σχολή μαγειρικής στον πλανήτη, η Cordon Bleu που εδρεύει στο Παρίσι, διαθέτει αδιαμφισβήτητα, υψηλό κύρος και είναι το καταλληλότερο μέρος όπου θα μπορούσε κανείς να σπουδάσει την τέχνη της γαλλικής γαστρονομίας. Διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, με μακροβιότερο αυτό της πόλης των Παρισίων, που ξεκίνησε πριν 120 χρόνια. Από τη συγκεκριμένη σχολή έχουν αποφοιτήσει οι διασημότεροι και πιο ταλαντούχοι σεφ. Όσοι μαθητές αριστεύσουν μπορούν να μαθητεύσουν στα καλύτερα παρισινά εστιατόρια, κάτι που θα τους δώσει την κατάλληλη ώθηση για να μπουν δυναμικά στο μαγειρικό στίβο.

School of Artisan Food, Ηνωμένο Βασίλειο

Το σχολείο του σπιτικού φαγητού που βρίσκεται στην Αγγλία, είναι ένα εντυπωσιακό ινστιτούτο όπου διδάσκεται η παρασκευή αγνού, «χωριάτικου» φαγητού. Βρίσκεται στο δάσος του Sherwood στο Nottigham. Εκεί διδάσκεται παρασκευή ψωμιού, ζυθοποίηση, τυροκομία, κρεοφαγία και άλλα. Εκτός από τις παραδοσιακές δεξιότητες, οι μαθητές μαθαίνουν και τις πιο σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.

New England Culinary Institute, Μονπελιέ

Το μαγειρικό ινστιτούτο της Νέας Αγγλίας με έδρα το Βερμόντα, είναι μια γνωστή σχολή, για ταλαντούχους μαθητές που αγαπούν τη μαγειρική. Διδάσκουν τους μαθητές την προετοιμασία υψηλού επιπέδου γαστρονομίας καθώς και διοίκηση και διαχείριση επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Ακολουθούν το μοντέλο των ολιγομελών τμημάτων με υποτροφίες κι έτσι έχουν αναδείξει εξαιρετικούς σεφ.

Castello di Vicarello, Tοσκάνη

Το κάστρο του Βιτσαρέλο βρίσκεται στην Τοσκάνη και χρονολογείται από το 12 αιώνα. Εκεί παραδίδονται στους επισκέπτες, χαλαρά μαθήματα μαγειρικής. Δεν αποτελεί σχολείο που βγάζει επαγγελματίες, αλλά απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Οι μαθητές μαθαίνουν να προετοιμάζουν συνταγές από τον πλούτο της Τοσκάνης και γενικότερα της ιταλικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας αγνά, τοπικά, προϊόντα. Οι βασικές δεξιότητες που παίρνουν οι μαθητές αυτού του σχολείου θα τους συντροφεύουν, οποιαδήποτε κουζίνα κι αν αποφασίσουν να μαγειρέψουν.

Ozeki Cooking School, Ιαπωνία

Μια σχολή για όσους ενδιαφέρονται για τις ιαπωνικές μαγειρικές τεχνικές. Εκεί φοιτούν μαθητές από όλο τον κόσμο, και μαθαίνουν μεταξύ άλλων να προετοιμάζουν νούντλς, θαλασσινά, σούπες, ρύζι και άλλα. Η μαγειρική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας, οπότε εκεί διδάσκονται πολύ σημαντικές βασικές τεχνικές.    

Pacific Institute of Culinary Arts, Καναδάς

Το Pacific Institute of Culinary Arts, με έδρα το Vancouver είναι μια αξιοσέβαστη σχολή μαγειρικής, όπου εκεί αποφοιτούν σεφ. Φημίζονται για τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Επίσης στη σχολή διδάσκονται για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Οι διδάσκοντες είναι γνωστοί για τον ενθουσιασμό τους καθώς και για τις δεξιότητές τους.  

Escuela Universitaria de Hosteleria y Turismo de Sant Pol, Βαρκελώνη, Ισπανία

Οι σπουδές στο Escuela Universitaria de Hosteleria y Turismo de Sant Pol θεωρούνται μοναδικές στο είδος τους. Αυτή η σχολή συνδυάζει ξενοδοχειακές σπουδές και σπουδές πάνω στον τουρισμό, από εκεί κάποιος μπορεί να αποφοιτήσει ως τεχνικός γαστρονομικής και εστιατορικής τέχνης. Φυσικά δεν λείπουν οι καταλανικές σπεσιαλιτέ και η ιστορία της πλούσιας Ισπανικής γαστρονομίας.

Gastgewerbefachschule, Βιέννη

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή μαγειρική, η Gastgewerbefachschule της Βιέννης, έχει απίστευτη φήμη. Η σχολή προσφέρει δίπλωμα στην μαγειρική τέχνη, τριετούς φοίτησης, με πρακτική εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι απόφοιτοι της σχολής, ξεκινούν την σταδιοδρομία τους στην Ευρώπη ή και αλλού. Συγκαταλέγεται σταθερά, ανάμεσα στις κορυφαίες σχολές μαγειρικής. 

Culinary Arts Academy, Ελβετία 

Μια ακόμη ξακουστή σχολή για την ευρωπαϊκή γαστρονομική παράδοση. Διαθέτει σχολές στη Λουκέρνη και στο Μπουβέρετ, στις όχθες της λίμνης Geneva, προσφέρει μια σφαιρική γνώση γύρω από την Ελβετική κουλτούρα, τόσο τη γαλλική όσο τη γερμανική. Επιπλέον εκεί μπορεί κάποιος να ειδικευτεί στην ελβετική ζαχαροπλαστική και στην τέχνη της σοκολατοποιίας. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες σχολές μαγειρικής και ως εκ τούτου οι απόφοιτοί της εργάζονται στα ποιοτικότερα εστιατόρια του κόσμου.