10 έξυπνες λύσεις για τη συντήρηση των τροφίμων τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Σκεφτήκαμε μερικούς απλούς τρόπους για να είμαστε σίγουροι πως αυτό το καλοκαίρι τα τρόφιμα και ποτά μας θα παραμείνουν παγωμένα και ασφαλή. Για «ακίνδυνες» γευστικές απολαύσεις τόσο στο σπίτι όσο και στην εξοχή, με σύμμαχο την καλοκαιρία και την ξεγνοιασιά.

 

Καλοκαίρι, ιδανική εποχή για ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης με φίλους στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμα καλύτερα σε κάποια παραλία. Ενώ απολαμβάνουμε ένα ωραίο γεύμα με ατέλειωτες απολαυστικές συζητήσεις που ανάβουν το κέφι μαζί με αυτό ανάβουν και τα εναπομείναντα κεμπάπ, τις γαρίδες και τις σαλάτες!

 

Κάθε καλοκαίρι έχουμε αρκετά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί με την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρούμε καλύτερα τα τρόφιμα κατά την διάρκεια των θερμών ημερών του καλοκαιριού.

 

  1. Ξεκινώντας από την προμήθεια των τροφίμων, όταν αγοράζουμε φαγητά τα οποία είναι κατεψυγμένα ή ψυγείου, φροντίζουμε ώστε να τα προμηθευτούμε στο τέλος των αγορών μας. Έπειτα, τα τοποθετούμε αμέσως στις σακούλες από υλικό το οποίο συντηρεί για περισσότερο χρόνο παγωμένα τα τρόφιμα. Όταν φτάσουμε σπίτι, το πρώτο μέλημά μας είναι να τα τοποθετήσουμε απευθείας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

 

  1. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου μας και φροντίζουμε να λειτουργεί στους 3-8 βαθμούς. Επίσης, φροντίζουμε να μην το υπερφορτώνουμε και να μην ανοίγουμε διαρκώς την πόρτα του καθώς έτσι χάνεται η ψύξη και δεν συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα. Σήμερα, τα περισσότερα ψυγεία έχουν ενσωματωμένα θερμόμετρα, σε περίπτωση που το δικό σας δεν έχει, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

    Αν η κατάψυξη μας είναι μισογεμάτη και την γεμίσετε με ογκώδη τρόφιμα όπως για παράδειγμα φραντζόλες ψωμιού, τότε θα αρχίσει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

 

  1. Όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε ή να καταναλώσουμε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο, το τοποθετούμε στη συντήρηση ώστε να μην ξεπαγώσει απότομα. Έτσι, τα τρόφιμα δεν είναι εκτεθειμένα σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας που προκαλούν αλλοιώσεις και είναι προστατευμένα από έντομα.

 

  1.  Όταν ετοιμάζουμε φαγητό για έξω, καλό θα ήταν να το αποθηκεύουμε σε ξεχωριστή ισοθερμική τσάντα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα ποτά. Διαφορετικά, μπορούν να βρίσκονται στην ίδια τσάντα απλά κλεισμένα σε μια καλά κλεισμένη σακούλα ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο διαρροής των ποτών τα οποία μπορεί να περάσουν στο φαγητό μας.

 

  1. Επίσης όταν μεταφέρουμε φαγητό εκτός σπιτιού, θα πρέπει να προνοήσουμε ώστε να έχουμε αρκετές παγωμένες παγοκύστες. Δεν βιαζόμαστε και τοποθετούμε τα φαγητά μας μέσα στην ισοθερμική τσάντα λίγο πριν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε. Προσέχουμε ιδιαίτερα με ευπαθή τρόφιμα όπως τα πουλερικά, αυγά και ψάρια καθώς χρειάζονται καλή ψύξη για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αλλοίωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.


  2. Μια γεμάτη ισοθερμική τσάντα μπορεί να διατηρηθεί παγωμένη για περίπου 4 ώρες – για παράδειγμα, θα βοηθήσει να γεμίσουμε τα κενά με φρούτα. Επίσης αν δεν έχουμε αρκετές παγοκύστες, μπορούμε να παγώσουμε στην κατάψυξη μπουκάλια με νερό το οποίο όταν ξεπαγώσει θα είναι παγωμένο και μπορούμε να πιούμε.

 

  1. Σε μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητό μας, τοποθετούμε τις τσάντες με τα τρόφιμα σε σημεία του αυτοκινήτου που είναι πιο δροσερά, όπως κοντά στο κλιματισμό. Σε καμία περίπτωση στο καυτό πορτμπαγκάζ!

 

  1.  Φροντίζουμε ώστε να έχουμε καθαρά χέρια πριν πιάσουμε τα τρόφιμα. Αν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο χρησιμοποιούμε μαντιλάκια για τον καθαρισμό τον χεριών μας. Ειδικά το καλοκαίρι όπου η ζέστη προκαλεί έντονη εφίδρωση τα μικρόβια και τα βακτήρια ευνοούνται. 

 

  1.  Σε περίπτωση που έχουμε μάζωξη στο σπίτι, βάζουμε τα ποτά σ' ένα φορητό ψυγειάκι με πάγο για να μην ανοιγοκλείνουμε διαρκώς το ψυγείο και έχουμε πρόβλημα με τη θερμοκρασία του και εν τέλει με τα τρόφιμα.

 

  1.  Σε περίπτωση που έχουμε αφήσει ευπαθή τρόφιμα για πάνω από δύο ώρες εκτός ψυγείου, καλό θα ήταν να μην τα καταναλώσουμε. Ειδικά αν μυρίζει περίεργα, ας μην το ρισκάρουμε!

 

Φυσικά, η βασικότερη προϋπόθεση για τη μεγαλύτερη διάρκεια των τροφίμων μας είναι η προμήθεια όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και όσο πιο φρέσκα προϊόντα γίνεται. Μπορεί τα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά να διαρκούν περισσότερο ωστόσο κάνουν την υγεία μας να διαρκεί λιγότερο.