12 + 1 φραουλένιες συνταγές που θα ανεβάσουν τη διάθεση σου!

Η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των ανοιξιάτικων φρούτων δεν παύει να είναι η αγαπημένη μας φράουλα. Μια λιχουδιά που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, πόσο μάλλον όταν κάθε φορά σερβίρεται με διαφορετικό τρόπο. Ακολουθούν γρήγορες φραουλένιες συνταγές για κάθε γούστο, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Οι φράουλες είναι πεντανόστιμες, είτε τις απολαμβάνουμε ως έχουν είτε τις συνδυάσουμε με άλλα υλικά. Ας δούμε μερικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να μην τις βαρεθούμε ποτέ, όχι οτι πρόκειται να συμβεί αυτό!

 

1. Σοκολατένιες Μπουκιές: Βουτάμε 500 γρ. φράουλες σε 250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα. Έπειτα, τις περνάμε από θρυμματισμένα καρύδια και τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.

 

2. Σάλσα Φράουλα – Αβοκάντο: Αναμειγνύουμε 1 κούπα ψιλοκομμένες φράουλες, 1/4 ψιλοκομμένο καθαρισμένο αβοκάντο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο, 1/2 κ.γ. ψιλοκομμένη φλούδα λάιμ, 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ, 2 κ.γ. ψιλοκομμένη πιπεριά χαλαπένιος και 1/4 κ.γ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια μπασίνα.

 

3. Μαργαρίτα Φράουλα: Χτυπάμε στο μπλέντερ, 1 κούπα φράουλες, 6 κ.σ. τεκίλα, 2 κ.σ. triple sec, 2 κούπες θρυμματισμένο πάγο και 1/4 κούπας λάιμ.

 

4. Smoothie: Βάζουμε στο μπλέντερ, 1 ώριμη μπανάνα, 1 κούπα κατεψυγμένες φράουλες, 1/2 κούπα γιαούρτι, 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι ή χυμό μήλο, 1 ή 2 κ.σ. μέλι. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

 

5. Βινεγκρέτ φράουλας: Αναμειγνύουμε 1 κούπα φράουλες, 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.γ. ξύδι σαμπάνιας. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και τελειώνουμε με αλάτι, πιπέρι και 2 κ.γ. ελαιόλαδο.

 

6. Φοντύ λευκής σοκολάτας: Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε 1 κούπα σαντυγί και 60 γρ. ανάλατο βούτυρο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Προσθέτουμε 350 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι σταγόνες κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Μεταφέρουμε σε σκεύος για φοντύ, μπεν μαρί ή κεραμικό μπωλ. Σερβίρουμε με κομμένες φράουλες.

 

7. Βούτυρο φρούτων: Χτυπάμε 60 γρ. βούτυρο, 1/4 κούπας ζάχαρη και 1/4 κ.γ. αλάτι για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε 1/2 κούπα φράουλες σε κομματάκια και σερβίρουμε παγωμένο.

 

8. Παρφέ φράουλας: Σε ένα παγωμένο μπωλ μεσαίου μεγέθους, χτυπάμε με ραβδομπλέντερ, 1 κούπα σαντυγί με 2 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι. Σταδιακά προσθέτουμε 2 ακόμη κ.σ. ζάχαρη και 1 επιπλέον κ.σ. χυμό λεμόνι. Χτυπάμε τη κρέμα να γίνει πιχτή. Τοποθετούμε στρώσεις από σαντυγί και φέτες φράουλας σε τέσσερα ποτήρια χωρητικότητας 200 γρ. Γαρνίρουμε με μια κουταλιά κρέμα και ξύσμα λεμόνι.

 

9. Παγωτό φράουλα: Αναμειγνύουμε στο μπλέντερ, 3 κούπες φράουλες με από 1/2 χυμό λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε 1 1/2 κούπα σαντυγί και 2 κ.γ. εκχύλισμα βανιλίνης στο κάδο του μίξερ. Το αφήνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Έπειτα, προσθέτουμε σταδιακά 400 γρ ζαχαρούχο γάλα και το δουλεύουμε στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα πολύ πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα με τις φράουλες, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.

 

10. Γλύκισμα με φράουλα-μπανάνα: Σ’ ένα μικρό μπωλ, διαλύουμε σε βραστό νερό 1 πακέτο ζελέ φράουλας χωρίς ζάχαρη. Το αφήνουμε για 10΄να κρυώσει. Βάζουμε το ζελέ και 6 παγάκια στο μπλέντερ. Το δουλεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα παγάκια. Προσθέτουμε τις μπανάνες, δουλεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Το μοιράζουμε σε 4 πιάτα για επιδόρπιο. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 30' μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ. Γαρνίρουμε με 1 κ.σ. σαντυγί και φρέσκες φράουλες.

 

11. Ινδικό ρόφημα γιαουρτιού με φράουλες: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ, 1 κιλό φράουλες  μαζί με 3/4 κούπας γιαούρτι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. μέλι, παγάκια και δουλεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα παγωμένο ρόφημα. Σερβίρουμε σε ποτήρι και πασπαλίζουμε το ρόφημα με κάρδαμο.

 

12. Σορμπέ με φράουλες και μέλι: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 500 γρ. φράουλες. Περνάμε τον πολτό από τούλι για να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Προσθέτουμε 1/4 της κούπας μέλι, 1 κ.σ. βότκα και χυμό από 1 λεμόνι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καταψύχουμε το μείγμα. Όταν το μείγμα παγώσει καλά, το μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της μηχανής.

 

13. Ξυλάκια γρανίτας φράουλα-γιαούρτι: Σε μια μπασίνα, αναμειγνύουμε 500 γρ. φράουλες με 1/4 της κούπας ζάχαρη. Το αφήνουμε για περίπου 20΄ ώστε να μουλιάσουν καλά οι φράουλες και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Οι φράουλες θα μαλακώσουν και θα γίνουν σιρόπι. Μεταφέρουμε τις φράουλες σε μπλέντερ, προσθέτουμε 1 κ.γ. χυμό λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα πολτό. Προσθέτουμε 1 κούπα γιαούρτι και αναμειγνύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμες γρανίτας και τις αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 8 ώρες. Για να βγάλουμε τα ξυλάκια από τις φόρμες, τις βρέχουμε με ζεστό νερό τραβώντας απαλά το ξυλάκι.

Οι παραπάνω ιδέες ήταν μόνο λίγες έξυπνες και γρήγορες επιλογές ανάμεσα σε δεκάδες τρόπους χρήσης της λατρεμένης φράουλας. Δοκιμάστε κάποιες ή όλες και μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες σας για δημιουργικές συνταγές με βάση τη φράουλα! Η άνοιξη είναι εδώ για τα καλά και μαζί οι φράουλες που μας δίνουν χρώμα και κέφι στην καθημερινότητά μας!