15 μυστικά για τον καφέ για τους λάτρεις του που θέλουν να τα ξέρουν όλα
Στο COOZINA συγκεντρώσαμε άγνωστες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσάς που είστε λάτρεις του καφέ, του δημοφιλέστερου ροφήματος ολόκληρου του πλανήτη, και δη των Ελλήνων που καταναλώνουμε ετησίως 23.000 τόνους.
Χαλαρώστε πίνοντας για μια ακόμη φορά τον αγαπημένο σας καφέ και διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί. Είμαστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε με τα όσα θα μάθετε!

1. Χορεύτριες κατσίκες

Οι πρώτοι που παρατήρησαν την επίδραση της καφεΐνης ήταν οι Αιθίοπες βοσκοί περί το 800 μ.χ. Καθώς έβλεπαν τις κατσίκες τους να ζωηρεύουν και να «χορεύουν» μετά από τη βρώση των καρπών καφέ.

2. Αρχικά τον μασούσαμε

Αφρικανικές φυλές αναμίγνυαν τον καρπό καφέ με λίπος για να δημιουργήσουν βρώσιμες ενεργειακές «μπάλες».

3. Ισλάμ

 Το Ισλάμ, με την άνοδο του, ενίσχυσε την δημοτικότητα του καφέ.Στη συγκεκριμένη θρησκεία απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές αποτελεί ένα αποδεκτό ρόφημα.

4. Ζώνη του καφέ

Αλλιώς Ζώνη του Κόκκου. Είναι η περιοχή ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στον Αιγόκερω, όπου εκεί καλλιεργείται όλος ο καφές του πλανήτη. Στη Βραζιλία παράγεται το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ, δεύτερη έρχεται η Κολομβία και τρίτο το Βιετνάμ. Η Χαβάη είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που παράγει καφέ.

5. Καφεαπαγόρευση

Ούτε μια, ούτε δύο,  αλλά πέντε φορές απαγορεύτηκε ανά τους αιώνες ο καφές:
  • Το 1511 στη Μέκκα γιατί οι αρχές πίστευαν πως ενισχύει τη ριζοσπαστική σκέψη.
  • Το 16ο αιώνα οι κληρικοί προσπάθησαν να τον καταργήσουν γιατί πίστευαν πως ήταν «σατανικός».
  • Το 1675 , ο Βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε τα καφέ, με τον ισχυρισμό πως ήταν χώροι συνάθροισης ανθρώπων που συνωμοτούσαν εναντίον του.
  • Το 1746 η Σουηδική κυβέρνηση τον κήρυξε παράνομο και απαγόρευσε ακόμη και τα περιφερειακά του, κούπες και πιατάκια.
  • Το 1777 ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας εξέδωσε μανιφέστο για την ανωτερότητα της μπύρας έναντι του καφέ, γιατί πίστευε πως παρεμπόδιζε την κατανάλωση μπύρας στη χώρα του.

6. Arabica-Robusta

Το 70% του πλανήτη καταναλώνει καφέ Arabica, ο οποίος έχει ήπια γεύση και αρωματική. Το υπόλοιπο 30% καταναλώνει Robusta, ο οποίος έχει πιο πικρή γεύση αλλά περιέχει 50% περισσότερη καφεΐνη από τον Arabica.

7. Ο καφές είναι δέντρο

Αυτά τα δέντρα μπορούν να φτάσουν και τα 10 μέτρα. Καλλιεργούνται όμως μέχρι τα 3 μέτρα για να γίνεται πιο εύκολα η συγκομιδή τους.

8. Ρώγα

Ο κόκκος του καφέ είναι ο σπόρος που βρίσκεται μέσα σε μια κατακόκκινη ρώγα.

9. Δεύτερη θέση

Ο καφές είναι το δεύτερο κατά σειρά εμπορεύσιμο είδος μετά το λάδι.

10. Πράσινος κόκκος

Οι κόκκινες ρώγες του καφέ μαζεύονται, αποξηραίνονται και ξεφλουδίζονται για να μείνει ο πράσινος κόκκος.

11. Ψήσιμο

Αφού φτάσει στον προορισμό του ανά τον πλανήτη, ο κόκκος ψήνεται περίπου στους 250 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο κόκκος «σκάει» και διπλασιάζεται σε μέγεθος. Έπειτα από λίγα ακόμη λεπτά «σκάει» για μια ακόμη φορά. Μετά το δεύτερο σκάσιμο ξέρουμε πως ο καφές είναι έτοιμος.

12. Ο George Washington ανακάλυψε τον στιγμιαίο καφέ.

Ένας Βέλγος χημικός, κάτοικος Γουατεμάλας ονόματι George Washington ανακάλυψε τον στιγμιαίο καφέ το 1906.

13. Espresso

Δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος κόκκου, ψησίματος ή χαρμανιού. Espresso είναι ο τρόπος παρασκευής του καφέ: δουλεύεται υπό πίεση, καυτό νερό με καλοαλλεσμένο καφέ,

14. Americano

Ο όρος «Americano» προέρχεται από τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπιναν espresso νερωμένο για να διαλυθεί η δυνατή του γεύση.

15. Καφεΐνη

Πως δουλεύει:
Στον εγκέφαλό μας υπάρχει η «αδενοσίνη» που συνδέεται με συγκεκριμένα αισθητήρια νεύρα. Όταν αυτά τα δύο ενωθούν, αρχίζουμε να νιώθουμε υπνηλία. Όμως με την εμφάνισή της η καφεΐνη προσκολλάται στα αισθητήρια νεύρα και εμποδίζει την ένωσή τους με την αδενοσίνη. Ο βλεννογόνος αδένας αντιλαμβάνεται αυτή την αλλαγή και τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχίζει να στέλνει μηνύματα στους αδένες της αδρεναλίνης να την παράξουν. Επιπλέον η καφεΐνη ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Τέλος, το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης, εξού και ο εθισμός που αναπτύσσουμε στην καφεΐνη.
Αυτά ήταν μόνο λίγα από τα μυστικά του λατρεμένου μας καφέ. Όσον αφορά στα μυστικά για την σωστή παρασκευή καφέ, αυτά είναι τόσα...όσοι και οι άνθρωποι που τον καταναλώνουν, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις.
Απολαύστε υπεύθυνα! 1-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως δεν βλάπτουν την υγείας σας, η υπέρβαση όμως αυτού του ορίου ενέχει κίνδυνο αρρυθμιών και σκλήρυνσης των αγγείων.
Και να θυμάστε πως τα σημαντικότερα! Για έναν απολαυστικό καφέ χρειάζεται να είναι καλής ποιότητας καφέ και να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, από τις μηχανές παρασκευής μέχρι τη σωστή παρουσίασή του κατά το σερβίρισμα.
#ΚΑΦΕΣ-ΤΣΑΙ