Ένας μπαμπού ατμομάγειρας στην κουζίνας σας
Μάθετε πώς να χειρίζεστε με άνεση το μπαμπού ατμομάγειρα και εντάξτε το στις μαγειρικές σας συνήθειες. Δεν είναι μόνο eco friendly και ότι παρασκευάζει υγιεινά και θρεπτικά φαγητά, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο απλός είναι στη χρήση και στο καθάρισμα.
Οι μπαμπού ατμομάγειρες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην Ασία για το μαγείρεμα φαγητού στον ατμό. Αυτό το αρχέγονο μαγειρικό σκεύος έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στη σύγχρονη κουζίνα. Λίγοι όμως φαντάζονται πως το συγκεκριμένο σκεύος μπορεί να έχει πολλαπλές μαγειρικές εφαρμογές. Ακολουθεί ένας οδηγός χρήσης του.
Ο μπαμπού ατμομάγειρας, είναι ένα κυκλικό δοχείο με τρύπες στον πάτο του, που επιτρέπει τον ατμό να περνάει μέσα του και να μαγειρεύει το φαγητό. Το μπαμπού έιναι ένα υλικό ποθ απορροφά την περιττή υγρασία και έτσι τα φαγητά δεν παπαριάζουν.
Θα χρειαστείτε, ένα άλλος σκεύος το οποίο θα περιέχει νερό το οποίο θα βράζει. Το σκεύος μπορεί να είναι ένα wok, ή κάποια κατσαρόλα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι το πλάτος του σκεύους καθώς το μπαμπού θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα μέσα σε αυτό ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης του.
Μπορείτε να τοποθετήσετε απευθείας το φαγητό στον ατμομάγειρα, αλλά κάτι τέτοιο θα κάνει το καθάρισμά του δύσκολο. Επιπλέον δεν θέλετε το μπαμπού να απορροφήσει τις γεύσεις των υλικών και να τις βγάζει μετά στα επόμενα φαγητά που θα φτιάξετε. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, μπορείτε να βάλετε τα υλικά σας σε πιάτο ή μπωλ ή να στρώσετε στο εσωτερικό του μπαμπού διάφορα υλικά. Μερικά από αυτά μπορούν να δώσουν γεύση στο φαγητό σας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να επιλέγετε το κατάλληλο υλικό κάλυψης, για το κατάλληλο φαγητό.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
  • Φύλλα μαρουλιού - Το μαρούλι έχει ουδέτερη γεύση. Απλώστε τα ομοιόμορφα στην εσωτερική επιφάνεια του μπαμπού.
  • Ριζόχαρτο - Κόψτε το σε κυκλικό σχήμα και τοποθετήστε το στο εσωτερικό του μπαμπού.
  • Φύλλα καλαμποκιού-Τα φύλλα αυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, έχουν ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιήστε τα με διάφορους εξωτικούς συνδυασμούς πρώτων υλών.
  • Τουλπάνι - Είναι ένα λεπτό υφασμάτινο κομμάτι, το οποίο εννοείται δεν έχει καμία γεύση και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά μετά από πλύση του.
Σε έναν ατμομάγειρα με δύο επίπεδα μπορείτε να μαγειρεύετε συγχρόνως δύο διαφορετικά φαγητά.

Οδηγίες Χρήσης

  •  Γεμίστε το σκεύος σας, με νερό  λίγο πιο πάνω από τη μέση και βράστε το.
  • Τοποθετήστε τον ατμομάγειρα πάνω στο σκεύος.
  • Γεμίστε τον ατμομάγειρα με τις πρώτες ύλες που θέλετε να μαγειρέψετε (κομμένες ή ολόκληρες) και σκεπάστε τον με το καπάκι του.
  • Εφόσον έχετε παραπάνω από ένα διαφορετικό υλικό, τοποθετήστε το ένα μπαμπού πάνω από το άλλο και κλείστε με καπάκι το τελευταίο.
  • Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του τα υλικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να είναι έτοιμα και πάνω πάνω αυτά που χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αφαιρείτε το καπάκι του αρχιμάγειρα ώστε ο καυτός ατμός να μην έρθει πάνω σας.
  • Χρησιμοποιήστε κουτάλες ή άλλα εργαλεία (ξύλινα ή από μπαμπού κατά προτίμηση) για να μην καείτε και καταστρέψετε το μπαμπού.
  • Μην αφήνεται το νερό στο σκεύος να εξατμιστεί καθώς δεν θέλετε να μαυρίσει το μπαμπού από τη θερμότητα. Ένας καλός τρόπος για να μην το ξεχνάτε, είναι να τοποθετήσετε ένα κέρμα στον πάτο του σκεύους που βρίσκεται στη φωτιά, όταν το νερό σωθεί, το κέρμα θα αρχίσει να αναπηδάει.

Συντήρηση

  • Έπειτα από κάθε χρήση, βυθίστε τον ατμομάγειρα σε ζεστό σαπουνόνερο.
  • Μην τον αφήσετε όμως να μείνει για πολύ στο νερό και να μουλιάσει.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό βέτεξ για τους επίμονους λεκέδες, ποτέ σύρμα!
  • Μην τον πλένετε στο πλυντήριο πιάτων.
  • Φροντίστε πως έχει στεγνώσει καλά, πριν τον αποθηκεύσετε.
  • Μην τον τοποθετείτε σε μέρος με υγρασία γιατί θα μουχλιάσει.

Χρήσεις

  • Βοηθά στη διατήρηση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων διαφόρων υλικών όπως, ψάρι, κρέας και ειδικά των λαχανικά τα οποία παραμένουν ζωντανά και διατηρούν το χρώμα, το σχήμα και τη γεύση τους.
  • Μπορεί να διατηρήσει ζεστό το φαγητό που θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους.
  • Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το σερβίρισμα του φαγητού στο τραπέζι καθώς είναι ένα πολύ όμορφο σκεύος.
  • Μπορείτε να ζεστάνετε φαγητά. Απλά τυλίξτε τα σε μια καθαρή πετσέτα ή τοποθετήστε τα σε πιάτο και τοποθετήστε τα μέσα στον ατμομάγειρα, πάνω από το νερό που βράζει, μέχρι να ζεσταθούν.
  • Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εναλλακτική φρουτιέρα ή κουτί αποθήκευσης υλικών.
Θα χρειαστείτε μόνο λίγες μέρες μέχρι να καταλάβετε πόσο βολικός και χρήσιμος είναι ένας ατμομάγειρας από μπαμπού, αφού θα σας γλυτώσει από περιττά σκεύη, θα κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου καθώς θα έχετε το νου σας μόνο σε ένα σκεύος στο οποίο θα μαγειρεύετε διαφορετικά φαγητά μαζί.
Τέλος, να θυμάστε πως οι αγνές πρώτες ύλες επεξεργασμένες με ήπιο τρόπο, έχουν σαν αποτέλεσμα γευστικό, θρεπτικό φαγητό που θα σας γεμίσει ενέργεια και ζωντάνια.
#ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ