Γνωρίστε 6 ειδικά εργαλεία μαγειρικής που σας λύνουν τα χέρια

Στο COOZINA θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων εργαλείων με διάφορες εφαρμογές στην κουζίνα, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες μάγειρες-ζαχαροπλάστες. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά 6 από αυτά.


1) Rice cube

Ένα εργαλείο που πραγματικά ήρθε για να λύσει τα χέρια στους απανταχού λάτρεις του sushi και όχι μόνο! Αυτό το πολύ απλό τόσο στη μορφή, όσο και στη χρήση εργαλείο, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να φτιάξει το δικό του sushi εύκολα και γρήγορα. Δεν χρειάζεται η χρήση κάποιου ειδικού μπαμπού ρολαρίσματος, ακόμη και χωρίς τη χρήση του Nori (φύκι ελληνιστί). Το μόνο που χρειάζεται είναι ρύζι από την οικογένεια των sticky και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε, από λαχανικά και φρούτα μέχρι ψάρι και κρέας.
Όλα γίνονται με τρεις απλές κινήσεις! Βάζουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά σε στρώσεις στο κενό, μετά πιέζουμε όλες τις πλευρές ώστε να σχηματιστεί ένας κύβος και έπειτα ξεφορμάρουμε. Για τέλειο αποτέλεσμα κύβου καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λίγη λιπαρή ουσία που θα βοηθήσει το ρύζι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να μην το ξεχειλίζετε με τα υλικά για να καταφέρετε καλύτερη ομοιομορφία. Επίσης, όσο πιο κολλώδες είναι το ρύζι τόσο πιο εύκολη η κατασκευή. Επίσης, η ποσότητα του ρυζιού καλό είναι να υπερβαίνει αυτή των υπολοίπων υλικών για την καλύτερη συνοχή και διατήρηση του σχήματος.
Το ρεπερτόριό του δεν περιορίζεται μόνο στα υλικά του sushi, καθώς το σιμιγδάλι, το τυρί, η πατάτα, ο κιμάς, οι φακές, το κριθαράκι, το ριζότο, το μείγμα για brownies, το βούτυρο, η ινδική καρύδα και η σοκολάτα είναι μόνο μια ιδέα από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κυβοειδή γλυκά, finger food καθώς και amuse bouche ως εντυπωσιακά ορεκτικά στο γεύμα σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα rice cube, όρεξη και φαντασία για να παίξετε με τα χρώματα, τα υλικά και τις γεύσεις για να δημιουργήσετε γευστικές και ευπαρουσίαστες λιχουδιές.
Επίσης, θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο δώρο για παιδιά και να τα μυήσει στη μαγεία της δημιουργικής μαγειρικής, καθώς και στην υγιεινή διατροφή. Είναι ιδανικό και για όλη την οικογένεια, για ξέγνοιαστες στιγμές παιχνιδιού και χαράς.
Το rice cube εφευρέθηκε από τον chef Ross Paten σε μια προσπάθειά του να εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή του Αυστραλιανού masterchef και έκτοτε το έχει κατοχυρώσει ως δική του πατέντα, κάνοντας υψηλές πωλήσεις σε όλη την υφήλιο. Το rice cube καθαρίζεται πολύ εύκολα και είναι κατασκευασμένο από ασφαλές και100% ανακυκλώσιμο υλικό.

2) Φλόγιστρο υγραερίου

Το φλόγιστρο είναι ένα εργαλείο που έχει εφαρμογή τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Πριν από χρόνια ήταν μόνο στα χέρια προνομιούχων επαγγελματιών που κρατούσαν καλά κρυμμένα τα «μυστικά» των συνταγών στις οποίες το χρησιμοποιούσαν. Πριν εφευρεθεί, η μόνη επιλογή που είχαν ήταν είτε η χρήση πυρακτωμένου σίδερου,είτε η χρήση ενός αναμμένου κεριού με πάντα τον κίνδυνο της επίγευσης λιωμένου κεριού. Μετά από τόση ταλαιπωρία, ήταν λογικό πως δεν θα παρέδιδαν τα όπλα τους στον οποιονδήποτε τόσο εύκολα. Χωρίς το φλόγιστρο, οι όροι γκρατινέ, καραμελωμένη μαρέγκα, creme brulee ή crema catalana δεν θα υπήρχαν στα μαγειρικά τεφτέρια.
Για καλή μας τύχη, σήμερα με την ύπαρξη του φλογίστρου χειρός, που είναι πλέον προσιτό στον κάθε κουζινόφιλο, είμαστε σε θέση να παρασκευάζουμε όλες αυτές τις μυστηριώδεις συνταγές. Μερικές από τις εφαρμογές του είναι: ξεφορμάρισμα παγωμένων υλικών από λαμαρίνες και καψάλισμα των περιττών τριχών από κυνήγια καθώς και εναπομείναντων φτερών πτηνών. Επίσης, εξωτερικό ψήσιμο λαχανικών για την ευκολότερη αποφλοίωσή τους, όπως στην περίπτωση της παρασκευής πουρέ μελιτζάνας που η φλούδα της αφαιρείται έπειτα από το πέρασμά της από δυνατή φωτιά. Καραμέλωμα διαφόρων επιφανειών σε γλυκές παρασκευές, σε μεγάλα κομμάτια κρέατος που θέλουμε να αποκτήσουν περισσότερο χρώμα στο εξωτερικό τους με το εσωτερικό του όμως να παραμείνει ανέπαφο, σε σουφλέ ή σε παρασκευές με τυριά που θέλουμε να λιώσουν εξωτερικά αποκτώντας σκληρή κρούστα. Τέλοςστο επιφανειακό ψήσιμο της μαρέγκας που απλώνουμε πάνω από γλυκά, όπως στην κλασική μας lemon pie, για την ανάδειξη της γεύσης και των αρωμάτων της.
Ξαναγεμίζεται πανεύκολα όπως οι αναπτήρες, με φιάλη υγραερίου που θα βρείτε σε όλα τα περίπτερα και σουπερ μάρκετ, έχει κλείδωμα ασφαλείας και καθαρίζεται γρήγορα με ένα υγρό πανάκι.

3) Εργαλεία σκαλίσματος και διακόσμησης

Η διακοσμητική γαστρονομία έχει αγγίξει τα όρια της τέχνης μέσω της τεχνικής εφαρμογής του σκαλίσματος. Πρόκειται για γλυπτική με πρώτες ύλες τα βρώσιμα υλικά και έχει τις ρίζες της στην Κίνα του 7ου αιώνα.
Μια πολύ καλή επιλογή για επαγγελματίες, αλλά και για όσους αγαπούν τη γαστρονομία και θα ήθελαν να ασχοληθούν με το σκάλισμα. Η απόκτηση βασικών εργαλείων σκαλίσματος που σε συνδυασμό με κάποια εκπαιδευτικά βιβλία, ή βίντεο ή και σεμινάρια, θα αποτελούσαν μια πολύ καλή επιλογή για αυτούς που θέλουν να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τη μαγική τεχνική του σκαλίσματος:
  • Τhai knife: χρησιμοποιέιται για τη δημιουργία των λεπτομερειών στο σκάλισμα - έχει λεπτή και πολύ αιχμηρή λεπίδα
  • Μαχαίρι «παπαγαλάκι»: χρησιμοποιείται για κοπές και αποφλοίωση. Είναι αιχμηρό μαχαίρι με κυρτή λεπίδα και το μέγεθος του ποικίλει.
  • Εργαλεία «U» «V» «W»: χρησιμοποιούνται για σχηματισμό πέταλων λουλουδιών και είναι από αιχμηρό μέταλλο σε σχήμα u,v,w
  • Μαχαίρι Zig-Zag: χρησιμοποιείται για τους κυματοειδής σχηματισμούς
  • Παριζιεν: χρησιμοποιείται για σφαιρικά σχήματα
  • Masat: χρησιμοποιείται για το τρόχισμα των λεπίδων των εργαλείων
Για την καλύτερη συντήρησή τους συνίσταται καλό πλύσιμο και στέγνωμα μετά τη χρήση τους. Επίσης, χρειάζονται και καλό ακόνισμα, καθώς όσο πιο κοφτερά τα εργαλεία, τόσο πιο εύκολο το σκάλισμα και πιο ακριβές το αποτέλεσμα.

4) Χειροκίνητος λουκανοποιητής

Φήμες λένε πως το λουκάνικο είναι ανθυγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα τυποποιημένα λουκάνικα περιέχουν πολλά πρόσθετα συντηρητικά, τεχνητά βελτιωτικά γεύσεων και χρωστικές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Τα σπιτικά παρασκευασμένα λουκάνικα με καλής ποιότητας κρέατος είναι απολύτως ακίνδυνα για την υγεία μας, καθώς και ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης κρέατος. Τα υλικά που θα χρειαστείτε αλλάζουν ανάλογα με τη συνταγή. Κιμάς (από οποιοδήποτε ζώο), μπαχαρικά, μυρωδικά, λαχανικά, φυσικό ή συνθετικό (από κυτταρίνη ή κολλαγόνο) έντερο. Η παρασκευή τους είναι απλή και ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε περιορίζεται σε σκεύη για τα υλικά και ένα λουκανοποιητη. Τον κιμά μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τον κρεοπώλη, εφόσον δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε μια κιμαδομηχανή.
Και για να ξεκινήσετε δουλειά, ακολουθεί το μείγμα για λουκάνικο με πορτοκάλι
  • 5 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη, περασμένη από τη χονδρή κοπή
  • 1 κιλό χοιρινό λίπος, περασμένη από τη χονδρή κοπή
  • 80 γρ. αλάτι θαλασσινό
  • 1 κοφτό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • φλούδες από 3 μεγάλα και ακέρωτα πορτοκάλια (μαζί με ένα λεπτό στρώμα από το λευκό μέρος), πολύ καλά ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κουταλιά ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1 κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο
  • χυμός από 1½ πορτοκάλι
  • 1 κιλό έντερα

5) Σύριγγα αρωματισμού

Άλλο ένα πολύ εξειδικευμένο εργαλείο, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από επαγγελματίες, είναι η σύριγγα αρωματισμού γλυκών και αλμυρών παρασκευών. Αν έχετε βαρεθεί το στεγνό και πολλές φορές άνοστο ψητό φούρνου, με τη βοήθεια του εργαλείου αυτού θα μπορέσετε να του προσθέσετε γεύση και άρωμα. Απλά γεμίζετε τη σύριγγα με όση ποσότητα σάλτσας, ζωμού, μείγματος καρυκευμάτων ακόμη και αρωματικού μείγματος και με τη βοήθεια του μετρητή υπολογίζετε την ακριβή δοσολογία του. Στη συνέχεια, τρυπάτε το επιφανειακό στρώμα του κρέατος για να το εμπλουτίσετε σε βάθος με γεύση και αυτό θα απλωθεί ομοιόμορφα με το ψήσιμο. Εκτός αυτού, μπορείτε εύκολα να μαρινάρετε κρέας και ειδικά με πέτσα όπως είναι το κοτόπουλο. Το αρωματικό μείγμα μπορεί να εισχωρήσει με τη βοήθεια της βελόνας της σύριγγας, κάτω από την πέτσα του και να της δώσει ένα ακόμη πιο τραγανό και γευστικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, η σύριγγα αρωματισμού είναι πολύ χρήσιμη και σε παρασκευές γλυκών με γέμιση. Τα κρουασάν είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, τα οποία μπορούμε να γεμίσουμε εσωτερικά με λιωμένη σοκολάτα, μαρμελάδα ή σιρόπι. Αύτο μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα, απλά και με ακρίβεια γραμμαρίων, χωρίς να διαλύσουμε το σχήμα τους. Άλλες γλύκες παρασκευές στις οποίες έχει εφαρμογή είναι τα muffins, το υγρό κέικ, το εκλέρ, τα ντόνατς και πολλά ακόμη.
Πρόγονος της μαγειρικής σύριγγας ήταν η λαρδοβελόνα, μια αιχμηρή μεταλλική βελόνα με την βοήθεια της οποίας προστίθεντο λαρδί (χοιρινό λίπος) βαθιά στη μάζα μεγάλων κομματιών κρέατος. Αυτό γινόταν για να αποφευχθεί το στέγνωμα τους μετά από πολύωρο ψήσιμο.

6) Διαχωριστής αυγού

Για πολλούς ο διαχωρισμός του ασπραδιού από τον κρόκο ενός αυγού είναι ένα ταχυδακτυλουργικό, γιατί όσες φορές και αν έχουν επιχειρήσει...ποτέ δεν είχε το σωστό αποτέλεσμα. Εδώ που τα λέμε, μετά το διαχωρισμό, σπάνια μένει το ασπράδι χωρίς υπολείμματα κρόκου και χωρίς μικρά τσοφλάκια. Επίσης, τα χέρια μας βρωμάνε αυγουλίλα και τελικά η μαρέγκα δεν φούσκωνει όσο θα έπρεπε γιατί έχει και κροκάδια μέσα.
Με το διαχωριστή αυγού, αυτή η επίπονη διαδικασία είναι παρελθόν. Χάρη στην ειδική εγκοπή που διαθέτει, μπορεί να σταθεί σε διάφορα σκεύη, ακόμη και σε ποτήρια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σπάσουμε το αυγό και να αφήσουμε το εσωτερικό του να χυθεί μέσα στον διαχωριστή. Ο κρόκος θα παραμείνει στο βαθούλωμα του κέντρου και το ασπράδι θα πέσει από τα πλαινά κενά.
Η παρασκευή μαρέγκας, αυγολέμονου και πλούσιων κέικ, με τη βοήθεια αυτού του πρωτοποριακού εργαλείου είναι πλέον παιχνίδι. Θα το λατρέψουν άνθρωποι οι οποίοι ακολουθούν διατροφή μυϊκής ενδυνάμωσης και καταναλώνουν καθημερινά πολλά ασπράδια, καθώς θα εξοικονομήσουν χρόνο και κόπο αφού δεν θα προσπαθούν πια να κάνουν τον διαχωρισμό αφήνοντας στο μισό τσόφλι τον κρόκο και στο άλλο το ασπράδι!
Επιπλέον άλλος ένας λόγος διαχωρισμού των ασπραδιών από τον κρόκο είναι το γεγονός πως οι γλυκές παρασκευές από ασπράδια αυγών είναι πολύ υγιεινές, καθώς τα τελευταία αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεινών και υδατανθράκων χωρίς να έχουν λιπαρά. Δοκιμάστε λοιπόν άφοβα και τις τρεις βερσιόν της μαρέγκας γαλλική, ελβετική και ιταλική και αποφασίστε ποια ταιριάζει περισσότερο στον ουρανίσκο σας!
#ΕΡΓΑΛΕΙΑ