Κρύες σούπες: 5 συνταγές που θα σας κάνουν να τις βάλετε στο πρόγραμμά σας
Η σούπα είναι από τα πλέον παρεξηγημένα φαγητά, ειδικά στη χώρα μας. Έχει ταυτιστεί είτε με επίσημα δείπνα που συνήθως περιέχουν βαρετά φαγητά, είτε με το φαγητό νοσοκομείου, που είναι επίσης άγευστο. Ωστόσο αποτελεί ένα πιάτο εν δυνάμει πλούσιο σε βιταμίνες, πολύ τονωτικό για τον οργανισμό και με τη δυνατότητα πολλών γευστικών παραλλαγών. Γεγονός που το καθιστά άκρως ενδιαφέρον και από μαγειρικής, δημιουργικής άποψης.
Επιπλέον οι περισσότεροι, όταν ακούμε τη λέξη σούπα, αμέσως στο μυαλό μας σχηματίζεται η εικόνα ενός αχνιστού πιάτου. Αγνοούμε ίσως την ύπαρξη πολλών εξαιρετικών κρύων πιάτων σούπας τα οποία είναι ιδανικά για κατανάλωση ειδικά κατά τη θερινή εποχή που διανύουμε, καθώς ενυδατώνουν τον οργανισμό και του χαρίζουν ενέργεια χωρίς την αίσθηση βάρους. Ακόμη μπορούν άνετα να μεταφερθούν σε θερμός όπου θα διατηρηθούν φρέσκα και κρύα, έτοιμα για κατανάλωση στην πεζοπορία, στο ταξίδι, στην παραλία κτλ.

Γκασπάτσο

Υλικά για 6:
2 κονσέρβες με ντομάτα κονκασέ
2 κούπες παγάκια
1 μέτριο αγγούρι
½ κόκκινη πιπεριά κέρατο
½ ξερό κρεμμύδι κόκκινο
½ πιπεριά jalapeno ή τσίλι
1 σκελίδα σκόρδο
¼ κούπας ελαιόλαδο
½ κ.γ. τριμμένο κύμινο
1 κ.γ. Worcestershire σος
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. χοντροαλεσμένο πιπέρι
1 λάιμ
Φύλλα φρέσκου βασιλικού για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
1.       Σουρώνουμε τις ντομάτες κονκασέ. Σε μια μπασίνα με το σουρωμένο χυμό ρίχνουμε τα παγάκια.
2.       Κόβουμε το αγγούρι, την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στις ντομάτες κονκασέ. Ξεσποριάζουμε και κόβουμε την πιπεριά jalapeno και το σκόρδο. Τα προσθέτουε κι αυτά, μαζί με το κύμινο, το ελαιόλαδο, την Worcestershire σος, το αλατοπίπερο καθώς και το χυμό λάιμ.
3.       Μεταφέρουμε 2 κούπες από το μείγμα των κομμένων λαχανικών στο μπλέντερ, μαζί με το ζουμί από τις ντομάτες, όσα παγάκια δεν έλιωσαν και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε άλλη μια κούπα με πάγο και αναδεύουμε καλά.
4.       Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια, (χωρίς τα παγάκια). Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Σούπα βελουτέ πατάτα-πράσσο

Υλικά για 6:
3 κούπες ζωμό κότας η λαχανικών
3 κ.σ. βούτυρο χωρίς αλάτι
4 πράσα
½ κ.γ. αλάτι
Σχοινόπρασο
3 κούπες πατάτες σε λεπτά φετάκια
2 κούπες παγάκια
2 κούπες κρέμα γάλακτος
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1.       Προσθέτουμε μια κούπα ζωμό σε μια μεγάλη μπασίνα (να χωράει 7 κούπες σούπα) και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
2.       Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά. Παράλληλα πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, τα πράσα στο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε ταψί και στο φούρνο, για περίπου 4’, μέχρι να πάρουν χρώμα.
3.       Ζεσταίνουμε καλά τον υπόλοιπο ζωμό. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και το αλάτι στα πράσα με τις πατάτες. Ανακατεύουμε για περίπου 2’ μέχρι να μαλακώσουν κι άλλο.
4.       Βγάζουμε το ζωμό από το ψυγείο και μαζί με τις μισές πατάτες πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωμένη μπασίνα και προσθέτουμε τα παγάκια.
5.       Μεταφέρουμε τις υπόλοιπες πατάτες, τα πράσα και τον υπόλοιπο ζωμό στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα παγάκια. Σερβίρουμε με γαρνιτούρα ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Σούπα βελουτέ με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και γιαούρτι

Υλικά για 6:
1 βάζο ψητές πιπεριές Φλωρίνης
1 κοσνέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κούπα γιαούρτι
¼ κούπας φρέσκο βασιλικό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
4 κούπες παγάκια
Εκτέλεση:
1.       Σε μια μεγάλη μπασίνα προσθέτουμε τις πιπεριές με το ζουμί τους, τις ντομάτες κονκασέ με το χυμό τους, το γιαούρτι, το βασιλικό και το αλατοπίπερο.
2.       Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο μείγμα.
3.       Βάζουμε το 1/3 από το μείγμα με τις πιπεριές στο μπλέντερ με το 1/3 από τα παγάκια και πολτοποιούμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία σε δόσεις.
4.       Σερβίρουμε με γαρνιτούρα το βασιλικό.

Σούπα βελουτέ πεπόνι

Υλικά για 2:
2 κούπες γιαούρτι
¼ κούπας γάλα
1 κούπα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
1 μέτρο πεπόνι
2 κ.σ. χυμό λάιμ
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση:
1.       Σε μια μπασίνα προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, , τη μέντα, σουρώνουμε τα υγρά.
2.       Σε μια άλλη μπασίνα τρίβουμε το πεπόνι, προσθέτουμε το χυμό λάιμ, το πιπέρι καγιέν,
3.       Ψύχουμε και τις δύο μπασίνες.
4.       Για να σερβίρουμε αναμειγνύουμε το μείγμα με το γιαούρτι με το μείγμα πεπόνι.
5.       Γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Σούπα βελουτέ σπαράγγι

Υλικά για 2:
5 κούπες ζωμό κότας ή λαχανικών
1 ½ kg σπαράγγια
1 μεγάλη πατάτα σε κύβους
Χυμό λεμόνι (για το σερβίρισμα)
Ελαιόλαδο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
1.       Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ζωμό, τα καθαρισμένα, κομμένα σπαράγγια, την πατάτα σε κύβους, τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10’.
2.       Κρυώνουμε ο μείγμα και πολτοποιούμε σε δόσεις στο μπλέντερ.
3.       Σερβίρουμε με χυμό λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο.
Και μην ξεχνάτε για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα, η ποιότητα, η φρεσκάδα των πρώτων υλών καθώς και ο κατάλληλος εξοπλισμός έχουν τον πρώτο λόγο. Διότι όταν μιλάμε για σούπες βέλουτέ εννοούμε βελούδινη υφή. Υφή που μόνο με το σωστό μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς κόπο.
Μην χάσετε την ευκαιρία! Ανακαλύψτε την κρύα σούπα, παίξτε, δημιουργήστε με τα υλικά και αποκτήστε άλλον ένα πολύτιμο γευστικό-υγειινό σύμμαχο στο μαγειρικό μας οπλοστάσιο.