Μία σάλτσα ζυμαρικών όλο Ελλάδα
Στην σάλτσα μας οι χαρακτηριστικές πρώτες ύλες-της ελληνικής κουζίνας-δεν είναι άλλες από το ελαιόλαδο, την κάππαρη, την ελιά, το κολοκυθάκι, το γιαούρτι και φυσικά τη φέτα. Κάποιες από αυτές -φέτα, ελαιόλαδο (από κάποιες περιοχές), ελιά (κάποιες ποικιλίες), γιαούρτι- έχουν ή αναμένεται σύντομα να πιστοποιηθούν με την ένδειξη Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Που σημαίνει πως πρέπει:
α) Nα κατάγονται από μια συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή.
β) H ποιότητά τους να οφείλεται στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενής φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες.
γ) Να παράγονται, να μεταποιούνται και να επεξεργάζονται στην οριοθετημένη περιοχή.
Δεν θα σας κρατήσουμε άλλο σε αγωνία! Ακολουθεί η συνταγή της απόλυτης ελληνικής σάλτσας. Πανεύκολη και γρήγορη, ιδανική και για αρχάριους!

Υλικά

Κολοκυθάκια (κομμένα σε λωρίδες)
Ελιές (χωρίς τα κουκούτσια)
Κάππαρη
Στραγγιστό γιαούρτι
Φέτα
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη (προαιρετικά)
Μαϊντανό (γαρνιτούρα)

Εκτέλεση

1. Σε καυτή κατσαρόλα , σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κολοκυθάκια ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
2. Προσθέτουμε και σοτάρουμε τις ελιές, την κάππαρη και το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία σκάλα.
4. Ανακατεύουμε γρήγορα για να μην βράσει το γιαούρτι και κόψει, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σπασμένη φέτα. Αν η σάλτσα είναι πολύ δεμένη προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή μακαρονόνερο και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί καλά.
Προσθέτουμε, σε τηγάνι ή σε κατσαρόλα, όση σάλτσα επιθυμούμε μαζί με φρέσκα-ή μη- ζυμαρικά της επιλογής μας (βρασμένα αλ ντέντε)-εμείς επιλέξαμε ταλιατέλες- και ανακατεύουμε καλά ώστε να ρουφήξουν τα μακαρόνια τη σάλτσα. Καλό θα ήταν να μην έχετε κρυώσει τα ζυμαρικά ώστε να βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία βρασμού για να απορροφήσουν καλύτερα τις γεύσεις που τα συνοδεύουν.
Τέλος, σερβίρουμε με φύλλα μαϊντανού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ωμό ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο (σκόρδο + ελαιόλαδο στο μπλέντερ, καλό σούρωμα, αποθήκευση σε μπουκαλάκια) ή λάδι μυρωδικών (ελαιόλαδο + μυρωδικά στο μπλέντερ, καλό σούρωμα, συντήρηση σε μπουκαλάκια στο ψυγείο) και έξτρα σπασμένη φέτα.
Ελπίζουμε να απολαύσετε τη συνταγή μας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα δικά σας σχόλια μαζί με τις προτάσεις σας τόσο για τα ιδανικά συνοδευτικά ζυμαρικών όσο και για οποιαδήποτε άλλη μαγειρική βάση. Μπορείτε επίσης να πάρετε ιδέες από διάφορα πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα βιβλία μαγειρικής που έχουν κυκλοφορήσει οι μετρ του είδους.
Εδώ που τα λέμε λίγη σημασία έχει η καταγωγή της εκάστοτε συνταγής, σημασία έχουν τα γευστικά αποτυπώματα που αυτή αφήνει στον ουρανίσκο μας, ξεκινώντας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπουκιά. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι αγνές-τοπικές πρώτες ύλες, δουλεμένες με το σωστό εξοπλισμό, εγγυώνται αξέχαστα ταξίδια σε απολαυστικά γευστικά μονοπάτια.