Σκέφτεστε να αγοράσετε ψησταριά; Ξεκινήστε από εδώ, τον οδηγό αγοράς του COOZINA

Προκειμένου να επιλέξετε την ψησταριά που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, στο budget και στις γευστικές σας προτιμήσεις, ξεκινήστε δίνοντας λίγο σκέψη στις παρακάτω ερωτήσεις.

  • Πόσο συχνά θέλετε να ψήνετε;
  • Για πόσα άτομα θα ψήνετε;
  • Τι χώρους διαθέτετε;
  • Θα είναι η μοναδική σας ψησταριά;
  • Ποιό το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα;
  • Πόσο ελεύθερο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε;

Οι απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις, θα σας βοηθήσουν στη συνεχεια να διαμορφώσετε μια καλύτερη άποψη για το μέγεθος της ψησταριάς σας, τις σχάρες της, τα χαρακτηριστικά και αξεσουάρ που θα έχει. Η πρώτη, όμως, και σημαντικότερη επιλογή που θα πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τι καύσιμη ύλη θα χρησιμοποιεί η νέα ψησταριά σας: υγραέριο, κάρβουνο ή ηλεκτρικό ρεύμα;

Ψησταριές Υγραερίου

Παρά το γεγονός πως η οικιακή χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια, στην χώρα μας εκτός επαγγελματικής κουζίνας οι ψησταριές υγραερίου έχουν μόνο σχετικά πρόσφατα ξεκινήσει να κατακτούν τους καταναλωτές.

Το ψήσιμο σε αυτές προσφέρει ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα που πλησιάζει αρκετά αυτό του κάρβουνου, ενώ προσφέρουν συγχρόνως και πολλά πλεονεκτήματα που τις κάνουν περισσότερο πρακτικές και εύκολες στη χρήση τους.

 

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές ψησταριές κάρβουνου είναι ότι ανάβουν αμέσως και ότι πιάνουν θερμοκραασία πολύ γρήγορα, συνήθως 10 λεπτά, ενώ παρέχουν και συνεχή ροή καυσίμου. Επίσης η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και της έντασης της φωτιάς βοηθάει στην ακρίβεια του ψησίματος και στον ευκολότερο έλεγχο του αποτελέσματος. Όλη αυτή η ευκολία ουσιαστικά σας λύνει τα χέρια καθώς μπορείτε να ψήνετε όσο συχνά επιθυμείτε, "βρέξει - χιονίσει", χωρίς να σκέφτεστε αν θα λερώσετε τα χέρια σας, αν θα φτάσουν τα κάρβουνα, ενώ ελέγχετε εύκολα την ένταση χωρίς να χρειάζεται να μετακινείτε τα κάρβουνα κάτω από το φαγητό.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η έλλειψη καπνού από τα κάρβουνα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για χρήση σε μπαλκόνια και βεράντες, καθώς δεν υπάρχει ο ενοχλητικός καπνός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους γείτονες όσο και σε εσάς τους ίδιους. Γενικοτερα είναι κατάλληλες για όλους τους χώρους, αφού είναι διαθεσίμες σε όλα τα μεγέθη, καθώς και σε επιτραπέζιες και φορητές. Επίσης, καθαρίζονται πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστεί μετά το ψήσιμο να πλύνετε και τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που ίσως χρειαστεί να κάνατε στην περίπτωση που είχατε μια παραδοσιακή ψησταριά κάρβουνου.

Μια ψησταριά υγραερίου μπορεί να συνοδεύεται από πλευρικές, πολλαπλές εστίες και καυστήρες, θέσεις ψησίματος, αυτόματο σύστημα φωτισμού και ανάφλεξης, βοηθητικές επιφάνειες όπως αναδιπλούμενα ράφια, σύνεργα ψησίματος και πάμπολλα χαρακτηριστικά που την καθιστούν «πολυμηχάνημα», αφού μπορεί από μόνη της να αποτελέσει μια αυτόνομη υπαίθρια κουζίνα.

Το μειονέκτημά τους έγκειται στο γεγονός πως είναι κάπως δυσκίνητες λόγω όγκου και βάρους της μπουκάλας υγραερίου, κάτι όμως που σε πολλές περιπτώσεις αντισταθμίζεται από τις ενσωματωμένες ρόδες. Επιπλέον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν δεν έχετε ελέγξει τα επίπεδα υγραερίου να σας τελειώσει στη μέση του ψησίματος, κάτι όμως που διορθώνεται εύκολα με ένα απλό τηλεφώνημα σε κάποιον επαγγελματία ο οποίος θα σας την αντικαταστήσει στο άψε σβήσε ή ακόμη καλύτερα έχοντας στον χώρο σας φυλαγμένη μια εφεδρική μπουκάλα υγραερίου. Ενδεικτικά με μια μπουκάλα των 10 kg υγραερίου μπορείτε να βγάλετε περίπου 4-6 μήνες ψησίματος, σε περίπτωση βέβαια μη συνεχούς χρήσης μπορεί να σας κρατήσει πολύ παραπάνω, πχ 12-24 μήνες.

Ψησταριές κάρβουνου

Είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους πως το ψήσιμο στα κάρβουνα προσφέρει ένα αξεπέραστο γευστικό αποτέλεσμα λόγω του καπνίσματος του κρέατος από τους καπνούς που προέρχονται από την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Το ψήσιμο, βέβαια, σε ψησταριές κάρβουνου προϋποθέτει την ύπαρξη χρόνου και αρκετού χώρου, γι αυτό και δεν προτιμούνται για συχνή χρήση. Χρόνο μεν για να αγοράσετε τα κάρβουνα, να τα ανάψετε και να τα «ταΐζετε». Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου ένα μισάωρο από τη στιγμή που θα ανάψετε το προσάναμμα για τα κάρβουνα, μέχρι να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Θα χρειαστείτε δε και χώρο για να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη πυρκαγιά από ανάφλεξη κάποιου αντικειμένου, λόγω περιορισμένου χώρου κινήσεων και άνεσης χειρισμού της φωτιάς.

Ο υπολογισμός της ποσότητας στα κάρβουνα είναι πολύ σημαντικός. Αν δεν έχετε υπολογίσει καλά τα κάρβουνα και είναι λίγα θα σβήσουν και το φαγητό θα μείνει μισοψημένο ή στην περίπτωση που είναι πολλά το φαγητό θα καεί εξωτερικά και μέσα θα είναι ωμό. Επιπλέον, ενώ αρχικά η συγκεκριμένη ψησταριά μοιάζει ως η πιο οικονομική επιλογή, μακροπρόθεσμα μπορεί να κοστίσει πιο ακριβά αφού απαιτείται αρκετή κατανάλωση κάρβουνου και άλλων υλικών ανάφλεξης. Ο καθαρισμός είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος στο ψήσιμο στα κάρβουνα, αφού η μαυρίλα από τα κάρβουνα επιμένει και ο χώρος μας χρειάζεται άμεσο καθάρισμα με άφθονο νερό και ειδικά καθαριστικά για λίπη.

Οι ψησταριές υγραερίου κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, οι ψησταριές κάρβουνου, πιο ενδιαφέρουσα

Φυσικά τα όποια μειονεκτήματα είναι ψιλά γράμματα για του παραδοσιακούς καλοφαγάδες που βλέπουν το ψήσιμο «χομπίστικα» και δεν θα αλλάζαν την αξεπέραστη γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα με τίποτα στον κόσμο, καθώς θεωρούν πως παρά την όποια ταλαιπωρία η ικανοποίηση που απολαμβάνουν είναι ασυναγώνιστη. Άλλωστε, οι σύγχρονες ψησταριές κάρβουνου που θα βρείτε στο COOZINA παρουσιάζουν πολλές καινοτομίες που ελαχιστοποιούν τα παραπάνω προβλήματα και κάνουν την απόλαυσή τους πιο προσιτή από ποτέ. Επίσης, οι έμπειροι ψήστες θα σας πούνε ότι με τα κάρβουνα επιτυγχάνουν έναν καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο, αφού μπορούν να τα μετακινούν με ακρίβεια όπου θέλουν και να ελέγχουν έτσι την ένταση και τη θερμοκρασία. Επισης, οι ψησταριές κάρβουνου είναι σχεδόν πάντα πιο ελαφριές, ενώ συνήθως μετακινούνται και αποθηκεύουνται πολύ εύκολα.

Ηλεκτρικές ψησταριές

Οι ψησταριές που τροφοδοτούνται με ρεύμα είναι οι πιο εύκολες στη χρήση και μπορούν κατά γενική ομολογία να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε χώρο, λόγω της έλλειψης της κάπνας κατά το ψήσιμο και του μικρού χώρου που καταλαμβάνουν.

Οι ηλεκτρικές ψησταριές ανάβουν πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ διαθέτουν ρυθμιστή θερμοκρασίας για τον πλήρη έλεγχο του μαγειρέματος. Ακόμη δεν χρειάζονται κάποια καύσιμη ύλη, πέραν από μια υποδοχή μπρίζας, γεγονός που τις καθιστά την πιο εύκολη λύση. Είναι πολύ απλές στη χρήση γι' αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιοδήποτε, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο ψήσιμο.

Επιπλέον αποθηκεύονται εύκολα, καθαρίζονται ακόμη πιο εύκολα, καθώς οι αποσπώμενες πλάκες πλένονται στο νεροχύτη άνετα και είναι ιδανικές για όσους δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και δεν αρέσκονται στα διαδικαστικά.

Βασικά χαρακτηριστικά

Αφού επιλέξετε τον τύπο ψησταριάς που θέλετε, το επόμενο που θα σας απασχολήσει είναι το μέγεθος. Σε μια μεγάλη ψησταριά θα έχετε μεγάλη επιφάνεια ψησίματος, κατάλληλη για περισσότερα άτομα, αλλά θα χρειαστείτε και περισσότερο χώρο, ενώ βέβαια και το κόστος θα είναι ψηλότερο. Η σωστή επιλογή θα γίνει βάση την ποσότητα τροφίμων που κατά μέσο όρο ψήνετε και το χώρο που διαθέτετε. Ενδεικτικά μια σχάρα 52x46 εκ. μπορεί να χωρέσει 6-8 μπριζόλες ανάλογα με το μέγεθος.

Εκτός από τις διαστάσεις της, η σχάρα, ακόμα ίσως περισσότερο, είναι κρίσιμη για το υλικό κατασκευής της. Εξαιρετική επιλογή είναι οι μαντεμένιες σχάρες: πιάνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έχουν μεγάλη αντοχή στη χρήση και στο χρόνο. Στο μαντέμι καλό είναι να αποφεύγετε το νερό, αν και μια εμαγιέ επίστρωση τις προστατεύει και από τις διαβρώσεις. Θα τις βρείτε συνήθως σε ψησταριές υγραερίου, όπως και τις σχάρες από ανοξείδωτο ατσάλι. Οι τελευταίες, επιτυγχάνουν υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση και καθαρίζονται πολύ εύκολα. Στις ψησταριές κάρβουνου θα βρείτε συνήθως επιχριωμένες σχάρες, αφού με τα κάρβουνα επιτυγχάνονται ψηλές θερμοκρασίες στη σχάρα πιο εύκολα και οι μαντεμένιες δεν είναι τόσο απαραίτητες.

Η δυνατότητα μιας ψησταριάς να χρησιμοποιηθεί και για έμμεσο ψήσιμο είναι μία ακόμα παράμετρος που θα σας απασχολήσει. Αν και το άμεσο ψήσιμο με τη φωτιά ακριβώς κάτω από το φαγητό είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι όταν ακούμε γκριλ ή μπάρμπεκιου, με το έμμεσο ψήσιμο, δηλαδή με τη φωτιά γύρω ή στο πλάι από το φαγητό και κλείνοντας το καπάκι, πετυχαίνεται ένα αποτέλεσμα που αφενός πλησιάζει στο ψήσιμο φούρνου αλλά προσθέτει τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση που μόνο το γκριλ πετυχαίνει. Μια τεχνική Ιδιαίτερα χρήσιμη για κοτόπουλο, ψητά, ευαίσθητα φιλέτα ψαριών και γενικώς φαγητά που χρειάζονται πάνω από 25 λεπτά ψήσιμο. Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα ψησταριά σας για έμμεσο ψήσιμο θα πρέπει αν είναι κάρβουνου να έχει αρκετά μεγάλο κάδο για να μπορείτε να μοιράσετε τα κάρβουνα, και αν είναι υγραερίου να έχει τουλάχιστον δύο καυστήρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει καπάκι με ενσωματωμένο θερμόμετρο.

Σε κάθε ψήσιμο, για να μπορέσετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος, θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο της έντασης της φωτιάς. Στις ψησταριές κάρβουνου αυτό γίνεται με τους ρυθμιζόμενους αεροαγωγούς στο καπάκι, όπου ρυθμίζοντας τη ροή του αέρα μέσα από την ψησταριά ρυθμίζουμε και την ποσότητα του οξυγόνου και άρα την έντασή της. Στις ψησταριές υγραερίου είναι συνήθως ακόμα πιο εύκολο, αφού οι γραμμικά ρυθμιζόμενοι διακόπτες μας δίνουν απόλυτο έλεγχο της έντασης της φωτιάς και συνεπώς της θερμοκρασίας στο θάλαμο ψησίματος.

Η τελική επιλογή

Είτε θέλετε να ψήνετε περιστασιακά, είτε θέλετε να ψήνετε σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτωντας συνεχώς νέες τεχνικές και νέες γεύσεις στον μαγικό κόσμο του μπάρμπεκιου, το ζήτημα της τιμής είναι κάτι που θα σας απασχολήσει. Σκεφτείτε τι ακριβώς έχετε ανάγκη και λάβετε υπόψιν οπωσδήποτε και την αξιοπιστία του κατασκευαστή της ψησταριάς. Ένα επώνυμο προϊον, με εγγύηση κατασκευαστή, σε βάθος χρόνο θα σας κοστίσει μάλλον λιγότερο από ένα φθηνότερο προϊον που δεν θα αντέξει στο στοίχημα του χρόνου.

Και επειδή ειναι πολύ πιθανόν εφόσον ξεκινήσετε το χόμπι του μπάρμπεκιου να το αγαπήσετε όσο και εμείς, σκεφτείτε από τώρα τα αξεσουάρ της ψησταριάς και τα εργαλεία ψησίματος που θα μπορείτε να αγοράσετε αργότερα επεκτείνοντας τις δυνατότητες που θα έχετε στο ψήσιμο. Πίτσα που μοιάζει να βγήκε από ξυλόφουρνο; Ολόκληρο ζουμερό κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα; Σουβλιστά που ξετρελαίνουν όλους; Κάθε φορά που ψήνετε θα μπορείτε να ανακαλύπτετε και κάτι καινούργιο!

Σύγκριση ψησταριών

 
Υγραερίου
Κάρβουνου
Ηλεκτρική
Χώρος
Σε διάφορα μεγέθη, αυτόνομη- επιτραπέζια. Για κήπο, μικρό- μεγάλο μπαλκόνι.
Σε διάφορα μεγέθη, αυτόνομη.
Για κήπο, μεγάλο μπαλκόνι.
Σε διάφορα μεγέθη. Πιο σύνηθες επιτραπέζια. Για εσωτερικούς-εξωτερικούς χώρους με παροχή ηλεκτρικού.
Χρόνος
Γρήγορη ανάφλεξη, σε 10' ψήνετε. Για καθημερινή χρήση.
Προετοιμασία, 30' μέχρι το ψήσιμο. Για ειδικές περιστάσεις, σε γιορτές, σαν χόμπι.
Εύκολο άναμμα, ζέσταμα σε 10-20'.
Γεύση
Πολύ ικανοποιητική. Ακριβές αποτέλεσμα
Γευστικότερη, δυσκολότερο το ακριβές αποτέλεσμα.
Ποικίλει με το μοντέλο, ακριβές αποτέλεσμα
Χρηστικότητα
Εύχρηστη. Πληθώρα extras, βασικές γνώσεις για σωστή λειτουργία, μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών.
Κάπως πιο δύσχρηστη   απαιτείται καλή γνώση ψησίματος. Ικανοποιητικά χαρακτηριστικά.
Πολύ εύχρηστη, λίγα extras, ελάχιστες γνώσεις για σωστή χρήση.
Καθάρισμα-Αποθήκευση
Σχετικά εύκολο, χωρίς μαυρίλα-καπνό,μερικές αναδιπλούμενες, κουκούλα αποθήκευσης. Πιο δυσκίνητη λόγω μπουκάλας.
Μεγαλύτερη δυσκολία στο καθάρισμα. Κάπνα και καθαρισμός περιβάλλοντα χώρου. Αποσυναρμολογείται, ελαφριά, ροδάκια.
Εύκολο, αποσπώμενες πλάκες, ταψάκι για συλλογή λίπους, χωράει σε ντουλάπι
Κόστος
Κυμαίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος. + κόστος αλλαγών φιάλης. Ακριβότερη κατά την αγορά, μακροπρόθεσμα οικονομική λύση
Αρχικά οικονομική, τιμή ποικίλει με το μέγεθος, μακροπρόθεσμα περισσότερο δαπανηρή λόγω υλικών ανάφλεξης (κάρβουνα, προσανάμματα, ξύλα)
Οικονομική κατα την αγορά, ακριβή στην κατανάλωση στην πολύ συχνή χρήση. Απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξη παροχής ηλεκτρικού