Πόση αγάπη χωράει σε ένα τάπερ;
Έφτασε η εποχή που τα χελιδονόπουλα θα ανοίξουν τα φτερά τους για άλλους προορισμούς, είτε αυτοί είναι κοντινοί σε κάποιο σχολειό της περιοχής τους είτε μακρινοί σε άλλες πόλεις της ίδιας ή μιας ξένης χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως η φτερούγα της μάνας δεν θα τα σκεπάζει για πολύ.
Ένα πράγμα για το οποίο κόπτονται διακαώς και δικαίως οι περισσότερες μανούλες είναι για το αν τρέφονται καλά τα παιδιά τους. Πολλές δε, φροντίζουν για αυτό, ακόμα κι όταν τα τέκνα της έχουν φύγει από το σπίτι, για λόγους τόσο υγείας όσο και οικονομίας.
Για να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή έχουν στηθεί μεταφορικές εταιρίες τύπου ταχυμεταφορές που μεταφέρουν τα τάπερ των μαμάδων σώα και αβλαβή σε πόλεις του εσωτερικού και εξωτερικού, σε μηνιαία ή εβδομαδιαία βάση.
Πόση αγάπη λοιπόν χωράει σε ένα τάπερ; Τουτέστιν πως θα καταφέρετε να μην λείψει τίποτα στο παιδί σας ακόμα κι αν βρίσκεται μακριά σας;
Ακολουθεί ένας οδηγός οργάνωσης αποστολών φαγητού, για πρωτάρες μαμάδες.
Αρχικά θα πρέπει να βρείτε με ποιόν τρόπο θα αποστέλλετε τα μαγειρεμένα φαγητά. Υπάρχουν οι εξής επιλογές:
  • Με ταξί το οποίο γνωρίζετε πως μεταφέρει συχνά κόσμο στην πόλη που σας ενδιαφέρει. Υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης (ειδικά σε μακρινές αποστάσεις), η παράδοση γίνεται συνήθως στον μέρος που διαμένει το παιδί.
  • Με το ΚΤΕΛ. Επίσης κίνδυνος αλλοιώσεων συν του ότι θα πρέπει να τα παραλάβει από τα ΚΤΕΛ τα οποία μπορεί να είναι έξω από την πόλη.
  • Με ειδικές εταιρίες «φαγητομεταφοράς» που διαθέτουν ειδικά οχήματα ψυγεία και τα παραδίδουν στον τόπο κατοικίας του παιδιού.
Εννοείται πως οι χρεώσεις είναι ανάλογες του βάρους και του μέρους που πάει η αποστολή. Για αποστολές στο εξωτερικό, θα λέγαμε πως τα κόστη είναι αρκετά υψηλά. Επιπλέον σε πολλές εταιρίες ταχυμεταφορών απαγορεύεται η αποστολή αναλώσιμων μαγειρεμένων τροφίμων.
Έπειτα θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα αποστέλλετε τα φαγητά εβδομαδιαία, ανά 15ήμερο ή ανά μήνα. Η συχνότητα θα εξαρτηθεί από τον όγκο του αποθηκευτικού εξοπλισμού μεταφοράς που διαθέτετε (τάπερ, ισοθερμικές τσάντες, παγοκύστες κ.α.) και τον ελεύθερό σας χρόνο. Καταρτίστε μια λίστα με τα φαγητά που θέλετε να στείλετε, κάντε τις απαραίτητες αγορές, και ξεκινήστε το μαγείρεμα μια με δύο ημέρες πριν την αποστολή. Ιδανικό θα ήταν να κάνετε την προετοιμασία τις ημέρες που δεν εργάζεστε ώστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας.
Όσον αφορά στο τι είδους εδέσματα θα προετοιμάσετε, αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις των παιδιών σας, την εποχικότητα καθώς και το μέσον αποστολής. Δεν χρειάζεται να ψήνετε όλα τα φαγητά. Για παράδειγμα οι πίτες με φύλλο, τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, ο μουσακάς, το κρέας, τα ψαρικά, το παστίτσιο είναι φαγητά που μπορούν να καταψυχθούν αμέσως μετά την προετοιμασία τους και να μαγειρευτούν από το νεαρό φοιτητή/τρια εν καιρώ. Ακόμη και έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά καλό θα ήταν να καταψύχονται και όταν παραλαμβάνονται (εφόσον έχουν παραμείνει κατεψυγμένα) να τοποθετούνται απευθείας στην κατάψυξη και να αποψύχονται όταν θα καταναλωθούν.
Προσοχή: Μην καταψύχετε ξανά κατεψυγμένο τρόφιμο που έχει αποψυχθεί, καταναλώστε το άμεσα!
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα ή πρώτες ύλες που όταν καταψυχθούν διαλύονται και γίνονται πολύ μαλακά με την απόψυξη. Κάποια από αυτά είναι: Ρύζι, Μακαρόνια, Κολοκυθάκια, Μελιτζάνες, Μαϊντανός, Σπανάκι κ.α.
Επιπλέον αν θέλετε να στείλετε ωμά λαχανικά καλό θα ήταν πριν τα καταψύξετε να τα μπλανσάρετε, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους και τη συνοχή τους.
Μπλανσάρισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία σε νερό που σιγοβράζει βυθίζουμε την πρώτη ύλη για λίγα δευτερόλεπτα κι έπειτα την παγώνουμε αμέσως σε σκεύος με πάγο και κρύο νερό.
Τέλος, πολύ σημαντικός είναι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων. Προτιμήστε τάπερ από σκληρό πλαστικό ή άθραυστο γυαλί-αν και ανεβάζουν το βάρος-που κλείνουν αεροστεγώς για να μην υπάρξουν δυσάρεστες διαρροές. Υπάρχουν ακόμη, ειδικά φαγητοδοχεία όπου μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια ακόμα και καυτές σούπες. Πολύ σημαντικές είναι και οι ισοθερμικές τσάντες μεταφοράς, όπου θα τοποθετήσετε τα τάπερ και τα φαγητοδοχεία μαζί με παγοκύστες και θα διατηρήσουν αναλλοίωτα τα τρόφιμα μέχρι τον προορισμό τους.
Όσον αφορά στην ποσότητα που πρέπει να τα προμηθευτείτε, τσάντες δεν θα χρειαστείτε πολλές (εξαρτάται από τον όγκος των αποστολών) καθώς μπορούν σας τις γυρίζουν πίσω αμέσως με την επιστροφή της αποστολής. Σε τάπερ θα χρειαστείτε σίγουρα περισσότερα κομμάτια καθώς μέχρι να αδειάσουν και να πλυθούν και να τα παραλάβετε, θα πρέπει να επιστρέψει η επόμενη αποστολή που θα κάνετε.
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μας και να φτάσουν τα τάπερ της «αγάπης» σώα και αβλαβή στον προορισμό τους.
Και μην ξεχνάτε οι φρέσκες αγνές πρώτες ύλες, επεξεργασμένες κι έπειτα αποθηκευμένες με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!