Συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα: βρείτε ποια ταιριάζει σε εσάς
Η κοπή της βασιλόπιτας είναι η αναπόσπαστη παράδοση της πρωτοχρονιάς, θεωρείται καλός οιωνός του νέου έτους και αποτελεί ένα μοναδικό ελληνικό έθιμο. Τιμήστε την παράδοσή μας φτιάχνοντας σπιτική βασιλόπιτα ανάλογα με τα δικά σας γευστικά γούστα και της παρέας σας. Ακολουθούν διάφορες συνταγές για να διαλέξετε!
Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, στην γιορτή των «Κρονίων» και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων». Κατά την εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα . Η ιστορία έχει ως εξής:
Ο τύραννος έπαρχος της Καππαδοκίας ζήτησε από το Μέγα Βασίλειο να του παραδώσει όλο το χρυσάφι της πόλης, ειδάλλως θα την λεηλατούσε. Εκείνος προσευχόταν όλη τη νύχτα στο Θεό για τη σωτηρία της πόλης και όταν ξημέρωσε, ο έπαρχος με το στρατό του περικύκλωσε την πόλη, έτοιμος να τη λεηλατήσει. Όταν ο Μέγας Βασίλειος του είπε πως δε μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολύ φτωχοί, τότε εκείνος θύμωσε πάρα πολύ και τον απείλησε πως θα τον εξορίσει ή και ακόμα ότι θα τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισάρειας, που αγαπούσαν πολύ το δεσπότη τους, ακούγοντας τις απειλές, συγκέντρωσαν όσα χρυσαφικά διέθεταν και τα παρέδωσαν σε ένα σεντούκι στο Μέγα Βασίλειο και εκείνος με τη σειρά του στον τύραννο. Όταν ο τελευταίος επιχείρησε να το ανοίξει, έγινε το θαύμα. Όλοι είδαν μία λάμψη και εμφανίστηκε ένας καβαλάρης (ο Άγιος Μερκούριος) που μαζί με το στρατό του (άγγελοι) όρμησε στον έπαρχο και τους ανθρώπους του οι οποίοι αφανίστηκαν. Έτσι η πόλη σώθηκε. Ο Μέγας Βασίλειος για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.
Η βασιλόπιτα παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την τοπική παράδοση και το γούστο της οικοδέσποινας. Έτσι μπορεί να είναι γλυκιά αλλά και αλμυρή.
Ακολουθούν 4 εκδοχές της, με τις αντίστοιχες συνταγές τους!

Πολίτικη, Τσουρέκι

Υλικά
  • 125 γρ. νωπή μαγιά
  • 250 ml  γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.σ. μαχλέπι αλεσμένο
  • 1 κ. γ. μαστίχα
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος
  • άσπρο και μαύρο σησάμι για ντεκόρ
Εκτέλεση
  1. Σε μεγάλη μπασίνα αναμιγνύουμε τη μαγιά, με το γάλα και 300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι. Τα χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη για να ενσωματωθούν καλά σαν ένα μείγμα. Σκεπάζουμε τη μπασίνα με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό και ξηρό μέρος για περίπου 45’ μέχρι να φουσκώσει, χωρίς όμως να την ξεσκεπάζουμε μέχρι να παρέλθει όλος ο χρόνος.
  2. Αλέθουμε τη μαστίχα, μαζί με 40γ . ζάχαρη σε μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Λίγο πριν ξεσκεπάσουμε τη μπασίνα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  4. Ξεσκεπάζουμε τη μπασίνα με το ζυμάρι, το οποίο θα πρέπει να έχει φουσκώσει. Προθέτουμε 200γρ αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη και δουλεύουμε καλά το ζυμάρι.
  5. Έπειτα προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο (κρατάμε 100γ. εκτός), το μαχλέπι και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει να γίνει χλιαρό. Και το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο (100 γρ.) και δουλεύουμε το ζυμάρι με απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  7. Σκεπάζουμε και πάλι τη μπασίνα και την τοποθετούμε σε ζεστό και ξηρό μέρος για να φουσκώσει το ζυμάρι μας, για περίπου 1 ώρα.
  8. Την ξεσκεπάζουμε, ξαναδουλεύουμε απαλά το ζυμάρι, προσεκτικά, για να μην χάσουμε τον αέρα που έχει αποκτήσει με το φούσκωμα. Και ξανασκεπάζουμε για περίπου 1 ώρα.
  9. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία άλλη μια φορά.
  10. Παίρνουμε αντικολλητική φόρμα ή τοποθετούμε σε ταψί χαρτί ψησίματος.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  12. Αφού περάσει η τελευταία ώρα, μεταφέρουμε το ζυμάρι στο ταψί ή φόρμα και το απλώνουμε με απαλές κινήσεις, το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ ελαστικό, με απαλή υφή. Φροντίζουμε να βάλουμε στον πάτο το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
  13. Χτυπάμε το κροκάδι, με 2 κ.σ. νερό και με πινέλο το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  14. Τοποθετούμε το ταψί στην προτελευταία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 1 ½ ώρα. Προς το τελευταίο μισάωρο κατεβάζουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου.

Βασιλόπιτα Λέσβου

Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 καπάκια ούζο
  • μισό φλιτζάνι λάδι
Για τη γέμιση
  • 1/2 κιλό μυζήθρα σκληρή
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.σ. γαρίφαλο
  • 3/4 κούπα ζάχαρη
  • βούτυρο φρέσκο για το έλλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια μπασίνα και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Βάζουμε σε μια άλλη μπασίνα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο.
  4. Κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε φύλλα (περίπου 6-7 φύλλα).
  5. Αλείφουμε ταψί με το βούτυρο, στρώνουμε το φύλλο αλείφουμε με βούτυρο και μετά βάζουμε γέμιση, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με βούτυρο. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε μια από τις στρώσεις το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε περίπου στους 180 βαθμούς για 1 με 1 ½ ώρα.
  7. Όταν ψηθεί την γυρνάμε ανάποδα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει από το βούτυρο.

Ηπειρώτικη βασιλόπιτα

Υλικά
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
  • 4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
  • 1 κούπα. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
  • 250 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 200 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 2 κούπες λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Σε μπασίνα σπάμε το τυρί και το αναμιγνύουμε με τα αυγά.
  2. Σε άλλη μπασίνα αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, τα σύκα και το γαρίφαλο.
  3. Σε αλειμμένο με βούτυρο ταψί απλώνουμε δύο φύλλα, τα περνάμε με βούτυρο κι έπειτα απλώνουμε από το μείγμα τυριών και αποξηραμένων φρούτων.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  5. Περνάμε και τα δύο τελευταία με λιωμένο βούτυρο. Δεν ξεχνάμε επίσης να βάλουμε τυλιγμένο το φλουρί μας σε μια από τις στρώσεις της πίτας.
  6. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Βασιλόπιτα κέικ

Υλικά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 75 γρ. γάλα
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά
  1. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, με μια κ.σ. ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  3. Έπειτα  προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα, στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά και το γάλα. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα.
  5. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, απλώνουμε το μείγμα σε αυτή αλείψει το πάνω με ένα χτυπημένο κρόκο αυγού. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, στον πάτο της φόρμας, καθώς ρίχνουμε το μείγμα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
  7. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη, αφού η βασιλόπιτα έχει κρυώσει ή κάνουμε γκανάζ σοκολάτας ή γλάσο λεμόνι και επικαλύπτουμε. Διακοσμούμε με την επιθυμητή χρονολογία.
Με όποιον τρόπο κι αν αποφασίσετε να κάνετε τη βασιλόπιτά σας, ευχόμαστε να σας φέρει τύχη και η δημιουργική διαδικασία παρασκευής της να σας γεμίσει θετική ενέργεια για τη νέα χρονιά που έρχεται γεμάτη νέους στόχους και ελπίδες!
Και να θυμάστε, οι αγνές πρώτες ύλες επεξεργασμένες σωστά με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
#χριστουγεννα , #christmas