Τα φρούτα του καλοκαιριού και πώς να τα αξιοποιήσετε
Στο COOZINA αγαπάμε την υγιεινή διατροφή κάτι που πάει χέρι χέρι με την εποχικότητα των παραγόμενων πρώτων υλών. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα του καλοκαιριού και ευφάνταστους τρόπους για να τα απολαύσετε!
Καλοκαίρι, αλλιώς θέρος, η εποχή της ξεγνοιασιάς και της χαλάρωσης. Έστω κι αν αυτή η χαλάρωση μπορεί να διαρκέσει, για κάποιους, μόνο λίγες μέρες, η συγκεκριμένη εποχή με τις μεγάλες φωτεινές μέρες είναι από μόνη της λόγος ψυχικής και σωματικής ανάτασης.
Όσον αφορά στη σωματικά ανάταση, μεγάλοι σύμμαχοί της μπορούν να αναδειχθούν τα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία φρούτα του καλοκαιριού. Μια εντυπωσιακή ποικιλία φρούτων είναι ώριμα για συγκομιδή κατά την θερινή περίοδο, τόσα όσα δεν μπορούμε να βρούμε καμία άλλη περίοδο του χρόνου.
Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι τα εξής:
Αχλάδι, βατόμουρο, βερίκοκο, δαμάσκηνο, καρπούζι, κυδώνι, μάγκο, νεκταρίνι, πεπόνι, ροδάκινο, σταφύλι, σύκο, φράουλα, μούσμουλο, κεράσι.
Παρακάτω θα δούμε καλύτερα κάποια από αυτά, τις ευεργετικές τους ιδιότητες καθώς και κάποιες βασικές συνταγές για να πάρουμε μια ιδέα για το πως θα τα αξιοποιήσουμε πιο δημιουργικά πέρα από τη γνωστή μας φρουτοσαλάτα.

Καρπούζι

Η συγκομιδή του γίνεται και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και από πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των θερινών φρούτων. Επιπλέον έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Βοηθάει στα καρδιαγγειακά και την υγεία των οστών.
Μειώνει το λίπος του σώματος.
Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Βοηθάει το διουρητικό και νεφρικό σύστημα.
Στηρίζει του μύες και το νευρικό σύστημα.
Βελτιώνει την υγεία των ματιών.
Καρπούζι σαλάτα με δυόσμο και φέτα
Υλικά:
8 κούπες καρπούζι σε φέτες
1/4 κούπας χυμό λάιμ
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
1/3 κούπας φέτα κομμένη σε κύβους
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα.
Ψητό καρπούζι με μέλι και ξινομυζήθρα
Υλικά
6 χοντρές φέτες καρπούζι
6 κ.γ. Μέλι θυμαρίσιο
6 κ.γ. Ξινομυζήθρα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε καλά την ψησταριά μας ή το σχαροτήγανο και ψήνουμε το καρπούζι σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι και την ξινομυζήθρα.

Βερίκοκο

Το απολαμβάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μερικά από τα σπουδαιότερα οφέλη που προσφέρει είναι τα εξής:
Καταπολεμά την αναιμία.
Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα.
Κάνει καλό στην πεπτική λειτουργία.
Ευεργετεί την όραση.
Ρίχνει τον πυρετό.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Βελτιώνει την επιδερμίδα.
Βερίκοκα σοτέ με σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά:
12 βερίκοκα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι (από 200 γρ.)
2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Τα δουλεύουμε 10' μέχρι να μελώσουν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και το σερβίρουμε με τα βερίκοκα.
Γρανίτα βερίκοκο
Υλικά:
400 γρ ώριμα βερίκοκα
2 κούπες νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα βερίκοκα τα ξεκουκουτσιάζουμε και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Ρίχνουμε το πολτό στο σιρόπι μαζί με το χυμό λεμόνι. Σουρώνουμε το μείγμα με σήτα και το καταψύχουμε. Όταν θέλουμε να το καταναλώσουμε το χτυπάμε στο μίξερ.

Κεράσι

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες του κερασιού. Το κεράσι είναι αντικαρκινικό καθώς συμβάλει στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών. Εκτός αυτού:
Ρίχνει τη χοληστερίνη.
Βοηθά τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Ευνοεί την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.
Βοηθά τη πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
Χυμός κεράσι
Υλικά:
1 1/2 κούπα κεράσια
χυμό από 1 λάιμ
3 κούπες νερό
πάγος, φέτες λάιμ και ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και τα κεράσια. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (εκτός από τον πάγο) και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Το σουρώνουμε και το σερβίρουμε με φέτα λάιμ, πάγο και ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού.
Παγωτό κεράσι
Υλικά:
1 kg κεράσια
2 κ.σ. χυμός λεμόνι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας γάλα
1 1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κεράσια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και πολτοποιούμε τα κεράσια με την ράβδο ή το μίξερ. Συνεχίσουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Τότε απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 15'-20' λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα με τα πολτοποιημένα κεράσια και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι. Τ’ ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες για να σφίξει. Τέλος, τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πεπόνι

Άλλο ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο που δεν λείπει από τα οπωροπωλεία καθ' όλη τη διάρκειά του. Κάποιες από τις ευεργετικές του ιδιότητες:
Προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια
Είναι αντικαρκινικό.
Ενυδατώνει σε βάθος τον οργανισμό.
Μειώνει την κυτταρίτιδα.
Βελτιώνει την όραση.
Ρίχνει τα επίπεδα στρες.
Smoothie πεπόνι
Υλικά:
400ml γάλα φρέσκο
3 φέτες πεπόνι παγωμένο
2 κ.σ. Μέλι
300γρ. Γιαούρτι 2%
Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Σερβίρεται με θρυμματισμένο πάγο.
Σαλάτα πεπόνι-προσούτο-μοτσαρέλα
Υλικά:
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 μέτριο πεπόνι
6 φέτες προσούτο
200 γρ. Μοτσαρέλα
φύλλα βασιλικού
75 γρ. Ρόκα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε τα υλικά σε μια σαλατιέρα.

Σύκο

Το απόλυτο φρούτο του ελληνικού καλοκαιριού. Το βρίσκουμε νωπό καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και αποξηραμένο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η κατανάλωσή του μας προσφέρει τα εξής:
Ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Εμποδίζει τη δυσκοιλιότητα.
Έχει βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους.
Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.
Παρουσιάζει αντιδιαβητική δράση.
Διατηρεί την πυκνότητα των οστών.
Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο.
Σύκα γεμιστά στο φούρνο
Υλικά:
μεγάλα ξερά σύκα
καρύδια χοντροκοπανισμένα κομμένα στα δυο
σησάμι
κανέλα
τζίντζερ
κακουλέ (αρωματικό, που παλιά το αγόραζαν από φαρμακεία, σήμερα υπάρχει και στα σούπερ-μάρκετ)
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μεγάλα ξερά σύκα και τα πιέζουμε, να πάρουν σχήμα μακρόστενο. Μετά χωρίζουμε κάθε σύκο στα δυο, αφήνοντας όμως ενωμένα τα δύο κομμάτια. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα, το σησάμι, λίγη πιπερόριζα και κακουλέ. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και γεμίζουμε ένα-ένα τα σύκα. Κλείνουμε τα σύκα και πιέζουμε λίγο, για να μη χυθεί η γέμιση. Τοποθετούμε τα γεμισμένα σύκα σε ένα ταψάκι, τα πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη τζίντζερ και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 '- 30΄. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα φυλάσσουμε σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, για να διατηρηθούν μαλακά. Διατηρούνται ένα χρόνο περίπου.
Μαρμελάδα σύκο
Υλικά:
500 γρ σύκα
350 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τρία ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο, και τα αφήνουμε για 5 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ανάβουμε τη φωτιά σε μεσαία ένταση. Αφού έχουν πάρει βράση τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν και τα ξαφρίζουμε. Θα χρειαστούν μόνο 10'-12' για να δέσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμόνι.
Αυτές ήταν μόνο λίγες από τους δεκάδες παρασκευές με καλοκαιρινά φρούτα. Και μην ξεχνάτε η φρεσκάδα των πρώτων υλών και τα σωστά εργαλεία επεξεργασίας τους αποτελούν το κλειδί για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα!