Θέλετε να γίνετε pastry chef; Αυτά τα 8 εντελώς απαραίτητα εργαλεία ζαχαροπλαστικής είναι για εσάς

Γνωρίστε τα βασικά εργαλεία που είναι απαραίτητο να έχετε στην κουζίνα σας για να πάτε τις δημιουργίες σας σε ζαχαροπλαστική και αρτοποιία σε ανώτερο δημιουργικό επίπεδο.

1) Πλάστης αντικολλητικός

Ο πλάστης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δεν θα πρέπει να λείπει από το οπλοστάσιο κανενός λάτρη της ζαχαροπλαστικής, καθώς με αυτόν μπορεί κανείς να ανοίγει ζύμη από τάρτα μέχρι μπουγάτσα.
Η επιλογή του πιο κατάλληλου πλάστη έχει να κάνει με το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζύμης που θέλουμε να δουλέψουμε.Πάνε οι εποχές όπου όταν κάποιος αναφερόταν σε πλάστη εννοούσε ένα ξύλινο κύλινδρο-κοντάρι, σήμερα τα υλικά κατασκευής ενός πλάστη και τα σχήματα στα οποία κυκλοφορεί στην αγορά ποικίλουν σε σημείο που μπορεί να μην ξέρετε ποιόν να πρωτοδιαλέξετε και προπάντων ποιόν χρειάζεστε πραγματικά.Μερικά από τα υλικά κατασκευής του είναι το ξύλο, το ανοξείδωτο ατσάλι, το μάρμαρο, το πλαστικό, το γυαλί. Επίσης υπάρχουν πλάστες με λαβές στις άκρες ή άνευ, με λεία επιφάνεια, με ανάγλυφα- χαραγμένα σχέδια, με ραβδώσεις ανάλογα με την παρασκευή που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Ακόμη το μήκος και το πάχος του μπορούν να διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο, από τους πιο μικροσκοπικούς σχεδόν παιδικούς πλάστες μέχρι αυτούς των 40 εκατοστών για το άνοιγμα πολλών παραδοσιακών φύλλων μαζί. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε αντικολλητικό πλαστικό πλάστη. Καταρχάς η φύση του υλικού του μας βοηθά να ανοίγουμε το ζυμάρι πολύ εύκολα και γρήγορα καθώς δεν κολλάει πάνω του και έτσι δεν σπάει, διατηρεί τη συνοχή του όσο λεπτό και αν θέλουμε να το κάνουμε. Επιπλέον μπορεί να ψυχθεί σε περίπτωση που το απαιτεί η παρασκευή μας.Το υλικό κατασκευής του είναι αρκετά ελαφρύ, πράγμα που σημαίνει πως δεν κουράζει στο ρολάρισμα και έτσι δεν προκαλούνται πόνοι στις αρθρώσεις των χεριών που σε περιπτώσεις χρόνιας συχνής χρήσης μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία. Τέλος πλένεται πολύ εύκολα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διάβρωσης του υλικού όπως παραδείγματος χάριν στην περίπτωση του ξύλου που έχει ευαισθησία στην υγρασία και πρέπει να αποφεύγεται η συχνή του πλύση.

2) Σακούλες ζαχαροπλαστικής

Αλλιώς κορνέ, είναι από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία ζαχαροπλαστικής που αν δεν το έχετε δεν μπορείτε να φτιάξετε σχεδόν κανένα παρασκεύασμα, όπως δηλαδή δεν μπορείτε να φτιάξετε εύκολα γλυκό χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιείται για να γαρνίρουμε γλυκίσματα, για τη δημιουργία στρώσεων π.χ. κρέμας , για να γεμίσουμε έτοιμες παρασκευές και όχι μόνο, για να σχηματοποιήσουμε μαλακές ζύμες σε διάφορα μοτίβα όπως ζύμη για μπισκότα, σου κτλ, για να ελέγξουμε τη ροή και την ποσότητα του εκάστοτε υλικού που θέλουμε να δουλέψουμε, ελλέιψει σκευών για να αποθηκεύσουμε κρέμες τέλος πολλές φορές έχει χρήση και στη μαγειρική.
Υπάρχουν σακούλες ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης καθώς και πολλαπλής και οι δύο βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Οι πρώτες είναι κατασκευασμένες από πιο λεπτό υλικό και άρα είναι πιο εύθραυστες ενώ οι δεύτερες είναι από πιο σκληρό υλικό που μοιάζει με ύφασμα κάτι που τις καθιστά πολύ ανθεκτικές.
Επιπλέον στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με υλικά στα οποία περιέχονται χρώματα ζαχαροπλαστικής και τα οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε με το κορνέ, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σακούλες μιας χρήσης καθώς οι επαναχρησιμοποιούμενες θα ποτίσουν με το χρώμα με αποτέλεσμα όποιο υλικό μπαίνει σε αυτές να χρωματίζεται. Ακόμη η πλύση της σακούλας ζαχαροπλαστικής είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρχει άφθονο ζεστό νερό είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί αποτελεσματικά.
Γι αυτό και εμείς θα σας αποκαλύψουμε το μυστικό για να μην λερώνετε τις σακούλες πολλαπλής χρήσης: Κόβετε ένα τετράγωνο μεμβράνης, τοποθετείτε την κρέμα, ζύμη, σαντιγί κτλ την κλείνεται σαν καραμέλα, κλείνετε με κόμπο τη μια πλευρά και την ελεύθερη πλευρά την περνάτε στο κορνέ, κόβετε τη μεμβράνη που εξέχει από την μύτη του κορνέ και κάνετε τη δουλειά σας. Όταν τελειώσετε απλά αφαιρείτε τη μεμβράνη και αδειάζετε σε σκεύος ότι έμεινε, έχοντας ένα ανέπαφο πεντακάθαρο κορνέ.

3) Σετ με μεταλλικές μύτες για κορνέ γαρνιρίσματος

Είναι γεγονός πως κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κορνέ χωρίς τις μύτες, απλά θα μπορούσε να κάνει μια τρύπα στην κορυφή του στο επιθυμητό μέγεθος και από εκεί να βγαίνει το υλικό του. Η παραπάνω επιλογή όμως θα ήταν πολύ περιορισμένη για κάποιον που έχει πάει τη ζαχαροπλαστική του σε άλλο επίπεδο και επιδιώκει ένα ακριβές αποτέλεσμα.

Οι μύτες χρήζουν απαραιτήτως όταν επιθυμούμε να δώσουμε σχήμα σε μαλακές ζύμες για μπισκότα, κουλούρια, μαρεγκάκια κτλ. Επίσης όταν επιθυμούμε να γεμίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μάφιν, cap cakes, ντόνατς, τσουρεκάκια. Η κατεξοχήν εφαρμογή τους όμως είναι στην διακοσμητική τόσο σε επιφάνειες γλυκισμάτων όσο για την κατασκευή βρώσιμων διακοσμητικών για food styling.
Από το να γράψουμε ευχές με κρέμα πάνω σε τούρτα γενεθλίων, να διακοσμήσουμε τα πλαϊνά της μέχρι να φτιάξουμε στολίδια από ζύμη σε διάφορα σχήματα ανάλογα με την μύτη που έχουμε επιλέξει κάθε φορά. Η απόκτηση ενός αξιοπρεπούς σετ που σημαίνει περίπου έξι μύτες είναι μια καλή αρχή για να αρχίσετε να πειραματίζεστε με διάφορα μοτίβα, υλικά και γεμίσεις.

4) Φόρμα κέικ αντικολλητική με αφαιρούμενο πάτο

Επειδή το κέικ είναι από τα γλυκά που αρέσουν σχεδόν σε όλους και όσοι ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική φτιάχνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καλό θα είναι για να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη να έχουν στη συλλογή τους εύχρηστες φόρμες κέικ. Μια από αυτές θα ήταν ιδανικά αντικολλητική από ατσάλι υψηλής αντοχής και με αποσπώμενο πάτο. Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα αγωνιάτε αν θα βγει ακέραιο το γλυκό κάθε φορά που αναποδογυρίζετε τις κλασικές φόρμες για να ξεφορμάρετε το κέικ. Απλά ξεκουμπώνετε το πλαϊνό μεταλλικό άγκιστρο και έχετε το κέικ στο χέρι σας πάνω στο μεταλλικό του δισκάκι, απλά και γρήγορα, έτοιμο για σερβίρισμα. Έπειτα καθαρίζεται πολύ εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

5) Φορμάκια σιλικόνης

Φορμάκια για να ψήνετε, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα που θα επιλέξετε, κεικ, μάφιν, cupcakes, σοκολατάκια. Η σιλικόνη είναι θα λέγαμε «παντός καιρού» καθώς αντέχει χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα στο φούρνο σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και στην κατάψυξη στους μείον, ακόμη και απευθείας να γίνει η αλλαγή από θερμό σε ψυχρό ή το αντίστροφο δεν θα έχει καμία επίπτωση στο σκεύος. Κάτι που πραγματικά είναι σωτήριο όταν έχουμε να κάνουμε πολλές παρασκευές ζαχαροπλαστικής με λίγες φόρμες και ο χρόνος τρέχει.
Η φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε σεμιζάρισμα για να μην κολλήσει το παρασκεύασμα κάτι που μας γλιτώνει και από πρώτες ύλες. Μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων και αποθηκεύεται διπλωμένη (ιδανικό για κουζίνες περιορισμένης χωρητικότητας). Τέλος ένα καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν η σιλικόνη από την οποία έχει κατασκευαστεί το σκεύος είναι καλής ποιότητας είναι να την τεντώσετε όσο πιο πολύ μπορείτε για να δείτε την ελαστικότητά της και σε περίπτωση που σχηματίζονται άσπρες γραμμές θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε κάποια άλλη η οποία δεν θα είναι κατασκευασμένη από φθηνό υλικό.

6) Φύλλο ψησίματος από σιλικόνη

Άλλο ένα «σκεύος» ψησίματος από σιλικόνη. Η χρήση του συνδέεται περισσότερο με το ψήσιμο πιο στέρεων υλικών και μειγμάτων, όπως μπισκότων, διακοσμητικών τουιλ από καραμέλα, σοκολάτα, βανίλια κ.α. που θα ομορφύνουν τις γλυκές παρασκευές σας καθώς και διαφόρων ζυμοειδών (σφολιάτα, μπουγάτσα, φύλλο κρούστας, ψωμί, πίτσα κ.α.)
Αντέχει σε θερμοκρασίες από μείων 40 μέχρι και 280 βαθμούς κελσίου και είναι επαναχρησιμοποιούμενο, έτσι θα μπορείτε να ψήνεται σε αυτό ξανά και ξανά για εκατοντάδες φορές χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Επιπλέον τα τρόφιμα ψήνονται ομοιόμορφα μέχρι το εσωτερικό τους χάρις την ισόνομη κατανομή θερμότητας που επιτυγχάνεται στην επιφάνεια του φύλλου ψησίματος.

Το φύλλο ψησίματος από σιλικόνη μπορεί να τοποθετηθεί ως έχει στην σχάρα του φούρνου ή σε ταψί αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις καυτές επιφάνειες του φούρνου. Επίσης απαγορεύεται η χρήση αιχμηρού εργαλείου πάνω στην επιφάνειά του καθώς θα έχει σαν αποτέλεσμα να σχιστεί κάτι που δεν επιδιορθώνεται.
Πλένεται πολύ εύκολα με λίγη σαπουνάδα με ένα απλό σφουγγάρι καθώς η χρήση σύρματος θα το φθείρει, διπλώνεται σε ρολό και αποθηκεύεται καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο.

7 Τσέρκια ζαχαροπλαστικής ανοξείδωτα

Οι περισσότερο ίσως τα γνωρίζετε λόγω της ευρείας χρήσης τους στην δημιουργική μαγειρική και συγκεκριμένα στο στήσιμο των πιάτων, όμως τα ανοξείδωτα τσέρκια είναι και ένα άλλο είδος, θα λέγαμε, «φόρμας» στην ζαχαροπλαστική και όχι μόνο.

Το γεγονός πως τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν πάτο και πως τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη και σχήματά plus το ότι είναι πολύ οικονομικά τα καθιστά ένα από τα κυρίαρχα εργαλεία-σκεύη ενός εργαστήριου ζαχαροπλαστικής. Είναι ιδανικά για παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων μεμονωμένων τεμαχίων. Αφού τα τοποθετήσουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε το μείγμα που θέλουμε να ψήσουμε μέσα σε έκαστο τσέρκι και έπειτα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεφορμάρουμε.
Ακόμη με τσέρκια μπορούμε να διατηρήσουμε το σχήμα μιας γλυκιάς μάζας η οποία μπορεί να χρειαστεί ψύξη για να σταθεροποιηθεί. Μπορούμε να στήσουμε με ακρίβεια ένα κρύο γλυκό όπως για παράδειγμα το cheese cake, δηλαδή να ρίξουμε το τριμμένο μπισκότο με το βούτυρο και αφού το πατήσουμε καλά με ένα κουτάλι να προσθέσουμε με κορνέ την παγωμένη κρέμα και την μαρμελάδα. Έπειτα αφαιρούμε το τσέρκι και έχουμε έτοιμο το γλυκό μας σερβιρισμένο.

8) Παλέτα

Ένα ακόμη απαραίτητο εργαλείο ζαχαροπλαστικής είναι η παλέτα, με την πολύτιμη βοήθεια της οποίας μπορούμε να δώσουμε στα γλυκά μας αψεγάδιαστη όψη και υφή. Διότι το άτσαλο στρώσιμο ενός μείγματος, εκτός του ότι δεν θα επιφέρει ομοιόμορφο αποτέλεσμα ψησίματος, καθώς αλλού θα είναι πιο παχύ και αλλού πιο λεπτό, είναι άσχημο και οπτικά. Ακόμη όταν θέλουμε η επιφάνεια μια κρέμας να είναι λεία και ευπαρουσίαστη, η παλέτα θα κάνει τη δουλειά της και εδώ έρχεται και η λείανση της επιφάνειας μια τούρτας για να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε με την περαιτέρω διακόσμησή της.
Παλέτες μπορούμε να βρούμε σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες μας, από 15-40 cm, από σιλικόνη, ανοξείδωτες με λαβή ή πλαστικές, ίσιες ή σπαστές, με στρογγυλό τελείωμα ή με μύτη για τις γωνίες.
Ποία είναι, όμως, τα εντελώς απαραίτητα εργαλεία ζαχαροπλαστικής για εσάς; Γράψτε μας στα σχόλια ποιά εργαλεία δεν θα μπορούσατε να αποχωριστείτε με τίποτα και θεωρείτε τα πιο βασικά για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία pastry chef.
#ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ