Τροφή για σκέψη: τα super foods που τονώνουν και προστατεύουν την πνευματική μας λειτουργία
Αναμφίβολα, με το πέρασμα του χρόνου γερνάμε και μαζί μας γερνούν όλα τα ζωτικά μας όργανα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από αυτά. Είναι βέβαιο πως η σωστή του λειτουργία είναι καίριας σημασίας καθώς ελέγχει όλες τις λειτουργίες μας, τόσο τις διανοητικές όσο τις κινητικές.
Υπάρχει τρόπος να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του, να αυξήσουμε την απόδοση και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια υγεία στον εγκέφαλό μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Αυτό μπορεί να γίνει φυσικά, χωρίς χημικά σκευάσματα, μέσα από τη διατροφή μας, στην οποία καλό θα ήταν να εντάξουμε σε καθημερινή βάση κάποιες έξυπνες υπερτροφές που θα κρατήσουν «ξύπνιο» το μυαλό μας για τα καλά!

Μύρτιλο

 Έρευνες που διεξήχθησαν σε ζώα απέδειξαν πως η κατανάλωση μύρτιλων προστατεύει τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας. Επιπλέον μια έρευνα που έγινε σε γερασμένους αρουραίους έδειξε πως η διατροφή πλούσια σε μύρτιλα ανέπτυσσε τις μαθησιακές και κινητικές τους ικανότητες και τους προσέδιδε το ίδιο διανοητικό επίπεδο με πολύ νεότερούς τους.
Συνιστώμενη κατανάλωση: 1 κούπα μύρτιλα την ημέρα, σε οποιαδήποτε μορφή (φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα).

Σολομός

Τα ψάρια που ζουν σε βαθιά νερά, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον τα ω-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Άλλα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 είναι οι σαρδέλες και η ρέγγα.
Συνιστώμενη κατανάλωση: Μερίδες των 120 γραμμαρίων, 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές Βιταμίνης Ε που συνδέεται με την ελάττωση της γνωστικών απωλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες. Καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι, σουσάμι, λιναρόσποροι, μη υδρογονωμένο φυστικοβούτυρο, αμυγδαλόπαστα και ταχίνι, κατά προτίμηση ωμά και άψητα.
Συνιστώμενη κατανάλωση: 30 γραμμάρια την ημέρα

Αβοκάντο

 Τα αβοκάντο είναι εξίσου καλά με τα μύρτιλα όσον αφορά στην βελτίωση της εγκεφαλικής υγείας. Μπορεί να θεωρούνται λιπαρά φρούτα, ωστόσο περιέχουν μονοακόρεστα λίπη που βοηθούν στην υγεία του κυκλοφοριακού συστήματος. Και καλή κυκλοφορία του αίματος συνεπάγεται έναν υγιή εγκέφαλο. Επιπλέον ρίχνουν την πίεση. Η υπέρταση ευθύνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό για την απώλεια των γνωστικών ικανοτήτων. Έτσι η πιο χαμηλή πίεση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.
Συνιστώμενη κατανάλωση: Επειδή τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θερμίδες, προσθέστε απλά το ¼- ½του αβοκάντο στο ημερήσιο σας γεύμα σαν συνοδευτικό.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης, το πολύσπορο ψωμί και το καστανό ρύζι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Κάθε όργανο του σώματός μας εξαρτάται από την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι αν φροντίσουμε την καρδιαγγειακή υγεία φροντίζουμε ταυτόχρονα την υγεία των ζωτικών μας οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αν και το φύτρο σιταριού δεν είναι προϊόν ολικής αλέσεως θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα μας, γιατί εκτός από φυτικές ίνες, περιέχει Βιταμίνη Ε και ω-3.
Συνιστώμενη κατανάλωση:  ½ κούπα δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 φέτα ψωμί ολικής 2-3 φορές την ημέρα ή 2 κουταλιές της σούπας φύτρο σιταριού την ημέρα.

Όσπρια

 Τα όσπρια είναι αρκετά παρεξηγημένα και πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως το φαγητό των φτωχών. Παρ’ όλα αυτά εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν καύσιμο, ωστόσο δεν μπορεί να την αποθηκεύσει, γι’ αυτό βασίζεται στην σταθερή ροή ενέργειας-που τα όσπρια μπορούν να παρέχουν.
Συνιστώμενη κατανάλωση: ½ κούπα την ημέρα, προτιμήστε φακές και μαύρα φασόλια.

Ρόδι

Το ρόδι και ο χυμός του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες. Και δεν υπάρχει πιο ευάλωτο σημείο, από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, από τον εγκέφαλο. Τα εσπεριδοειδή και τα πολύχρωμα λαχανικά είναι επίσης στη λίστα με τις «έξυπνες» τροφές, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Όσο πιο πολύχρωμα τόσο το καλύτερο.
Συνιστώμενη κατανάλωση: 1 ποτήρι φυσικό χυμό ρόδι ή εσπεριδοειδών την ημέρα, χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα.

Φρέσκο τσάι

Το φρέσκο τσάι-ζεστό ή κρύο-περιέχει ικανοποιητική ποσότητα καφεΐνης η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ενέργεια του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση. Το τσάι μπορεί να περιέχει αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα κατεχίνες που βελτιστοποιούν την κυκλοφορία του αίματος. Το φρέσκο τσάι έχει τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά, ωστόσο και τα φακελάκια περιέχουν κάποια.
Συνιστώμενη κατανάλωση: 2-3 κούπες την ημέρα.

Μαύρη σοκολάτα

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Η μαύρη σοκολάτα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει αρκετά φυσικά διεγερτικά-συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης- τα οποία ενισχύουν την συγκέντρωση και την εστίαση, και διεγείρουν την παραγωγή ενδορφίνης, η οποία ανεβάζει τη διάθεση.
Συνιστώμενη κατανάλωση: 15-30 γραμμάρια την ημέρα.
Το σημαντικότερο βέβαια είναι να ενταχθούν οι συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή ενός ανθρώπου, σε όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται. Έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικές και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου.
Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η διατροφή για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου..
Η ρουτίνα, το χρόνιο στρες και οι αρνητικές σκέψεις «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Σβήστε την τηλεόραση, βγείτε έξω, ξεκινήστε ένα άθλημα, ταξιδέψτε, διαβάστε..
Με τη νέα σεζόν κάντε μια νέα αρχή, αλλάξτε συνήθειες και δοκιμάστε νέα πράγματα. Ο εγκέφαλος δημιουργεί «μονοπάτια» (συνδέσεις κυττάρων). Κατ’ επέκταση, η μάθηση νέων διαδικασιών θα ενισχύσει τον εγκέφαλο και θα τον προστατεύσει από διάφορους κινδύνους που εξασθενούν τις λειτουργίες του.