Ξαφνιάστε τις αισθήσεις σας: 5 συνταγές για αλμυρά muffins!
Στην Αμερική τα muffins είναι είτε αλμυρά είτε γλυκά και ταυτίζονται με τα cupcackes τόσο σε μέγεθος όσο σε τρόπο παρασκευής. Στην Αγγλία, δε, υπάρχει μια άλλη κατηγορία muffins η οποία μοιάζει με φουσκωτό puncake, μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά σαν στρογγυλά ψωμιά που δεν ψήνονται στο φούρνο, αλλά σε τσέρκι, σε μαντεμένια πλάκα και έπειτα κόβονται στη μέση και φρυγανίζονται.
Εμείς θα δούμε κάποιες αλμυρές παραλλαγές για muffins. Πολλές από αυτές δεν περιορίζονται στα κλασικά υλικά παρασκευής τους (ένα από αυτά είναι το αλεύρι). Να διευκρινίσουμε, πως εδώ με τη λέξη muffin εννοούμε κάτι που μπορεί να μαγειρευτεί υπό τη μορφή ενός στέρεου στρογγυλού μικρού κέικ σε σχήμα δηλαδή muffin.

1) Muffin Γαλοπούλα-Νάπολι

Υλικά:
  • 350 γρ. στήθος γαλοπούλας, σε ίνες
  •  ¼ γ.κ. αλάτι
  •  ¼ γ.κ. πιπέρι
  • 1 κούπα κρεμμύδι σε φέτες
  • ½ κούπα μανιτάρια σε φέτες
  • 400 γρ. πολτό ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 3 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. βασιλικό
  • 1 ½ κούπες τυρί cottage
  • 24 μικρά τετράγωνα φύλλα wonton
  • 1 ½ κούπες τριμμένη Μοτσαρέλα
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά αντικολλητικό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία, σοτάρουμε τη γαλοπούλα, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Δουλεύουμε τη γαλοπούλα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει καφετί χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και τη ρίγανη.
  5. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρυθμίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 10΄περίπου.
  6. Ψεκάζουμε ή απλώνουμε με πινέλο, λιπαρή ουσία σε αντικολλητική φόρμα για muffins.
  7. Έπειτα απλώνουμε σε κάθε «κούπα» της φόρμας ένα φύλλο wonton, πατώντας το καλά για να εφαρμόσει καλά στον πάτο και στις άκρες.
  8. Χωρίζουμε το τυρί cottage στα δύο και το μοιράζουμε ισόποσα στις «κούπες».
  9. Κάνουμε το ίδιο με τη σάλτσα γαλοπούλας και μοιράζουμε ισόποσα στις κούπες, πάνω από το τυρί.
  10. Απλώνουμε 2 κ.γ. τριμμένη μοτσαρέλα σε κάθε «κούπα».
  11. Τέλος πιέζουμε προσεκτικά ακόμα ένα φύλλο wonton πάνω από τη μοτσαρέλα,.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις στρώσεις και απλώνουμε τριμμένη μοτσαρέλα στην τελευταία στρώση.
  13. Ψήνουμε για περίπου 10’ – 12’ μέχρι να γίνει τραγανό το φύλλο το wonton που εξέχει και να λιώσει το τυρί.
  14. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

2) Muffin Καβούρι

Υλικά:
  • 250 γρ. κρεμώδες τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ κούπας τριμμένη Παρμεζάνα
  • 1 αυγό
  • ¼ κούπα sour cream
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 250 γρ. καβουρόψιχα, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κούπα γαλέτα
  • 4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύουμε σε μια μπασίνα, το κρεμώδες τυρί, το ¼ της Παρμεζάνας και το αυγό.
  2. Χτυπάμε σε μίξερ το προηγούμενο μείγμα μαζί με τη sour cream, το ξύσμα λεμόνι, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο , αλάτι και πιπέρι καγιέν.
  3. Ενσωματώνουμε με προσοχή την καβουρόψιχα στο μείγμα ώστε να μη διαλυθεί.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  5. Σε μια μπασίνα αναμιγνύουμε τη γαλέτα, την υπόλοιπη Παρμεζάνα, το σχοινόπρασσο και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι ώστε να ανακατευτεί και να μουσκέψει καλά όλο το μείγμα.
  6. Λαδώνουμε αντικολλητική φόρμα για muffin και στρώνουμε 1 κ.σ. από το μέιγμα γαλέτας, στον πάτο κάθε «κούπας» της φόρμας.
  7. Πάνω από τη βάση γαλέτας, προσθέτουμε από 1 γεμάτη κ.σ. από το μείγμα με την καβουρόψιχα .
  8. Απλώνουμε 1 γεμάτη κ.γ. από το μείγμα γαλέτα, πάνω από την καβουρόψιχα
  9. Ψήνουμε για περίπου 30’ μέχρι να ροδίσουν τα muffins.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

3) Muffin Μπέικον-Καπνιστή Πάπρικα

Υλικά:

  • 12 αυγά
  • 2/3 κούπας νερό
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 4 φέτες ψητό (τραγανό) μπέικον
  • 1 ½ ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/3 κούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Λαδώνουμε αντικολλητικές φόρμες για muffin.
  3. Σε μπασίνα, χτυπάμε τα αυγά μαζί με την πάπρικα, το νερό και το αλάτι.
  4. Σε άλλη μπασίνα αναμιγνύουμε το ψητό μπέικον, τα φρέσκα κρεμμύδια και το κεφαλοτύρι.
  5. Στρώνουμε το μείγμα με το μπέικον στον πάτο κάθε φόρμας.
  6. Γεμίζουμε το υπόλοιπο της φόρμας μέχρι τα ¾ με το μείγμα αυγού.
  7. Ψήνουμε για περίπου 30’μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τα αφήνουμε λίγο να σταθούν αλλά να μην κρυώσουν τελείως και με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού ξεφορμάρουμε.

4) Muffin Λιαστή Ντομάτα

Υλικά:
  • 1 κούπα γάλα
  • ¼ κούπας φυτικό λάδι
  • 1 αυγό
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 2 ½ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπας λιαστές ντομάτες σε κομμάτια (στραγγισμένες από το ελαιόλαδο)
  • ¼ κούπας ελιές γεμιστές
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Λαδώνουμε αντκολλητικές φόρμες για muffin.
  3. Χτυπάμε σε μπασίνα, το γάλα με τα αυγά.
  4. Ενσωματώνουμε το αλεύρι , το ¼ του τυριού, το βασιλικό, το baking powder, αλάτι και ομογενοποιούμε.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις ελιές.
  6. Γεμίζουμε τις φόρμες, σχεδόν μέχρι το χείλος και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
  7. Ψήνουμε για 20’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Ξεφορμάρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά.

5) Muffin Μοσχάρι-Σπανάκι

Υλικά:
  • 80 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο ή φρέσκο (ζεματισμένο)
  • ½ κ.σ. ελαιόλαδ1 ½
  • ½ μέτριo κρεμμύδι σε κύβους
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ πιπέρι καγιέν
  • 3 αυγά
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι ώστε να μην έχει πολλά υγρά.
  3. Σοτάρουμε σε αντικολλητικό σκεύος με ελαιόλαδο, το κρεμμύδι για περίπου 5΄μέχρι να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κιμά και τον «σπάμε» καλά με ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπίπερο και πιπέρι καγιέν και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  6. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί καλά με τον κιμά.
  7. Αφήνουμε το μείγμα για 15’ εκτός φωτιάς, μέχρι να κρυώσει.
  8. Όταν έχει κρυώσει καλά, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στον κιμά.
  9. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στις φόρμες για muffin ή λαδώνουμε ελαφρά .
  10. Προσθέτουμε το μείγμα κιμά-σπανάκι στις φόρμες και πατάμε ελαφρά ώστε να απλωθεί καλά μέσα στις φόρμες και να μην ξεχειλίσουν κατά το ψήσιμο.
  11. Ψήνουμε για περίπου 40’ μέχρι να πάρει χρώμα.
  12. Ξεφορμάρουμε και ψήχουμε για σωστή συντήρηση του κιμά.
Αυτές ήταν κάποιες απλές ιδέες για αλμυρά muffins. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, πειραματιστείτε με διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς και απολαύστε πεντανόστιμα αλμυρά κεικάκια ιδανικά για τα διαλλείματα σας στο γραφείο, στη σχολή, στην εκδρομή μετά από άσκηση κ.α.
Φτιάξτε όσα χρειάζεστε για μια εβδομάδα, διατηρήστε τα στο ψυγείο και αποφύγετε τα ανθυγιεινά ετοιματζίδικα snacks που είναι γεμάτα λίπη και συντηρητικά.
Και μην ξεχνάτε! Οι αγνές πρώτες ύλες επεξεργασμένες σωστά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.