10 γαστρονομικά βιβλία για τους λάτρεις της γεύσης
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλά μέρη του πλανήτη, την 1η Απρίλη κάθε χρόνου. Θεσπίστηκε μόλις του 2000 και η ημερομηνία επιλέχθηκε με βάση τα γενέθλια του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας» που θα λέγαμε πως έθεσε τις βάσεις ώστε να ειδωθεί το φαγητό ως εν δυνάμει τέχνη.
Στο COOZINA επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 γαστρονομικά βιβλία που πιστεύουμε πως αξίζουν της προσοχή σας. 

1. Από μικρός στα βάσανα ή στην υγιεινή κουζίνα / Ελένη Παρασκευά-Πανοτοπούλου

Η μύηση, στην σωστή διατροφή και το καλό σπιτικό φαγητό πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο εύκολες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα μικρά σας να μαγειρεύουν, περνώντας μαζί τους διασκεδαστικές στιγμές στην κουζίνα. Έτσι θα ανακαλύψουν τα τρόφιμα, θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες και θα κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους που θα επηρεάσει θετικά το μέλλον τους.

2. Βότανα και μυρωδικά. Από τη γλάστρα στο τραπέζι σας / Jeff Cox

Τι πιο γκουρμέ από το να καλλιεργείτε στο παρτέρι του σπιτιού σας ή σε μια γλάστρα φρέσκα μυρωδικά και βότανα. Έτσι κάθε φορά που θα θέλετε να νοστιμίσετε τις μαγειρικές σας δημιουργίες ή να πιείτε ένα υγιεινό ρόφημα, θα τα έχετε φρέσκα στη διάθεσή σας. Χάρις σε αυτόν τον πρακτικό, βήμα-βήμα οδηγό σποράς, λίπανσης και συγκομιδής θα μπορέσετε να έχετε γνώσεις για πάνω από 120 μαγειρικά βότανα. Έτσι θα ξέρετε πώς να τα φυτέψετε καθώς και πώς να τα μαγειρέψετε καθώς περιέχει πάνω από 60 μοναδικές συνταγές με γευστικούς συνδυασμούς φρέσκων μυρωδικών.

3. Θαυματουργές Τροφές για Παιδιά / Κέλοου Τζούλιετ

Μέσα από αυτό το βιβλίο θα ενημερωθείτε πλήρως για 25 από τις πιο θαυματουργές τροφές, που όχι μόνο είναι υγιεινές αλλά μπορούν, αν στρέψετε τα παιδιά μας προς αυτές, να τα προστατέψουν από πολλά μελλοντικά προβλήματα υγείας. Ως γνωστό η υγεία χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, καθώς είναι και τα πιο σημαντικά για την μετέπειτα πορεία τους. Τα superfoods, αν καταναλωθούν σε εβδομαδιαία βάση μπορούν προστατέψουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, υπέρταση, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καταρράκτη κ.α.. Όλα τα παραπάνω αναλύονται με επιστημονικό τρόπο και παρουσιάζεται ο καταλληλότερος συνδυασμός των τροφών αυτών για να έχουν μέγιστα αποτελέσματα.

4. Γεύσεις Μεσογείου / Συλλογικό

Ανακαλύψτε μέσα από 100+ μοναδικές συνταγές, την μαγεία της Μεσογειακής Διατροφής. Εύκολα και γρήγορα, μαγειρέψτε σαλάτες, μεζέδες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια μέσα από καλογραμμένες συνταγές, συνοδεία έγχρωμων φωτογραφιών που θα σας βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Ανακαλύψτε μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γαστρονομικές παραδόσεις του κόσμου. 

5. Πεντανόστιμα Ψωμιά / Εμμανουήλ Χατζηανδρέου

Ψωμί, μια παράδοση τόσο παλιά όσο η ύπαρξη του ανθρώπου. Ανακαλύψτε την τέχνη της αρτοποιίας μέσα από απλές, βήμα-βήμα συνταγές που θα γίνουν κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας. Μάθετε να παρασκευάζετε διαφορετικούς τύπους ψωμιού και αρτοπαρασκευασμάτων και νιώστε αναζωογονημένοι από την διαδικασία του ζυμώματος. Στο ταξίδι αναλαμβάνει να σας μυήσει ο Εμμανουήλ Χατζηανδρέου ένας πραγματικός γνώστης της τέχνης της αρτοποιίας, πολυβραβευμένος με πολυετή εμπειρία και πραγματικό πάθος για το ψωμί.

6. Chef School / Φάρροου Τζόαννα

Μάθετε μέσα από το Chef school, πάνω από 250 τεχνικές μαγειρικής. Δεν θα μπορέσετε να εκτελέσετε σωστά καμία συνταγή αν δεν κατέχετε τις βάσεις και τις τεχνικές της μαγειρικής τέχνης. Αυτές, σε συνδυασμό με τα μυστικά που θα σας αποκαλυφθούν απλά και αναλυτικά, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο δεξιοτεχνίας ώστε να αρχίσετε να γίνεστε δημιουργοί και όχι απλοί εκτελεστές συνταγών.

7. Η οθωμανική μαγειρική / Mαριάννα Γερασίμου

Η οθωμανική μαγειρική του 15ου αιώνα, όπως έφτασε σε εμάς μέσα από αρχεία, αυθεντικά μενού και λίστες τροφοδοσίας για καθημερινά γεύματα της υψηλής πύλης. Γνωρίστε μια σχεδόν άγνωστη γαστρονομική κουλτούρα, τόσο πολύπλοκη αφού διέθετε ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες, δικές της μεθόδους μαγειρικής, ρητές οδηγίες για καλούς τρόπους στο τραπέζι καθώς και λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων. Γευτείτε αυτή την εποχή μέσα από τις προσαρμοσμένες συνταγές που επιβίωσαν με το πέρασμα των αιώνων.

8. Wagamama / Χιούγκο ’Aρνολντ

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις του απλού-γρήγορου ασιατικού φαγητού. Όλα τα μυστικά του υπερεπιτυχημένου εστιατόριου Wagamama που κατάφερε να αλλάξει την εικόνα που είχαμε για το fast food, προσφέροντας υγιεινό-ποιοτικό γρήγορο φαγητό. Εκτελέστε αυθεντικές συνταγές από το μενού του εστιατορίου, καθώς και νέες για ευφάνταστα, εξωτικά stir fry, σούπες, χυμούς και επιδόρπια. 

9. Η σάλτσα ήταν σχεδόν τέλεια. 80 συνταγές από τον Alfred Hitchcock / Anne Martinetti

Ο Άλφρεντ Χιτσκόκ, ο μετρ του τρόμου μεγάλωσε στο Ανατολικό Λονδίνο, μέσα στο παντοπωλείο στου πατέρα του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο μεγάλος σκηνοθέτης να αναπτύξει από μικρή ηλικία μια μεγάλη αγάπη για το καλό φαγητό. Κάτι που γινόταν φανερό, τόσο από τα παραπανήσια κιλά του, όσο από τις συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια και από πάμπολλες σκηνές ταινιών του, όπου γίνεται έμμεση αναφορά σε διάφορα πιάτα της γαλλικής και της κλασικής αγγλικής κουζίνας. Ένα απολαυστικό βιβλίο που συνδυάζει την 7η τέχνη με συνταγές μαγειρικής και βιογραφικά στοιχεία από τη ζωή του μεγάλου σκηνοθέτη τον οποίο ακολουθούμε από την Αγγλία στην Αμερική, στις γαστριμαργικές του αναζητήσεις και μέσα από καρέ ταινιών του.

10. Η νέα ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές / Βασίλης Καλλίδης

Ο ίδιος ο Βασίλης Καλλίδης, στην περιγραφή του βιβλίου αυτού αναφέρει πως πρόκειται για μια απλή παράθεση εύκολων και «ευχάριστων» συνταγών που δεν χρειάζονται ούτε δυσεύρετα υλικά ούτε ειδικό εξοπλισμό. Σπιτικές συνταγές για την κουζίνα σας, με την υπογραφή ενός από τους πιο ανεπιτήδευτους σεφ της χώρας μας, που τολμά να αυτοπροσδιορίζεται ως «ερασιτέχνης».