Είναι η κουζίνα το νέο σαλόνι; Οι κουζίνες των σελέμπριτι σεφ, οι τάσεις της εποχής και το νέο επίκεντρο του σπιτιού.
Ο celebrity σεφ Gordon Ramsay χρειάστηκε γερανό για να τοποθετήσει την νέα του κουζίνα στο σπίτι του. Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως ζυγίζει δυόμισι τόνους και φτάνει σε μέγεθος ένα κανονικό αυτοκίνητο.
Το κόστος της ανέρχεται στις 67.000 λίρες- πιο ακριβή και από Mercedes – και ο πρώην ποδοσφαιριστής νυν σούπερσεφ είναι ξετρελαμένος με το νέο του απόκτημα.
Αυτή η θηριώδης κουζίνα είναι απλό κομμάτι μέσα στο οικιακό του «μαγειρειό» που σχεδίασε και επιμελήθηκε ο ίδιος ο φωνακλάς, μισελενάτος σεφ. Η συνολική αξία του χώρου ανέρχεται στις 500.000 λίρες. Συμπεριλαμβάνει υποδαπέδια θέρμανση, ψυγείο στο μέγεθος μεγάλης ντουλάπας και τηγάνια να κρέμονται από κάθε πιθανό μέρος. Με λίγα λόγια αυτό είναι ο ναός του Ramsay για την λατρεία της ποιοτικής μαγειρικής.
Δεν είναι μόνο ο Gordon που θυσίασε μια περιουσία για την κουζίνα του. Πολλοί είναι οι «νοικοκύρηδες» που ξοδεύουν αστρονομικά ποσά για να μετατρέψουν την κουζίνα – τον χώρο που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαν σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι – σε επίκεντρο της μοντέρνας τους κατοικίας. Για να έχουν στη διάθεσή τους τον τέλειο χώρο ώστε να επιδεικνύουν τα gadgets τους, τα ντιζαϊνάτα έπιπλα και τον ακριβό τους διάκοσμο.

O celebrity chef Gordon Ramsay του οποίου η νέα κουζίνα στοίχισε συνολικά 500,000 λίρες

Η εταιρία La Cornue, που παράγει φούρνους υψηλής ποιότητας, μπορεί να σχεδιάσει, για όποιον το επιθυμεί, μια κουζίνα που θα ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα των ματιών του! Πριν από λίγο καιρό οι πωλήσεις της συγκεκριμένης φίρμας τριπλασιάστηκαν σε σχέση με αυτές που είχε μέχρι πρόσφατα. Κι άλλες εταιρίες, όπως η πιο αναγνωρίσιμη Miele, αναφέρουν μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις τους.
Το παραπάνω γεγονός εξηγείτε από το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου για το φαγητό. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός ωραίου, προσεγμένου χώρου για να ασχοληθεί με αυτή του την αγάπη. Πάνε προ πολλού οι καιροί που η κουζίνα ήταν ένας χώρος σχεδόν απαγορευμένος για τους καλεσμένους. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, αφού η ανάδειξη διαφόρων σεφ σε διασημότητες στάθηκε σαν αφορμή ώστε όλος ο κόσμος να στρέψει την προσοχή του στην μαγειρική και να αρχίζει να φροντίζει την διατροφή του μέσα από την προετοιμασία του δικού του σπιτικού φαγητού.
Οι κουζίνες έχουν μετατραπεί από απλά δωμάτια όπου μαγειρεύαμε το φαγητό μας σε μέρος που απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο. Ο ελληνικής καταγωγής σεφ Robin Dimitriou, ξόδεψε 150.000 ευρώ για την νέα του κουζίνα την οποία σχεδίασε το Mark Darvill κορυφαίος σχεδιαστής της εταιρίας διακόσμησης Veritas. Η συγκεκριμένη κουζίνα διαθέτει επιδαπέδιο φωτισμό σε πάτωμα κατασκευασμένο από ατόφια βελανιδιά και πέτρινες επιφάνειες. Επίσης διαθέτει ψυγείο για κρασιά, θέρμανση από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι και τραπεζαρία για 8 άτομα.
«Οι κουζίνες είναι το πάθος μου» δηλώνει ο Dimitriou, ιδιοκτήτης εταιρίας catering. «Η πιο παλιά ήταν 12 ετών και φαινόταν πια ξεπερασμένη. Είχα κάποιες ιδέες και σκέφτηκα αφού εργάζομαι σκληρά ας επιβραβεύσω τον εαυτό μου. Ήταν το πρώτο δωμάτιο που θέλαμε να αλλάξουμε και πρόσθεσα πολλές από τις ιδέες μου.»
Μέσα σε έναν από τους τοίχους της κουζίνας υπάρχει τηλεόραση plasma κλεισμένη με γυαλί. Η έμπνευση για αυτή τη λεπτομέρεια ήρθε μετά από την επίσκεψη του ιδιοκτήτη σε ινδονησιακό ξενοδοχείο, όπου είδε κάτι ανάλογο.
«Οι κουζίνες πουλάνε σπίτια» ισχυρίζεται ο Tim Wright, κτηματομεσίτης. «Μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ, αλλά είναι πραγματικότητα. Αν κάποιος πουλάει σπίτι με κουζίνα που βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση, τον συμβουλεύουμε να την ανανεώσει. Η ανανέωση του χώρου της κουζίνας μπορεί να προσθέσει στην αξία και εν τέλει στην τιμή πώλησης. Αφήστε που συνήθως η γυναίκα επιλέγει το σπίτι άρα είναι πολύ πιθανό να ερωτευτεί την κουζίνα και να το επιλέξει με βάση αυτή. »
Οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων κουζίνας, έχουν σημειώσει αύξηση κατά 45%. Αυτός ο τομέας έχει ανέβει εξαιτίας του κόσμου που προσπαθεί να επανεκτελέσει στην κουζίνα του, τα πιάτα που βλέπει κατά καιρούς να μαγειρεύουν διάσημοι σεφ και επιθυμεί να τα καταφέρνει με όσο το δυνατόν πιο απλό και γρήγορο τρόπο.
Η κουζίνα δεν είναι πια, μόνο ένα λειτουργικό δωμάτιο, αλλά μια αντανάκλαση του καλού γούστου και του τρόπου ζωής των ανθρώπων.
Πολλές από τις συσκευές που βλέπουμε σήμερα στις οικιακές κουζίνες παλαιότερα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των καλών εστιατορίων. Οι εποχές που οι κουζίνες ήταν αφιερωμένες στην προετοιμασία φαγητού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα η καρδιά του σπιτιού χτυπάει στην κουζίνα, εκεί δεν τελειώνει απλά το πάρτι, αλλά εκεί ξεκινάει και εκεί συνεχίζεται.
Είτε η κουζίνα σας είναι υπερπαραγωγή είτε πιο απλή, σημασία έχει να την χαίρεστε, μαγειρεύοντας μόνοι ή με αγαπημένα μας πρόσωπα. Η ουσία βρίσκεται στην ύπαρξη και σωστή συντήρηση του κατάλληλου εξοπλισμού - με τις κατάλληλες προδιαγραφές - ασφαλούς για την υγεία. Καθώς και απαραίτητων εργαλείων, συσκευών ώστε να επεξεργαζόμαστε σωστά τα υλικά μας χωρίς να καταστρέφουμε τόσο τις γεύσεις όσο τις θρεπτικές τους ιδιότητες.