Food Trends: Οι τάσεις του φαγητού στον πλανήτη, ανάλογα με την εποχή!

 2006

Ο Abel Gonzales, αναλυτής πληροφορικής από το Τέξας, εφευρίσκει την τηγανητή coca-cola, η οποία γίνεται ανάρπαστη πουλώντας 10.000 μερίδες μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες «κυκλοφορίας». Πρόκειται για ένα κουρκούτι, αρωματισμένο με coca-cola, το οποίο τηγανίζεται σαν λουκουμάς και συνοδεύεται από σιρόπι coca-cola, σαντιγί, κανέλα, ζάχαρη και κεράσι. Η συγκεκριμένη λιχουδιά, δεν είναι ότι πιο υγιεινό, αν σκεφτεί κανείς πως μια μερίδα (κούπα) περιέχει 830 θερμίδες. Ο ίδιος άνθρωπος τηγάνισε και μπύρα! 

 2007

Το κίνημα Farm to Table (από το χωράφι στο τραπέζι) παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Η ιδεολογία που κρύβεται πίσω από το κίνημα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατανάλωση πρώτων υλών που προέρχονται από όσο το δυνατόν ντόπιους παραγωγούς που καλλιεργούν προϊόντα με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Επίσης η κατανάλωση εποχικών πρώτων υλών, η επιστροφή στην όσο το δυνατόν λιγότερο «χημική» κουζίνα με σκοπό μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο. Το Farm to Table γνώρισε την υποστήριξη καταξιωμένων σεφ που εισήγαγαν αυτές τις αρχές στα μενού των εστιατορίων τους. Θα λέγαμε πως εκείνη την χρονιά μπήκαν τα θεμέλια της αλλαγής του τρόπου που διατρέφεται ο πλανήτης.

2008

Η τάση του Raw food, κοινώς ωμοφαγία, άλλη μια τάση που έχει της απαρχές της στα τέλη του 20ού αιώνα, έφτασε σε ένα μεγαλύτερο κοινό τον 21ο αιώνα. Πρόκειται όχι μόνο για την κατανάλωση φαγητού το οποίο δεν είναι επεξεργασμένο με την βοήθεια της θερμότητας αλλά και για μια ανάγκη για πιο «καθαρή» τροφή. Μια τάση που πάει χέρι χέρι με το κίνημα «από το χωράφι στο τραπέζι».

2009

Dinner in the Sky, ένα αρκετά ακραίο είδος εστιατόριου εφευρίσκεται από εταιρία θεαμάτων με έδρα την Δανία. Το εστιατόριο είναι απλά μια τραπεζαρία που κρέμεται 45 μέτρα πάνω από το έδαφος, με τη βοήθεια ενός γερανού. Εκεί οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν το γεύμα τους με πανοραμική θέα της πόλης πάνω από την οποία βρίσκονται, με όλες τις ανέσεις του σέρβις, με δημιουργίες καταξιωμένων σεφ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 dinner in the sky, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 2010


Εγκαινιάζεται στην Αυστραλία η πρώτη αλυσίδα εστιατορίων για σκύλους. Στα συγκεκριμένα εστιατόρια, οι τετράποδοι φίλοι μας, μπορούν να απολαύσουν εκτός από σκυλοτροφή, γκουρμε πιάτα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ικανοποιούν τον ουρανίσκου κάθε σκύλου. 

2011


Ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο γαστρονομίας στην Ισπανία. Εκεί, οι μαθητευόμενοι σεφ, θα διδάσκονται μεταξύ άλλων, την τέχνη της «μοριακής γαστρονομίας» υπό την καθοδήγηση του διάσημου Ισπανού σεφ, Ferran Adria, ιδιοκτήτη του περίφημου εστιατορίου "El Bulli". Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διαφέρει από το αντίστοιχο ιταλικό που ίδρυσε ο Κάρλο Πετρίνι, ιδρυτής του slow food κινήματος, καθότι το δεύτερο σχετίζεται με τις γαστρονομικές επιστήμες και όχι τόσο με την μαγειρική τέχνη καθ΄ αυτή. 

2012

Το φαινόμενο του frozen yogurt κατακτά τον πλανήτη. Πρόκειται για ένα παγωμένο επιδόρπιο που έχει ως βάση το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά. Διαφέρει από το κοινό παγωτό, στο ότι περιέχει χαμηλότερα λιπαρά, είναι πιο μαλακό και εύκολο στο σερβίρισμα και δεν έχει την -κάποιες φορές ενοχλητικη- πολύ παγωμένη αίσθηση. Πλέον υπάρχουν καταστήματα frozen yogurt σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που το σερβίρουν με ευφάνταστα toppings. 

2013

Το συνθετικό κρέας είναι γεγονός. Πρόκειται για κρέας το οποίο έχει παραχθεί τεχνητά στο εργαστήριο, από την συνένωση κύτταρων. Παρόλο που δεν έχει μπει ακόμα στην αγορά, έγινε επίσημη παρουσίασή και γευστική δοκιμή του, στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ από τον εφευρέτη του Dr. Mark Post.

2014

Ξεκινούν οι πρώτες υπόγειες/αστικές καλλιέργειες, στο Λονδίνο, σε πρώην ανθρακαποθήκες του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η ιδέα ανήκε στους επιχειρηματίες Richard Ballard και Steven Dring, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με αστέρια Michelin, Michel Roux Jr. Η υπόγεια «φάρμα» προμηθεύει το εστιατόριο του διάσημου σεφ με φρέσκες πρώτες ύλες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αν σκεφτεί κανείς το ταξίδι που θα πρέπει να κάνουν αυτές, από το χωράφι στο εστιατόριο.

2015


Το πρωινό επανέρχεται στο προσκήνιο. Εκτός του ότι αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενό του. Δημιουργικοί σεφ, εισαγουν θρεπτικά πιάτα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ γλυκού και αλμυρού. Ανοίγουν νέα «πρωινάδικα» που σερβίρουν πρωινό και brunch  μενού. 

2016

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε... Ίσως να φταίει το πλήθος διασήμων απωλειών που συνέβησαν με την έλευση του 2016. Έτσι ο πλανήτη της γαστρονομίας φόρεσε τα μαύρα του, βάφοντας με μελάνι σουπιάς ριζότο, μπέργκερ, ζυμαρικά, παγωτά, κάθε είδους ζύμη κ.α.

Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις γαστρονομικές τάσεις της τελευταίας δεκαετίας, το μόνο βέβαιο είναι πως όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερες εκπλήξεις θα έρθουν, το κατά πόσο αυτές θα πάνε τη γαστρονομία ένα βήμα πιο πέρα είναι μια άλλη ιστορία.