Φράουλα, σούπερ νόστιμη και υγιεινή
Η φράουλα το αγαπημένο φρούτο πολλών – εξαιτίας της γλυκιάς της γεύσης και της μεγάλης εφαρμογής της σε συνταγές και κυρίως γλυκά – περιέχει ένα σημαντικό αριθμό ιδιοτήτων, πολύ ευεργετικών για την υγεία.  
Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχονται κυρίως από τις αντιφλεγμονώδεις- αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Οι φράουλες περιέχουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτική με αντιγηραντικές ιδιότητες, που ονομάζονται ανθοκυανίνες και κατεχίνες οι οποίες έχουν ταυτιστεί με τη μείωση των ποσοστών εμφάνισης κάποιων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανόμενου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επίσης μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φράουλας με την υγεία των ματιών, του νευρολογικού συστήματος, την προστασία του δέρματος, τα χαμηλά ποσοστά φλεγμονών και ακόμα και την μείωση των αρθριτικών πόνων, λόγω της ικανότητάς του να καταπολεμά την   των διάβρωση των ελεύθερων ριζών.
Με μόλις 49 θερμίδες την κούπα και με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη η φράουλα παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, με πολλά οφέλη για την υγεία καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φρούτα με το υψηλότερο ποσοστό συμπυκνωμένων θρεπτικών συστατικών.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που θα πάρουμε από την κατανάλωση μιας κούπας με φράουλες:
  • Μόνο 49 θερμίδες
  • 7 gr λίπος
  • 7 gr ζάχαρη
  • 3 gr ίνες
  • 1 gr πρωτεΐνη
  • 4 mg Βιταμίνη C (149%)
  • 2 IU Βιταμίνη Α (89%)
  • 6 mg μαγγάνιο (29%)
  • 36 mcg φυλλικό οξύ (9%)
  • 233 mg ποτάσιο (7%)
  • 8 mg μαγνήσιο (5%)
  • 3 mcg βιταμίνη K (4%)
Η κορύφωση της παραγωγής έχει φτάσει και θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο. Μπορούμε έτσι να τις βρούμε εύκολα σε μανάβικα, λαϊκές και σούπερ μάρκετ. Απλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως μπορεί να είναι ένα πολύ υγιεινό φρούτο, ωστόσο είναι και ένα από τα πλέον βεβαρημένα φρούτα με αρκετά φυτοφάρμακα . Καλό θα ήταν λοιπόν να προμηθευόμαστε όσο είναι εφικτό, βιολογικές φράουλες που έχουν εκτεθεί πολύ λιγότερο σε χημικά. Αν όμως δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, θα ήταν συνετό να πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες που πρόκειται να καταναλώσουμε.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες πανεύκολες φραουλένιες συνταγές για να υποδεχτούμε δημιουργικά την Άνοιξη.

Φράουλες με σιρόπι λάιμ – μακροπίπερο

Υλικά:
  • 2 λάιμ
  • 100 gr καστανή ζάχαρη
  • 5 «μέτρια» μακροπίπερα, το ένα σπασμένο και τα υπόλοιπα ολόκληρα
  • 450 gr φράουλες κομμένες στα δύο
  • παγωτό βανίλια ή καϊμάκι για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
  1. Με ένα peeler παίρνουμε ξύσμα από το λάιμ. Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει καθόλου η λευκή σάρκα κάτω από τις φλούδες γιατί θα δώσουν πικρή γεύση.
  2. Προσθέτουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το χυμό από τα δύο λάημ, το ξύσμα, 3 κ.σ. νερό, τη ζάχαρη, το σπασμένο και τα ολόκληρα μακροπίπερα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Απλώνουμε τις φράουλες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
  4. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με μπάλες παγωτού ή ακόμα και ζεστό πάνω από το παγωτό.

Φράουλες Γεμιστές

Υλικά:
  • 500 gr φράουλες
  • 200 gr κρεμώδες τυρί
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις φράουλες και τις χαράζουνε σταυρωτά μέχρι τα ¾ της σάρκας τους.
  2. Χτυπάμε σε μίξερ, το κρεμώδες τυρί, τη ζάχαρη και το λικέρ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  3. Γεμίζουμε με την κρέμα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και γεμίζουμε τις φράουλες. Σερβίρουμε σε πιατέλα με φύλλα δυόσμου και ξύσμα πορτοκαλίου πάνω από την κρέμα.

Topping Φράουλας

Υλικά:
  • 500 gr φράουλες
  • 1/3 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις χοντροκόβουμε.
  2. Προσθέτουμε σε τηγάνι τις φράουλες, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μαγειρεύουμε με μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα σοταριστεί για λίγο κι έπειτα θα γίνει πιο ρευστό. Ενώ ανακατεύουμε λιώνουμε φράουλες με την ξύλινη κουτάλα για να έχουμε το σιρόπι και μαγειρεύουμε για περίπου 15΄, μέχρι να έχουμε μια πηχτή σος.
  3. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε σε μπλέντερ το 1/3 της σος και το αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο topping. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Επίσης οι φράουλες συνδυάζονται ιδανικά σε σαλάτες με σπανάκι και αβοκάντο συνοδεία τυριών όπως η φέτα και το blue cheese, καθώς και σε φρουτοσαλάτες και επιδόρπια με μαστίχα Χίου και άλλα χωνευτικά λικέρ. Κάνουν για νόστιμο λικέρ από μόνες τους καθώς και για κοκτέιλ σε συνδυασμό με παγωμένη ρακή ή μέσα σε mojito.
Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης καθώς όταν είναι αρκετά ώριμες είναι από μόνες τους γλυκές.