Γιορτινές σούπες: η ζεστασιά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!
Σούπα κολοκύθα
Υλικά
- 1 ½ κ.σ. βούτυρο
- ¾ κούπας χοντροκομμένο καρότο
- ¾ κούπας χοντροκομμένο σέλερι
- ¾ κούπας χοντροκομμένη ώριμη μπανάνα
- ½ κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 κούπες ζωμό κότας
- 2 κούπες γλυκιά κολοκύθα σε πουρέ
- ¾ κούπας γάλα καρύδας
- ¼ κούπας ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
- ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- ½ κ.γ. κομματιασμένα αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλο
- ¼ κ.γ. κάρι
- ¼ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
- ¼ κούπας χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τη σάρκα της κολοκύθας και τη πολτοποιούμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το καρότο και τα υπόλοιπα 6 υλικά και σωτάρουμε, για περίπου 10΄ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπλέντερ και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κόλιανδρο.
- Βράζουμε τη σούπα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15'. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, έπειτα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το κόλιανδρο.
Ψαρόσουπα με οστρακοειδή
Υλικά
- 1 χούφτα φρέσκα μύδια
- 1 χούφτα γαρίδες
- 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 3 πατάτες χοντροκομμένες
- 4 κούπες ζωμό κότας
- 2 καλαμπόκια
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Τραγανό ψωμί
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες, το σέλερι και τα καρότα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δουλεύουμε το μείγμα σε μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Επαναφέρουμε στη κατσαρόλα.
- Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους από τα καλαμπόκια και τα προσθέτουμε στην σούπα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄. Προσθέτουμε τα θαλασσινά.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά για 3' ή μέχρι να έχουν γίνει τα θαλασσινά.
- Καρυκεύουμε και σερβίρουμε με τα φρέσκα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και ψωμί.
Μανιταρόσουπα
Υλικά
- 600 γρ. Ανάμικτα μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Λίγα κλαράκια μαϊντανό
- Λίγα κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- Ελαιόλαδο
- ½ λίτρο ζωμό κότας
- 75 ml κρέμα γάλακτος
- 6 κομμάτια τσιαπάτα
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, και τα κόβουμε σε φέτες
- Ξεφλουδίζουμε κι έπειτα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Έπειτα κόβουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε, αφαιρούμε τα φύλλα από το θυμάρι.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε από το μείγμα 4 κ.σ. μανιτάρια και τα κρατάμε στην άκρη.
- Βάζουμε το ζωμό σε κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε για 15΄.
- Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και πολτοποιούμε με ραβδομπέλντερ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, επαναφέρουμε στην φωτιά και σβήνουμε τη φωτιά.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες σε καυτό τηγάνι, τις σερβίρουμε με τα μανιτάρια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε την σούπα σε μπωλ, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα υπόλοιπα μανιτάρια και την φρυγανισμένη τσιαπάτα.
Σούπα κρέμα μπρόκολο
Υλικά
- 8 κ.σ. βούτυρο
- 2/3 κούπας αλεύρι
- ¼ κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 4 κούπες μπρόκολο κομμένο σε μπουκιές
- 6 κούπες ζωμό κότας
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε τις 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί αλλά όχι να πάρει χρώμα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπρόκολο, και μαγειρεύουμε για περίπου 6΄.
- Προσθέτουμε το ζωμό κότας, αυξάνουμε την θερμοκρασία και βράζουμε, ξαφρίζοντας περιοδικά και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε την σούπα μέχρι να γίνει πηχτή και μελωμένη.
- Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σερβίρεται ζεστή.
0 Σχόλιο/α