Γιορτινό ταξίδι γαστρονομίας: τα πιο γνωστά διεθνή χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά πιάτα!

Όσες χώρες έχει πάνω ο παγκόσμιος χάρτης, άλλες τόσες είναι και οι γαστρονομικές παραδόσεις των Χριστουγέννων για κάθε μια από αυτές. Εμείς ανακαλύψαμε κάποιες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε. 

Ισλανδία

Στην Ισλανδία, το κυρίως γεύμα, επονομαζόμενο ως «Yule», έχει ως κυρίως πιάτο αρνίσιο μπούτι που σερβίρεται σε μία μεγάλη πιατέλα στη μέση του τραπεζιού. Μια άλλη σπεσιαλιτέ της ημέρας είναι το ψωμί σε σχήμα φύλλου, που φτιάχνεται από λεπτές στρώσεις ζύμης οι οποίες κόβονται ώστε να μοιάζουν με φύλλο κι έπειτα τηγανίζονται.

Καναδάς

Συνηθίζονται τα οικογενειακά πάρτι όπου όλη μαζί η οικογένεια, πλάθει και ψήνει μπισκότα. Ο καθένας τα προετοιμάζει με βάση τη δική του συνταγή και στο τέλος του πάρτι, όλοι επιστρέφουν σπίτι με μια σακούλα γεμάτη ανάμικτες γεύσεις μπισκότων.

Αυστραλία

Τι πιο ιδανικό από το να απολαμβάνεις ηλιόλουστα Χριστούγεννα με BBQ. Οι περισσότεροι Αυστραλοί περνούν τα Χριστούγεννα γύρω από την ψησταριά.

Δανία

Σας αρέσει το ρυζόγαλο; Αν ναι, τότε θα λατρέψετε αυτή την Δανέζικη παράδοση. Το «Ris a la mande» που φτιάχνεται από γάλα, ρύζι, αμύγδαλα, βανίλια και κρέμα σαντιγί, σερβίρεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ως επιδόρπιο. Τοποθετούν ένα ολόκληρο αμύγδαλο μέσα στο ρυζόγαλο, κι όποιος το βρει ανταμείβεται με δώρο.

Η.Π.Α.

Γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι

Η σάλτσα από κράνμπερι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αμερικανικών Χριστουγέννων. Είτε είναι αγοραστή είτε σπιτική, ρευστή ή ζελέ, η σάλτσα κράνμπερι είναι η απαραίτητη συνοδεία της γαλοπούλας.

Γερμανία


Το «Stollen» είναι ένα γεμιστό κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μάρτζιπαν καλυμμένο με γλάσο. Αυτό το εντυπωσιακό γλυκό, τρώγεται συνήθως κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η συγκεκριμένη παράδοση, έχει τις ρίζες της στον 15ο αιώνα, όταν το κέικ δινόταν ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

Μεξικό

Στο Μεξικό, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται επίσημα στις 6 Ιανουαρίου, στα Θεοφάνια ή αλλιώς την ημέρα των τριών βασιλιάδων. Αυτή την ημέρα, οι οικογένειες απολαμβάνουν ένα γλυκό που ονομάζεται ως κέικ των τριών βασιλιάδων ή ως κέικ της δωδέκατης νύχτας μέσα στο οποίο είναι κρυμμένη μια φιγούρα του θείου βρέφους.

Ιρλανδία

Ένα ολόκληρο κέικ, για κάθε μέλος της οικογένειας προσφέρεται κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων στα γιορτινά τραπέζια της Ιρλανδίας. Το εν λόγω κέικ είναι γεμιστό με σπόρους κυμίνου.

Νέα Ζηλανδία

Εκτός του ότι ψήνουν έξω λόγω καλοκαιρίας, το επιδόρπιο αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι στο γιορτινό τραπέζι. Η ζεστή φρουτένια πουτίγκα, η φρουτοσαλάτα, το παγωτό, η πάβλοβα συνοδεία κρέμας και φρέσκων βατόμουρων είναι τα πιο δημοφιλή από τα επιδόρπια που θα συναντήσει κανείς σε ένα γιορτινό τραπέζι.  

Ισπανία


Το «Nougat» ή «Turron» σερβίρεται συνήθως ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Ισπανία. Το γλυκό μείγμα από μέλι, ζάχαρη, ασπράδια και αμύγδαλα είναι η σπεσιαλιτέ της ημέρας. Άλλο ένα γιορτινό ισπανικό είναι το Jamon, το οποίο είναι χοιρινό αλλαντικό. 

Ρωσία

Οι Ρώσοι απέχουν από το φαγητό τη παραμονή Χριστουγέννων, μέχρι να φανεί το πρώτο άστρο στον ουρανό. Τότε τρώνε «porridge» ή «sochivo» το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι ή ρύζι και σερβίρεται με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το συγκεκριμένο φαγητό συμβολίζει την ενότητα και παλιά οι οικογένειες πετούσαν μια κουταλιά στο ταβάνι, κι αν κολλούσε ήταν σημάδι για καλοτυχία και μεγάλη σοδειά για την οικογένεια.

Πολωνία


Η πατζαρόσουπα αλλιώς «Borscht», σερβίρεται τα Χριστούγεννα ως παραδοσιακό ορεκτικό. Μπορεί να είναι είτε ζεστή είτε κρύα.

Ιταλία

Το «Panettone» βρίσκεται στην καρδιά των Χριστουγέννων α λα Ιταλικά. Γεμιστό με καραμελωμένες φλούδες, σταφίδες κ.α. αυτό το γλυκό ψωμί έχει συνήθως 12-15 cm ύψος και ζυγίζει 1 κιλό.

Κίνα

Μια παράδοση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους Κινέζους, είναι η προσφορά μήλων ως δώρο για την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα καταστήματα πωλούν μήλα τυλιγμένα σε πολύχρωμα χαρτιά περιτυλίγματος. 

Τζαμάικα

Εδώ το φρουτένιο κέικ αποτελεί παράδοση, γεμιστό με αποξηραμένο φρούτα, μουλιασμένα για μήνες μέσα σε ένα μείγμα με κρασί και ρούμι, που του χαρίζουν υγρασία και αλκοολικές γεύσεις. Άλλα τζαμαικανικά παραδοσιακά είναι η γίδα κάρι, η αχνιστή βοδινή ουρά και το punch με ρούμι.  

Νορβηγία

Το γλυκό ψωμί julekake

Πολλά και διάφορα πεντανόστιμα κέικ, ψήνονται στη Νορβηγία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το επονομαζόμενο ως «Julekake». Είναι γλυκό ψωμί, γεμιστό με σταφίδες, φρούτα γλασέ και κάρδαμο.  Άλλα κλασικά είναι η πουτίγκα ρυζιού και τα παϊδάκια προβατίνας.

Σουηδία

Το σουηδικό εορταστικό τραπέζι ονομάζεται 'Julbord' και περιέχει κρύο ψάρι, κρέας, τυριά, πίκλες κ.α. Ένα ακόμα από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν είναι το «Julskinka» το οποίο φτιάχνεται από βραστό κρέας που έπειτα ψήνεται στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό κι έπειτα σερβίρεται κρύο όπως τα υπόλοιπα εδέσματα της ημέρας.

Γαλλία



Buche de Noel

Εδώ το φαγητό των Χριστουγέννων, σερβίρεται  νωρίς το πρωί, μετά την μεσονύκτια θεία λειτουργία. Ψητή γαλοπούλα, ελάφι και κάστανα είναι μόνο λίγα από τα πιάτα της ημέρας. Για γλυκό υπάρχει φυσικά ο κορμός αλλιώς «Bûche de Noël» που σερβίρεται με κρέμα σαντιγί.

Όποιο φαγητό κι αν υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βρισκόμαστε με αγαπημένους μας σε μια γαλήνια και γιορτινή ατμόσφαιρα και να τιμούμε τις παραδόσεις χρόνων που μας κρατούν ενωμένους.  

#χριστουγεννα , #christmas