Κρασί: Το μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Οδηγός για τις θερμοκρασίες σερβιρίσματος του κρασιού

Άραγε η γεύση του κρασιού επηρεάζεται από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται; Υπάρχουν ιδανικές θερμοκρασίες στις οποίες θα πρέπει να σερβίρετε κάθε είδος; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι! Και όμως, είναι πολύ εύκολο να μάθετε και εσείς τις σωστές θερμοκρασίες για κάθε είδος οίνου.

Ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να σερβίρουμε τα κρασιά σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες έγκειται στο γεγονός πως αυτές επηρεάζουν δραματικά τη μυρωδιά και τη γεύση του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε μόνο να είμαστε σίγουροι πως η γευστική εμπειρία θα είναι 100% όπως θα έπρεπε.

Ακολουθούν οι 3 βασικοί κανόνες που θα σας διαφωτίσουν πλήρως πάνω στο θέμα.

1) Ο αφρώδης οίνος θα πρέπει να σερβίρεται παγωμένος στους 5 – 10 βαθμούς κελσίου.

Καλό θα ήταν μία ώρα πριν την κατανάλωση του, να βάλουμε τον αφρώδη οίνο στο ψυγείο. Δεν θα πρέπει με τίποτα να τον ξεχάσουμε εκεί μέσα, γιατί θα ακολουθήσει έκρηξη! Αν η απόφαση να πιούμε αυτού του είδους κρασί είναι της τελευταίας στιγμής, μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε μια σαμπανιέρα με πάγο για 30'  και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ικανοποιητικό. Η χαμηλή θερμοκρασία θα διατηρήσει καλοσχηματισμένες τις φυσαλίδες και δεν θα έχουμε μια αφρώδη μάζα. Μετά το πρώτο «ποπ» και τα πρώτα ποτήρια κρασί, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το ανοιχτό μπουκάλι και πάλι στην σαμπανιέρα με τον πάγο ή σε ένα δοχείο με πάγο, μέχρι να το καταναλώσουμε όλο.


2) Ο λευκός και ο ροζέ οίνος θα πρέπει να σερβίρεται κρύος στους 10 – 15 βαθμούς κελσίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε κρύο τον λευκό / ροζέ οίνο είναι να τους αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, μετά την αγορά τους. Εάν τον προμηθευτούμε την ίδια μέρα που θέλουμε να τον καταναλώσουμε, τότε καλό θα ήταν τον αφήσουμε για αρκετή ώρα στο ψυγείο ή να τον τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 30' . Θα γίνει και έτσι δουλειά! Μετά το άνοιγμα της φιάλης και το πρώτο ποτήρι κρασί, θα ήταν καλύτερο να μην το βάλουμε σε πάγο, αλλά να το αφήσουμε ως έχει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, με την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, θα αρχίσει να αναδεικνύεται η γεύση, τα αρώματα και ο χαρακτήρας τα οποία θα μεταβληθούν σταδιακά καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον.

3) Ο ερυθρός οίνος θα πρέπει να σερβίρεται δροσερός στους 15 – 20 βαθμούς κελσίου.

Η μεγάλη παρανόηση σχετικά με τα κόκκινα κρασιά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρέπει να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο καλύτερος τρόπος για να τα γευτούμε είναι όταν αυτά είναι ακόμη δροσερά. Για να κρυώσουμε ένα ερυθρό κρασί καλό θα ήταν να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο μια ώρα πριν το σερβίρουμε. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για 15΄. Όπως με τον λευκό οίνο, έτσι και με τον ερυθρό, μετά το άνοιγμά του μπορούμε να τον αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αναδειχθεί το μπουκέτο με τα αρώματα και τις λεπτές γευστικές του νότες.

Ακολουθούν οι παρακάτω πίνακες με θερμοκρασίες συντήρησης από τις ποιο γνωστές , ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες οίνων:

Ερυθρά με πλούσιο σώμα

Ποικιλία οίνου

Θερμοκρασία (˚C)

Cabernet Sauvignon, Ερυθρό Burgundy, Barbaresco, Barbera, Barolo, Brunello, Recioto, Malbec

17˚C

Shiraz, Zinfandel, Grand Cru Bordeaux, Ribera del Duero, Carmenere

18˚C

Vintage Port, Banyuls, Madeira

19˚C

Ερυθρά με μέτριο προς ελαφρύ σώμα

Ποικιλία κρασιού

Θερμοκρασία (˚C)

Beaujolais

12˚C

Φρέσκα Ισπανικά και Πορτογαλικά κρασιά

13˚C

Chinon, Sherry, Tawny Port

14˚C

Light Zinfandels, Chianti

15˚C

Pinot Noir, Merlot, Rioja, Bordeaux (φρέσκο)

16˚C

Λευκά Ξηρά

Ποικιλία οίνου

Θερμοκρασία (˚C)

Alsace Riesling, Ιταλικά Λευκά, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pouilly Fume, Pouilly Fuissé, Gruner Veltliner

8˚C

Chenin Blanc, Bordeaux Blanc, Sauvignon Blanc

9˚C

Chardonnay

10˚C

Condrieu, White Burgundy

11˚C

Πλούσια σε σώμα Chardonnay and Graves

12˚C

Αφρώδη γλυκά

Ποικιλία οίνου

Θερμοκρασία (˚C)

Asti spumante, Cava

5˚C

Μη παλαιωμένη Champagne and Αφρώδης οίνος

6˚C

Γλυκό Vouvray, Tavel, Λευκό Zinfandel, Barsac, Icewine, Tokaji, Sauternes, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Sake

7˚C

Παλαιωμένη Champagne, Muscats, Riesling (New World) and Αφρώδης οίνος

8˚C

Τέλος για να μπορέσετε να αποθηκεύετε, να σερβίρετε και να συντηρείτε το κρασί σας με τον πιο σωστό τρόπο φυσικά δεν θα πρέπει να λείπουν από τα εργαλεία σας, κάποια βασικά πράγματα. Αν δεν διαθέτετε κελάρι στο σπίτι σας, τότε η ύπαρξη ενός καλού ειδικού ψυγείου για συντήρηση κρασιών ή ακόμα και ένα καλό ψυγείο θα κάνουν άψογα τη δουλειά τους. Πέραν αυτών, τα απαραίτητα ποτήρια σερβιρίσματος και τα αξεσουάρ για τον οίνο, θα δώσουν μια άλλη διάσταση στην απόλαυση ενός καλού κρασιού.

#ΚΡΑΣΙ-ΠΟΤΑ