Νόστιμο σινεμά: 10 ταινίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη
Επειδή στο COOZINA εκτός από λάτρεις της γαστρονομίας είμαστε και σινεφίλ και γι' αυτό αποφασίσαμε να ενώσουμε αυτές τις δύο αγάπες μέσα από το αφιέρωμα που ακολουθεί,ταινίες με θέμα τη γαστρονομία και τη γεύση! Διαλέξτε κάποια από τις δέκα απολαυστικές επιλογές και βυθιστείτε σε ένα νόστιμο σύμπαν. Φτιάξτε τα αγαπημένα σας σνακς (οι ταινίες σίγουρα θα σας ανοίξουν την όρεξη), πιάστε μια άνετη θέση στον καναπέ, σβήστε τα φώτα και απολαύστε ένα γευστικό ταξίδι επί της οθόνης.   

1. Πλαγίως (2004)

Του Alexander Payne
Με τους: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen
Δύο φίλοι, μεσήλικες, κάπως απογοητευμένοι από τη ζωή, κάνουν ένα ταξίδι ανασύνταξης και επαναπροσδιορισμού της κοσμοθεωρίας τους. Ένα απολαυστικό road-movie στους Καλιφορνέζικους δρόμους του κρασιού. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του οίνου. Δείτε την μαζί με τη συνοδεία της αγαπημένης σας ποικιλίας κρασίου και μιας επιλογής τυριών. Μια feel good ταινία που θα σας ταξιδέψει και θα σας χαλαρώσει.

2. Julie & Julia (2009)

Της Nora Ephron
Με τους: Amy Adams, Meryl Streep, Chris Messina
Η ιστορία της τηλεοπτικής μαγείρισσας Julia Child ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, σε παράλληλο χρόνο με την προσπάθεια της σύγχρονης blogger Julie Powell που έχει βάλει ως στόχο να μαγειρέψει όλες τις συνταγές (μία κάθε μέρα) από το πρώτο βιβλίο της Child. Η αληθινή ιστορία μιας διασημότητας της γαστρονομίας που έρχεται στο σήμερα μέσα από τον φόρο τιμής μιας σύγχρονης μιντιακής μαγείρισσας. Φτιάξτε κάποια από τις συνταγές της Julia Child για να συνοδεύσετε την προβολή.

3.  Ο Ρατατούης (2007)

Των Brad Bird & Jan Pinkava
Με τους: Brad Garrett, Lou Romano, Patton Oswalt
Ταινία κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους. Με έναν χαριτωμένο αρουραίο που λατρεύει τη μαγειρική. Είναι πολύ καλύτερος από τον αδέξιο νέο μάγειρα που δουλεύει στο εστιατόριο, όπου ο Ρατατουής έχει τη φωλιά του. Αυτοί οι δύο θα γίνουν σύμμαχοι στην κουζίνα. Εννοείται πως θα πρέπει να συνοδέψετε την ταινία με κάτι από Γαλλική κουζίνα, ένα ρατατουίγ (σαν το δικό μας τουρλού) θα ήταν ότι πρέπει.

4. Soul Kitchen (2009)

Του Fatih Akin
Με τους: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Pheline Roggan
Ο ελληνογερμανός κάτοικος Αμβούργου, Ζίνος, έχει ένα εστιατόριο -πιο fast food πεθαίνεις- και στεγάζεται σε ένα πρώην βιομηχανικό χώρο. Θα χαλάσει το κέφι των πιστών θαμώνων του όταν θα προσλάβει έναν καινούργιο σεφ με πιο γκουρμεδιάρικα γούστα και elegant ταπεραμέντο. Σιγά σιγά όμως κάτι αλλάζει. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε με τι φαγητό θα δείτε την ταινία. Φυσικά με σπιτικό currywurst και μπύρες για όλη την παρέα.

5. Ο Willy Wonka και το εργοστάσιο σοκολάτας (1971)

Του Mel Stuart
Με τους: Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum
Ο Charlie κερδίζει το πολυπόθητο χρυσό εισιτήριο για εργοστάσιο σοκολάτας. Μόνο που όλα εκεί μέσα είναι κάπως περίεργα, όσο περίεργος και εκκεντρικός είναι ο Willie Wonka, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Μια μεγάλη περιπέτεια μόλις έχει ξεκινήσει. Μια φαινομενικά παιδική ταινία, με πολλές δόσεις σουρεαλισμού και ψυχεδέλειας. ‘Έχει ξαναγυριστεί τον 21ο αιώνα από τον Tim Burton, με τον Johnny Depp στο ρόλο του Willie Wonka, ωστόσο η ταινία ήταν μια πιο light version της θεοπάλαβης προγόνου της. Συνοδεύεται με ζεστή σοκολάτα και ζαχαρωτά, αποφύγετε τα ψυχοτρόπα.

6. Waitress (2007)

Της Adrienne Shelly
Με τους: Keri Russel, Nathan Fillion, Jeremy Sisto
Η Jenna, είναι μια σερβιτόρα που δεν αντέχει με τίποτα τον άντρα της και θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει χρήματα για να φύγει. Τα χρήματα ευελπιστεί να τα κερδίσει νικώντας σε διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης πίτας. Μαθαίνει όμως ότι είναι έγκυος και όλα αλλάζουν. Το μόνο που παραμένει είναι η αγάπη της να φτιάχνει πίτες. Μαντέψτε! Συνοδέψτε την με σπιτική πίτα αλλά όχι με φύλλο, όταν οι Αμερικάνοι μιλάνε για πίτες εννοούν γλυκές μηλόπιτες ή κερασόπιτες με μπισκοτένια υφή που η επιφάνειά της είναι καρώ σχηματισμένη με λωρίδες ζύμης.

7. Chocolat (2000)

Του Lasse Hallstrom
Με τους: Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina
Τα ήθη ενός μικρού πουριτανικού χωριού της Γαλλίας έρχεται να αναταράξει μια άγνωστη που φτάνει με την μικρή της κόρη, για να ανοίξει κατάστημα με σοκολάτες. Όλο το χωριό θα παρασυρθεί από τις μαγικές ιδιότητες του πανάρχαιου αυτού καρπού. Έρωτας, χιούμορ και δόσεις μυστηρίου εναλλάσσονται σε αυτή την γλυκόπικρη ταινία. Προβάλλεται μαζί με ένα κουτί εκλεκτά σοκολατάκια.

8. Chef (2014)

Του Jon Favreau
Με τους: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson
Παρακολουθούμε την ιστορία ενός σεφ από την πτώση του στην εστιατορική σκηνή εξαιτίας μιας κακιάς κριτικής. Με την δική του καντίνα, ξαναβρίσκει το πάθος του για τη μαγειρική, κάνει τους άλλους να γελάνε και κατορθώνει μέσα από αυτό το ταξίδι, να σώσει τον εαυτό του και να ξανα-ενώσει την οικογένειά του. Άλλο ένα γευστικό road movie. Η φάση τραβάει, burger ή «βρώμικο» από καντίνα για να μπείτε για τα καλά στο πνεύμα της ταινίας.

9. Confia Em Mim (2014)

Του Michel Tikhomiroff
Με τους: Mateus Solano, Fernanda Machado, Fernando D’ Umbra
Μια ιστορία αγάπης, ένας έρωτας που μοιάζει μονόπλευρος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η πρωταγωνίστρια μια ταλαντούχα chef με πολλές ανασφάλειες θα βρεθεί στο διάβα ενός τυχοδιώκτη, που αρέσκεται σε ευαίσθητες γυναίκες, επιτυχημένες και με οικονομική άνεση. Τα πράγματα παίρνουν μη προβλέψιμη τροπή και το τέλος ενθουσιάζει. Εντάξει μην μαγειρέψετε βραζιλιάνικο, αν και θα μπορούσατε. Οι Βραζιλιάνοι είναι κρεατοφάγοι, οπότε ένα πιάτο με ζουμερό καλοψημένο κρέας της πάει γάντι.

10. No Reservations (2007)

Του Scott Hicks
Με τους: Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart. Abigail Breslin
Η executive chef Kate, διοικεί την κουζίνα ενός νεοϋορκέζικου εστιατορίου. Είναι μανιακή με την ακρίβεια, θέλει να ελέγχει τα πάντα στον χώρο εργασίας και πολλές φορές δεν διστάζει να υποτιμήσει ανθρώπους που έκαναν κάτι λάθος. Καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στο μεγάλο φόρτο εργασίας, με άλλα λόγια...είναι workaholic. Όλα αυτά μέχρι να ερωτευτεί. Μια ανάλαφρη ρομαντική κομεντί που κάνει την ώρα να κυλάει ευχάριστα. Φτιάξτε σπιτικό ποπ κορν και βυθιστείτε στη ζεστασιά του καναπέ σας.

Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις πάμπολλες ταινίες με θέμα τη γαστρονομία. Ανακαλύψτε τις και πείτε μας τα δικά σας αγαπημένα έργα της 7ης τέχνης με θέμα τη μαγειρική και την κουλτούρα του καλού φαγητού.