Οδηγός αγοράς για παγούρια: τι πρέπει να προσέξετε και πώς να επιλέξετε το ιδανικό παγούρι για εσάς

Αγοράζοντας νέο παγούρι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι χρήση θέλετε να κάνετε. Ένα παγούρι που είναι ιδανικό για να έχετε συνέχεια μαζί σας νερό, δεν θα είναι μάλλον και η καλύτερη επιλογή για να κρατάτε ζεστό τον καφέ σας το πρωί ή να πάρετε παγωμένο νερό μαζί σας στην παραλία σε μια ζεστή ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα παγούρια ισοθερμικά, ούτε κλείνουν όλα αεροστεγώς , αλλά  και ότι η επιλογή παγουριού είναι πολύ προσωπική υπόθεση αφού αφορά ένα αντικείμενο που έχετε πολλές ώρες μαζί σας.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά σας

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Χρειάζεστε ισοθερμικό παγούρι ή όχι; Η διαφορά είναι σημαντική, καθώς αν το παγούρι δεν είναι ισοθερμικό δεν πρόκειται να διατηρήσει το ρόφημά σας κρύο ή ζεστό. Από την άλλη, ένα ισοθερμικό παγούρι θα σας κοστίσει λίγο περισσότερο αλλά και το βάρος και ο όγκος του θα είναι μεγαλύτερα.

Για να είναι ένα παγούρι ισοθερμικό, να μπορεί δηλαδή να διατηρεί το περιεχόμενο για μερικές ώρες κρύο ή ζεστό, πρέπει να αποτελείται στο εσωτερικό του από διπλά τοιχώματα, δημιουργώντας έτσι ένα κενό ενδιάμεσα που δρα μονωτικά. Αναλόγως την κατασκευή, το εσωτερικό και το εξωτερικό τοίχωμα μπορεί να είναι από διαφορετικά υλικά.

Αν πάντως επιλέξετε παγούρι που δεν είναι ισοθερμικό, μπορείτε να προμηθευτείτε συμπληρωματικά μία ισοθερμική θήκη για το παγούρι σας, την οποία και θα χρησιμοποιείτε όταν τη χρειάζεστε.


Ισοθερμικά παγούρια σε διάφορα χρώματα, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!

ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Τα πιο διαδεδομένα υλικά κατασκευής παγουριών είναι το αλουμίνιο και το ανοξείδωτο ατσάλι, καθώς και τα διάφορα πλαστικά.

Το αλουμίνιο είναι πιο ελαφρύ από το ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά είναι κάπως λιγότερο ανθεκτικό. Επίσης, το αλουμίνιο γενικά προτείνεται να χρησιμοποιείται μόνο για νερό, και όχι άλλα ροφήματα, κυρίως όχι όξινα, τα οποία  μπορεί με το χρόνο να διαβρώσουν το εσωτερικό υλικό του.

Σημαντικό είναι να διαπιστώνετε στα παγούρια αλουμινίου ότι είναι BPA free, ότι δεν περιέχουν δηλαδή έναν επιβαρυντικό παράγοντα που για πολλά χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και πλέον καταργείται διεθνώς. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά παγούρια, η ποιότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Το χαμηλό κόστος και το χαμηλό βάρος τους τα κάνει πολλές φορές ελκυστικά, ενώ τα σύγχρονα πλαστικά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και ασφαλή. Κάποια παγούρια μπορεί να είναι από από άλλο υλικό από έξω και εσωτερικά να έχουν πλαστικό.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Όσο μεγαλύτερο είναι το παγούρι σας τόσο περισσότερο ρόφημα προφανώς θα περιέχει, αλλά και τόσο περισσότερο χώρο θα πιάνει, και βέβαια τόσο πιο βαρύ θα είναι. Ενα παγούρι μισού λίτρου (500 ml) είναι ιδανικό για να έχει μαζί του νερό ένας ενήλικας, ενώ για ένα παιδί μπορεί να είναι εύκολα και 400 ml. Αν θέλετε να μεταφέρετε τον καφέ ή το τσάι σας 300 – 400 ml θα σας είναι μάλλον αρκετά, ενώ αν θέλετε να πάτε έναν μακρύ περίπατο, μία εκδρομή ή στην παραλία μια χωρητικότητα γύρω στο 1 λίτρο θα σας είναι πιο χρήσιμη.

Το ανοξείδωτο ισοθερμικό μπουκάλι θερμός της Ecolife, συνδυάζει το ανοξείδωτο ατσάλι με μια μοναδική εμφάνιση

ΣΤΟΜΙΟ – ΚΑΠΑΚΙ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στο καπάκι ενός παγουριού είναι αν κλείνει αεροστεγώς. Αν θέλετε να βάζετε το παγούρι σε μια τσάντα είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε, δεν είναι όμως εντελώς απαραίτητο για το παγούρι που βάζετε τον καφέ σας το πρωί. Επίσης, το καπάκι μπορεί να είναι βιδωτό και να βγαίνει ή να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει. Αν θέλετε να μπορείτε να ανοίγετε γρήγορα το παγούρι για να πιείτε νερό, ακόμα και με το ένα χέρι, θα πρέπει να κοιτάξετε για κουμπωτό. Τέλος, σκεφτείτε αν θέλετε το παγούρι σας να έχει και καλαμάκι, ένα χαρακτηριστικό που θα βρείτε σε αρκετά παγούρια, κυρίως στα πλαστικά.


Πλαστικά παγούρια απο tritan, το πιο ασφαλές και ανθεκτικό είδος πλαστικού

Εφόσον αποκτήσετε ένα παγούρι, το πιθανότερο είναι να το έχετε κοντά σας πολλές ώρες την ημέρα. Ειδικά αν το θέλετε για το καθημερινό νερό ή τον καφέ σας, θα αποτελεί ένα προσωπικό σας αντικείμενο και ακόμα και αν δεν είναι για εσάς η εμφάνισή του μέσο έκφρασης, σίγουρα θα θέλετε κάτι που βρίσκετε όμορφο και ταιριαστό. Μην βιαστείτε, λοιπόν, δείτε όλα τα διαθέσιμα σχέδια και χρώματα, και διαλέξτε κάτι που να σας αρέσει πραγματικά!

ΧΡΗΣΗ

Αν και μπορείτε να βρείτε ένα παγούρι που σας βολεύει για πολλές χρήσεις, σκεφτείτε πρώτα ποιά είναι η κύρια χρήση που θέλετε να κάνετε. Αν θέλετε να έχετε ένα μπουκάλι πάντα μαζί σας για να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου τότε ένα παγούρι γύρω στο μισό λίτρο (500ml), με χαμηλό βάρος είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Για τον ζεστό καφέ σας ένα ισοθερμικό παγούρι-κούπα που να χωράει και στη θήκη του αυτοκινήτου, θα είναι πιο κατάλληλο. Για αθλητές και πεζοπόρους, ένα πλαστικό με κουμπωτό καπάκι και καλαμάκι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Για να έχετε ζεστό τσάι σε μια εκδρομή στο βουνό με τους φίλους, ένα ισοθερμικό παγούρι - μπουκάλι γύρω στο ένα λίτρο είναι εκεί που πρέπει να κοιτάξετε.

Συμβουλές συντήρησης

  • Αφού αποκτήσετε το νέο σας παγούρι, φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό και σε καλή κατάσταση προκειμένου να το χαρείτε για πολλά χρόνια.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το πως να διατηρήσετε το παγούρι σας σε καλή κατάσταση. Σημαντικό είναι να σημειώσετε αν μπορείτε να το πλύνετε σε πλυντήριο πιάτων. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να πλύνετε σε πλυντήριο πιάτων το ίδιο το παγούρι, ίσως να μπορείτε το καπάκι του. Σε πολλά παγούρια έχετε τη δυνατότητα να λύσετε το καπάκι σε διάφορα κομμάτια, προκειμένου να καθαριστεί σε βάθος.
  • Χλιαρό σαπουνόνερο και ένα διάλειμμά με ξύδι ανά τακτά διαστήματα, θα κρατήσουν το παγούρι σας σε άριστη κατάσταση.
  • Η βούρτσα καθαρισμού είναι μια καλή επένδυση, αφού μπορεί να εισχωρήσει με ευκολία στο εσωτερικό του σκεύους - σε αντίθεση με το σφουγγάρι - και να απομακρύνει υπολείμματα που τυχόν έχουν μείνει εκεί.
  • Αλλαγή πώματος, καλό θα ήταν να γίνεται, ανάλογα με την συχνότητα χρήσης, γιατί είναι το εξάρτημα που φθείρεται πιο εύκολα και ο σχηματισμός αρμών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βρωμιάς και μικροβίων.
  • Στα παγούρια αλουμινίου, κάθε τρεις μήνες καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μια ειδική ταμπλέτα καθαρισμού για παγούρια που καθαρίζει και απολυμαίνει σε βάθος την εσωτερική επίστρωση.

Όποιο παγούρι και να επιλέξετε, ελπίζουμε να το ευχαριστηθείτε για πολλά χρόνια! Επίσης, θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε στα σχόλια και τις δικές σας προτιμήσεις, τι είναι πιο σημαντικό σε ένα παγούρι για εσάς & ποιο χαρακτηριστικό κοιτάτε πρώτα;

#ΚΟΥΖΙΝΑ